Представяне на “И додето се раждат лъчите” - роман на Георги Караманев / 16.12.2016, 19:00 ч. / София

ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия | 16 Декември 2016 от 19:00 до 21:00 ч.
16 декември (петък) от 19.00 ч.
във Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия

София, бул. "Васил Левски" 57

На 8 декември излиза романът, посветен на фотографа Йордан Йорданов-Юри - „И додето се раждат лъчите“.

Официалната премиера е на 16 декември (петък) от 19.00 ч във Фотосинтезис Арт център. Откъси ще прочете големият актьор Руси Чанев. 

„Иди, умри и ела да те обичам“, гласи арменска поговорка. Жалко е, че младото поколение днес няма къде да се срещне с него. Почти десетилетие след смъртта му, дошло е време прекрасните снимки на Юри да излязат от забравата. Не по-малко черно-бяла и изразителна е историята му с кръговрата на личния живот – четирите му жени и трите дъщери, и професионалния му път – от най-популярното модно списание за времето си, през изоставените български села и затворите до затънтените планини на Албания и Монголия.

Една летяща чушка и случайна среща в софийска кръчма ни повеждат през дните на фотографа Йордан Йорданов-Юри (1940-2009 г.). След години на забвение е време за равносметка – какво е да водиш интересен живот през интересни времена? Защо талантливите хора вървят най-трудно към признанието? Как бурите на прехода отмиваха човешките съдби на онези, които най-много бяха мечтали за него? Защо изкуството на фотографията е неразличимо от изкуството на живота, дори в наши дни, когато всеки носи в джоба си някогашната огромна фотолаборатория?

Роман на границата между биографичното и художественото за един впечатляващ човек. За търпението и познанието, толкова нужни на всички ни, докато се случва важното в живота. И додето се раждат лъчите...Йордан Йорданов – Юри
е един от майсторите на българската фотография през последните 30 години на ХХ век. Днес името му е познато само на по-старото поколение, а творчеството и личността му са забравени. Печелил е награди от конкурси в Мюнстер, Сан Франциско, София, Пловдив, участвал е в изложби в Мюнхен, Токио, Хюстън, Лозана, Мексико сити, Цюрих, Братислава и много български градове. Негови фотографии притежават някои от най-големите галерии по света.Георги Караманев
е заместник главен редактор на Списание 8, където подготвя широк кръг теми като автор и редактор. Работи в „8“ - наследника на списание „Космос“, от 2009 г., преди това е репортер във в. „24 часа“. Завършил журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. „И додето се раждат лъчите“ е дебютният му роман.

Поръчайте книгата ТУК
// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Декември 06, 2016

Фотогалерия: Представяне на “И додето се раждат лъчите” - роман на Георги Караманев / 16.12.2016, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии