Истории без особена причина - изложба на Елена Йончева и Николай Николов с фотографии от Сирия, Сомалия, Израел и Палестина / 27.02.2013, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Февруари 19, 2013
Откриване: 27 февруари (сряда) от 19.00 часа

във ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен
София, бул.Васил Левски 57

Изложбата може да бъде видяна от 27.02. до 13.03.2013 г.


Фотографската изложба представя кадри от съвместните проекти на Елена Йончева и оператора Николай Николов в горещите точки на света, включително и техния поглед към събитията в Сирия, където те прекарват 16 дни в един от най-размирните градове – Алепо.

В Сирия журналистите успяват да стигнат до най-радикалните бунтовнически отряди   – “Ан Нусра”, “Ахрар ал Шам”, “Ал Тауахид”.  Проследяват действията им на фронтовата линия, преминават през обезлюдените квартали на Алепо, където бойците са прокарали специални тайни проходи, снимат ежедневието на хората в Алепо в условията на гражданска война и недостига на някои основни продукти.

В Израел и Палестина двамата български журналисти обикалят в продължение на 20 дни и заснемат един от най-трагичните моменти в новата история на двата народа. Те документират живота на палестинците и израелците по време на израелската военна операция "Закалено олово". По време на тази 22-дневна война загиват стотици мирни жители, хиляди остават без дом. Фотографиите са направени в периода 8 – 30 януари 2009 г. на територията на Израел и Палестинската ивица Газа в градовете Йерусалим, Здарот и Газа. Снимките са малък отзвук от дългогодишния конфликт между Израел и Палестина, в частност на последиците от израелските бомбардировки над Газа.

В Сомалия Елена и Николай се промъкват до леговището на сомалийските пирати и кадрите ще ни срещнат с ежедневието на хората, които живеят в едни от най-опасните райони в света: места, в които основният закон е оръжието.

Бунтовник от отряда "Ал Тауахид" се отправя на акция. Снимка: Елена Йончева

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

За авторите:

Елена Йончева и операторът Николай Николов работят заедно от няколко години. Снимали са документалните филми за пиратите в Сомалия, за събитията в Израел и Палестина. Последният им филм  “Сирия: Бунтовниците на Алепо” беше показан пред януари 2013 година.


Елена Йончева е репортер и автор на поредица от документарни филми за най-горещите точки по света - Ирак, Иран, Сомалия, Афганистан, Израел, Русия, Украина, Колумбия, Чечня, Северна Корея, Алжир, Босна, Косовo.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Елена в стария град. През уязвимите от снайперисти места се преминава бързо. Снимка: Николай Николов

 

2 МЕСЕЦА, ПОСВЕТЕНИ НА ВОЕННАТА ФОТОГРАФИЯ И ФОТОЖУРНАЛИСТИКА В ГАЛЕРИЯ ФОТОСИНТЕЗИС – “EYE OF THE BEHOLDER”

“Аз съм свидетел и тези фотографии са моите показания” Джеймс Нахтуей


"Еye of the Beholder" един проект на галерия ФотоСинтезис, в рамките на който ще представяме военна фотография и фотожурналистика в няколко изложби. До края на април ще видите в самостоятелни изложби фотографии от Георги Кожухаров и Владимир Донев (
Гореща линия), Елена Йончева и Николай Николов, Олаф Ярлбро, Олег Попов.


Всички фотографии, които ще бъдат показани в рамките на проекта, са заснети на горещата линия, в зоните на военни действия: в Либия, Сирия или Афганистан... Kъдето и по света да се намират местата, на които са заснети фотографиите, лицето на войната е едно и също навсякъде.


Нарекохме този проект “Eye of the beholder” или окото на очевидеца, защото хората зад обектива са тези, които често работят на граничната линия на живота и смъртта, за да документират и да бъдат свидетели за извършените престъпления срещу хуманността. Само през 2012г. при изпълнение на служебния си дълг са загинали 88 журналисти по данни на организацията “Репортери без граници”. 


Един от най-големите военни фотографи на нашето време, Джеймс Нахтуей в речта си по време на наградите TED говори за силата на фотографията като свиделство: “Фотографите отиват до екстремните краища на човешките преживявания, за да покажат на хората какво се случва. Понякога залагат живота си, защото вярват, че вашите мнения и влияния имат значение. Те насочват снимките си към вашите най-добри инстинкти, щедрост, чувство за добро и зло, способността и желанието да се отъждествите с другите, отказа да приемете неприемливото.”

Жена от ивицата Газа. Снимка: Елена Йончева

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Февруари 19, 2013
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии