Гореща линия - изложба документална фотография от Либия и Сирия на Васил Донев и Георги Кожухаров / 12.02.2013, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Февруари 04, 2013


Откриване: 
12 февруари (вторник) от 19.00 ч.
във ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен,
София, бул. "Васил Левски" 57
Изложбата може да бъде видяна от
 12.02 до 26.02.2013 г.

Васил Донев работи като фотограф за Европейската Пресфото Агенция ( ЕПА) от 16 години. През 2011 година той заминава да отразява военните действия в Либия, като снима в продължение на 26 дни на фронтовата линия от страна на бунтовниците. Базиран в крепостта на бунтовниците – град Бенгази – той всеки ден пътува до местата, където се провеждат сраженията между градовете Брега и Адждабия. Неговите фотографии от Либия обиколиха света от първите страници на вестници като “Ню Йорк Таймс”, “Хералд трибюн”, “Гардиън”.

Георги Кожухаров работи като фотожурналист за  вестниците “Дневник” и “Капитал” от 2006г. От март 2011г. в Сирия се води ужасяваща война отнела досега около 60 000 човешки животи. Историята на Георги Кожухаров ще ви отведе в центъра на военните действие в град Алепо, който е една от основните арени на сражения между силите на Башар Асад и свободната сирийска армия. В края на ноември 2012г. той прекарва шест дни сред бунтовническите отряди, отразявайки отблизо бойните действия в града.


Откриването на изложбата в присъствието на авторите е на 12 февруари (вторник) от 19.00 часа в галерия-сутерен на ФотоСинтезис Арт Център.


ДВА МЕСЕЦА, ПОСВЕТЕНИ НА ВОЕННАТА ФОТОГРАФИЯ И ФОТОЖУРНАЛИСТИКА В ГАЛЕРИЯ ФОТОСИНТЕЗИС – “EYE OF THE BEHOLDER”

“Аз съм свидетел и тези фотографии са моите показания” Джеймс Нахтуей


С “Гореща линия” започва един проект на галерия ФотоСинтезис, в рамките на който ще представим военна фотография и фотожурналистика в няколко предстоящи изложби. До края на април ще видите в самостоятелни изложби фотографии от Елена Йончева и Николай Николов, Олаф Ярлбро, Олег Попов.


Всички фотографии, които ще бъдат показани в рамките на проекта, са заснети на горещата линия, в зоните на военни действия: в Либия, Сирия или Афганистан... Kъдето и по света да се намират местата, на които са заснети фотографиите, лицето на войната е едно и също навсякъде.


Нарекохме този проект “Eye of the beholder” или окото на очевидеца, защото хората зад обектива са тези, които често работят на граничната линия на живота и смъртта, за да документират и да бъдат свидетели за извършените престъпления срещу хуманността. Само през 2012г. при изпълнение на служебния си дълг са загинали 88 журналисти по данни на организацията “Репортери без граници”. 


Един от най-големите военни фотографи на нашето време, Джеймс Нахтуей в речта си по време на наградите TED говори за силата на фотографията като свиделство: “Фотографите отиват до екстремните краища на човешките преживявания, за да покажат на хората какво се случва. Понякога залагат живота си, защото вярват, че вашите мнения и влияния имат значение. Те насочват снимките си към вашите най-добри инстинкти, щедрост, чувство за добро и зло, способността и желанието да се отъждествите с другите, отказа да приемете неприемливото.”

Очаквайте скоро програмата на събитията в рамките на проекта!

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Февруари 04, 2013

Фотогалерия: Гореща линия - изложба документална фотография от Либия и Сирия на Васил Донев и Георги Кожухаров / 12.02.2013, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии