Изложба фотографии на Йордан Йорданов - Юри / 20.06 - 18.07.2017 / София

Галерия SYNTHESIS | 20 Юни 2017 - 18 Юли 2017
Начало: 20 юни (вторник), 19:00 ч.
в Галерия за фотография SYNTHESIS,
София, бул.”Васил Левски”55
Изложбата може да бъде разгледана до 18.07.2017 г.

Тя ще бъде открита от Гаро Кешишян и Серджо Поджанела


Събитието се осъществява със съдействието на Фондация “Серджо Поджанела” - Италия,  Галерия SYNTHESIS / ФотоСинтезис Арт Център и е част от осмото издание на Месец на фотографията.

“Пространство с много измерения” фотографии на Йордан Йорданов - Юри от частната колекция на Серджо Пoджанела

Фотографията притежава безгранично богатство, произтичащо от многослойната символика, съдържаща се понякога в едно-единствено движение, което превръща двуизмерността на кадъра в пространство с много измерения.“                    
Йордан Йорданов

Въображението е сладостната корозия, която разчупва оковите на четириизмерното човешко битие и пуска житейските истории на свобода по космическите кръстопъти. Изкуството въобще и фотографията в частност са деца на въображението. Фотографското творчество на Йордан Йорданов (1940-2009 г.) е една нежна договореност между свободата на въображението и уважението към житейския факт. 

Цитатът по-горе е от авторски текст, съпровождащ цикъла фотографии, направени от Йорданов в Албания през 1994 година. В този текст той пише също: „Предпочитанията ми са изцяло на страната на документалния способ. Образът сам се доказва и не се нуждае принудително от „патерици“. Цялото творчество на Юри Йорданов постоянно напомня, че документалният житейски факт е  глина за твореца. Фотографията е скулптура в две измерения и очите на артиста освобождават документалния факт от оковите на буквалността.

Документалната образност в снимките на Йордан Йорданов е едновременно убедителна и заблуждаваща. В една от фотографиите от цикъла, заснет в седем български затвора, работник от тухларната в село Разделна е уловен в миг, в който два облака от пара или пушек частично го обезплътяват. Не е ясно дали затворникът е спрял работа за една цигара време, или държи пароструйка, част от работния процес. От прозорците над главата му текат потоци слънце, безмълвно напомняне за свободата от другата страна на затворническата стена. Тухлите в зида, който разделя свободните от заключените, са същите, като тези, които затворникът произвежда, за да скъси присъдата си. Светлината в тази снимка е двупосочен мост, по който влизат слънчеви фотони, а излиза човешка мъка. В тази, както и в най-добрите други снимки на Юри Йорданов, метафората, символът и фактът са преплетени в триединство, колкото метафизично, толкова и човешки приземено.
Като професионален фотограф Йордан Йорданов снимаше мода.  В личното си творчество Юри имаше само един интерес – обикновения, “малък” човек, който носи на плещите си тежестта на планетата с достойнство, безмълвие, и, разбира се, без модна чупка в кръста. Часовете труд и минутите отдих на този човек са кръвният поток на черно-бялата фотография на Йордан Йорданов. В този смисъл изложбата показва, че където и да е снимал, обективите на Юри винаги са били фокусирани в безкрайността, в точката, където болката от тежкия физически труд се слива с удовлетворението на честно изживяния живот. Скромният формат на снимките на Йорданов и тоналната мекота на копията му сa в постоянна хармония със скритата светлина на човешкото присъствие пред обектива.
 
Настоящата изложба в галерия „Синтезис“ съдържа извадки от фотографски серии, снимани в България, Монголия и Албания. Селекцията отразява вкуса и предпочитанията на италианския колекционер и управител на едноименна фондация Серджо Пoджанела. Фотографиите пристигат за тази изложба в България благодарение на неговата добронамереност и желанието му творчеството на Йордан Йорданов да не бъде забравено. Излезли от България, снимките на Юри се завръщат в родината си, преди отново да я напуснат. Ритъмът на фактите често следва траекториите на изкуството. Онези зрители, които за първи път откриват света на Йордан Йорданов, ще могат за момент да се изгубят в многоизмерността на неговото фотографско огледало.

Рафаело Казаков

Изложбата включва 70 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора, собственост на Фондация “Серджо Поджанела” от сериите “Българските затвори”, “За Албания с любов” и други.

Йордан Йорданов е роден в София на 28 юни 1940 г. Умира в столицата на 1 септември 2009 г.

Образование:
1954-1958 – завършва гимназия в София
1960-1962 – специализиран курс по фотография в Техникума по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“

Награди и признания:
1966 г. – Диплом от Втората международна изложба за художествена фотография, Пловдив
1968 г. – Диплом от Четвъртата международна изложба за художествена фотография в Пловдив
1970 г. – Златен медал, Мюнстер, Германия
1980 г. – Самостоятелна изложба в Благоевград
1983 г. – Златен медал, Биенале на българската фотография в София
1987 г. – Голяма награда и Златен плакет от Биенале на българската фотография за проекта „Огражден“
1988 г. – Индивидуална изложба в галерия „Цанго“, Мюнхен, Германия
1989 г. – Седмица на фотографията, Пловдив, самостоятелна изложба
1989 г. – Галерия „Шадай“, Токио, Япония, самостоятелна изложба
1990 г. – Участие във Фотофест, Хюстън, САЩ, самостоятелна изложба
1990 г. – Музей „Елизе“, Лозана, Швейцария, самостоятелна изложба
1990 г. – Културен център „Сан Анхел“, Мексико сити, Мексико, самостоятелна изложба
1994 г. – Проект и изложба „Българските затвори“, финансиран от фондация „Про Хелвеция“, Швейцария, представен в „Съвременна българска творческа фотография“, НХГ, София
1995 г. – Проект и изложба „За Албания с любов“, финансирани от фондация „Про Хелвеция“
1995 г. – Финалист в Mother Jones, конкурс на Международния фонд за документална фотография в Сан Франциско
1996 г. – Индивидуална изложба „Българските затвори“, галерия МАКТА, София
1996 г. – Участие в изложбата „Портретът в българската фотография“, галерия „Средец“, София
1997 г. – „Албания днес“, Градска галерия - Варна, самостоятелна изложба 1998 г. – Проект „Монголия“, финансиран от фондация „Про Хелвеция“
1998 г. – Самостоятелна изложба „Лице и опако“ - L’envers et l’endroit, Френски културен институт в София
2000 г. – АББ фотоконкурс „Що е познание?“, финалист
2000 г. – Самостоятелна изложба в Цюрих
2001 г. - София, фотоконкурс „Кодак“, награда за фотография на социална тема
2001 г. - Братислава, Месец на фотографията, самостоятелна изложба

Фотографии на Йордан Йорданов притежават:
Националната библиотека в Париж, Политехническият институт – Токио, музеят „Елизе“ в Лозана, Музеят за изящни изкуства – Хюстън, галерия „Цанго“ в Мюнхен, Националната художествена галерия – София, и частни колекционери.

По време на изложбата публиката ще може да се запознае и да си закупи биографичния роман “И додето се раждат лъчите” от Георги Караманев, посветен на живота и творчеството на Йордан Йорданов - Юри, издаден през 2016 година.  

„Нашето съществуване се осмисля от факта, че светът продължава да е загадка“, казва един истински герой. И още: „Добрата фотография е или причина, или следствие, рядко и двете заедно“. Не, това не са думите на философ от миналото или на литератор, а на фотограф. Който ни припомня, че истински изградената личност не попада в рамките на едно-единствено професионално определение. Виждайки негова фотография, дори да не е изкушен от това изкуство, всеки може да си нарисува цяла история, да погадае за човека на нея, за образа и фона, за времето. Точно толкова многопластов е и самият Йордан Йорданов – Юри. Човек, който не само фотографира, но и „вижда“ във всеки един от смислите на тази дума, човека зад снимката. Автор на истински сентенции, поет, художник, баща на три дъщери, мъж, способен да скочи от 30-метров мост, за да впечатли жена, и блестящ професионалист, пример с майсторството си за поколения фотографи. Чепат характер и изящен перфекционист към всеки детайл от процеса на изграждане на образа. Време е невероятните му снимки да излязат от пепелта на годините, за да пробуждат задрямалото усещане за изкуство у повече хора. Точно както е време и личността на Юри да продължи да вълнува. Да ни напомня, че понякога е добре да спреш, да се насладиш на процеса, на всеки детайл от него, преди да продължиш. И само тогава се ражда истинското изкуство.

 Георги Караманев

Изложбата може да бъде разгледана до 18.07.2017 г. включително в галерия SYNTHESIS, бул.”Васил Левски”55, София.

За повече информация:
Светлана Харизанова- 0887970107, sharizanova@photosynthesis.bg и          
Надежда Павлова - 0888392389, nadezhda_pavlova@hotmail.com
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 20, 2017

Фотогалерия: Изложба фотографии на Йордан Йорданов - Юри / 20.06 - 18.07.2017 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии