Юри и “Додето се раждат лъчите” - Георги Караманев за историите и фотографиите на Йордан Йорданов – Юри

// Други / Тема | PhotoSynthesis | Юни 06, 2017
 

„Нашето съществуване се осмисля от факта, че светът продължава да е загадка“
, казва един истински герой. И още: „Добрата фотография е или причина, или следствие, рядко и двете заедно“.
Не, това не са думите на философ от миналото или на литератор, а на фотограф. Който ни припомня, че истински изградената личност не попада в рамките на едно-единствено професионално определение. Виждайки негова фотография, дори да не е изкушен от това изкуство, всеки може да нарисува в съзнанието си цяла история, да погадае за човека на нея, за образа и фона, за времето.
Точно толкова многопластов е и самият Йордан Йорданов – Юри. Човек, който не само фотографира, но и „вижда“ във всеки един от смислите на тази дума, човека зад снимката. Автор на истински сентенции, поет, художник, баща на три дъщери, мъж, способен да скочи от 30-метров мост, за да впечатли жена, и блестящ професионалист, пример с майсторството си за поколения фотографи. Чепат характер и изящен перфекционист към всеки детайл от процеса на изграждане на образа.
Време е невероятните му снимки да излязат от пепелта на годините, за да пробуждат задрямалото усещане за изкуство у повече хора. Точно както е време и личността на Юри да продължи да вълнува. Да ни напомня, че понякога е добре да спреш, да се насладиш на процеса, на всеки детайл от него, преди да продължиш. И само тогава се ражда истинското изкуство.


„Съвременният свят е свят на Образа, независимо че според канона в началото бе Словото. Бог е образ и слово. Какво по-конкретно слово от Образа! Образното слово“, казва един мой приятел и истински учител. Аз съм журналист, той е фотограф, никога не сме се срещали в истинския смисъл на думата, но това не променя нищо. 
Защото с фотографиите на Йордан Йорданов – Юри (1940-2009 г.) имате шанса и вие да се докоснете до цял един нов свят. Който винаги е бил там, някъде, в мечтаните дебри на истинския живот. 
Отделете секунди, минути, часове. Погледайте неговите фотографии толкова дълго, колкото ви диктува вътрешното усещане. Защото всяка една от тях има да ви разкаже по една дълга история, да ви подари усещане и неподправен вкус от живота.
За мен тези фотографии са част от една много по-дълга история. В един юнски ден излязох от редакцията на списанието, в което работя, с идеята да напиша материал за един фотограф, за когото ми бяха разказвали мои колеги. А се прибрах след няколко часа с решението, че ще напиша роман. Защото животът и изкуството на този човек са повече от роман сами по себе си. Така се роди „И додето се раждат лъчите“ – летописът на нашето съвсем истинско, макар и не в ограничените периметри на класическото време-пространство, приятелство.
Романът е един непрестанен полет, казва за него писателят фантаст Николай Теллалов. И извън света на литературните определения, животът на Юри наистина е един полет, който е време да продължи чрез неговите фотографии. Те вече могат отново да вълнуват, да пробуждат усещания, да носят духа на времето и на автора си. 8 години след смъртта на Юри колекцията на Серджо Поджанела дава възможност полетът да продължи. Световно признатият по своето време фотограф отново да получава признание – при това не само в България. Защото посланията му са толкова универсални, колкото и лични, точно каквато е и неговата история.


„Любовта се изразява само с едно-единствено време – настояще“, гласи само една от запомнящите се мисли, останали от фотографа Йордан Йорданов – Юри (1940-2009 г.).
Истинският артист се познава не само по произведенията му, които съдържат в себе си светове. А и по това, че тези светове са живи и в собствената му съдба, в историята, която разказва животът му. Ако, вглеждайки се например в „сталкера“, една от знаковите снимки на Юри, можете да изрисувате във въображението си цяла приказка, която ще е точно вашата, толкова различна от всяка друга, то същото важи и за историята на Юри. Като фотограф на списанията „Лада“ и „Божур“ той може да снима най-красивите за времето си жени в най-модерни одежди. Това не го спира всяка събота и неделя да поема към най-затънтените селца в търсене на истинските хора и истории. Той е може би първият фотограф, който след началото на промените попада в българските затвори и психиатрични клиники, за да ни представи хората и живота там. После пътят го отвежда към несравнимите с нищо, особено в конкретния период, Албания и Монголия.  
Фотограф, който пише изящни стихове и дълбоко философски проникновения за своето изкуство и за живота. Несбъднал се художник, но сбъднал се художник-фотограф. Човек на крайните емоции, които успява да въплъти перфекционизъм и честност в кадрите си.
Преди година излезе романът за живота му – „И додето се раждат лъчите“, който на границата на биографичното и художественото среща читателя с тази невероятна личност. Ето че сега среща хората и изключителната колекция, която имаме огромния късмет да е съхранена от големия ценител Серджо Поджанела. Вярвам, че е време и за следващите стъпки, така че фотографиите на Юри и неговата история да стигнат до повече хора, защото такава е естествената съдба на големите творци, какъвто несъмнено е бил и продължава да бъде Йордан Йорданов.


Георги Караманев
 
 
// Други / Тема | PhotoSynthesis | Юни 06, 2017
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии