Сирия: войната отвътре и Гражданската война в Непал - изложба документална фотография на Олоф Ярлбро / 14.03.2013, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Март 06, 2013


Откриване: 14 март ( четвъртък) от 19.00 ч.
във ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен
София, бул.Васил Левски 57
Изложбата може да бъде видяна от
 14.03 до 01.04.2013 г.


Фотографската изложба представя кадри от два документални проекта на Олоф Ярлбро, темата и на двата е гражданската война - продължаваща години и “необявена” в Непал и в разделената на две Сирия. Фотографът посвещава на Непал три фотографски албума - “Падналото кралство” ,“Каменната фабрика” и “Непал и Мао”.


Гражданската война в Непал
започва през 1996г. и продължава до 2006 г. Нестабилната политическа ситуация в страната в продължение на години силно е повлияла на структурата на непалското общество. 
Фотографиите показват огромната бездна между богати и бедни, жертви и насилници. Преди всичко обаче те разкриват образа на една древна държава, застанала на прага на ускорена трансформация, на последната глътка въздух на Кралство Непал.Сирия – войната отвътре:
Напрежението в Сирия бе инициирано през март миналата година с масови мирни протести, които бързо се превърнаха в гражданска война между режима на президента Асад и бунтовниците. Според оценките на ООН, в момента повече от 3 милиона сирийци, засегнати от конфликта, спешно се нуждаят от помощ. Очаква се броят им да нарастне до 4 милиона след година. Кадрите са от сирийския град Алепо, където фотографът снима сред бойците от бунтовническата ССА – свободната сирийска армия.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Фотографът: Олоф Ярлбро (Olof Jarlbro) е роден през 1978 в гр.Хелзингборг, Южна Швеция. Започва да снима още на 20 години и скоро решава да превърне заниманията с фотография в професия.

На 22 години заминава за Ню Йорк, за да учи в Международния център по фотография (ICA), а по-късно се премества в Прага, за да учи документална фотография във FAMU (Академията за изящни изкуства, Прага). Той е автор на албумите “Падналото кралство” (2008), “Каменната фабрика” (2010) и “Непал и Мао” (2011). В момента  Олоф живее в София и работи на свободна практика за по-дълги репортажи и различни фотографски проекти. http://www.olofjarlbro.net/

Изложбата е третата от проекта за военна фотография на ФотоСинтезис Арт Център "Eye of the Beholder", в рамките на който се състояха изложбите на Васил Донев и Георги Кожухаров "Гореща линия" и на Елена Йончева и Николай Николов "Истории без особена причина".

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Март 06, 2013

Фотогалерия: Сирия: войната отвътре и Гражданската война в Непал - изложба документална фотография на Олоф Ярлбро / 14.03.2013, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии