Отвъд хоризонта - документална фотография на Олег Попов / 02.04.2013, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Март 26, 2013

Откриване: 2 април (вторник) от 19:00 ч.
ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен
София, бул.Васил Левски 57
Изложбата може да бъде видяна от 02.04 до 21.04.2013 г.

 
Фотографската изложба “Отвъд хоризонта” е последната от проекта “Eye of the Beholder”, посветен на военна фотография и фотожурналистика. Нейният автор е Олег Попов, един от фотографите в България с над 30 години стаж зад обектива, дългогодишен военен фоторепортер, чиито снимки са публикували най-престижните издания в света.
 

(Снимка 1: Реакцията на серж. Jay Kenney след смъртта на негов боен другар на борда на медицински хеликоптер UH-60A Black Hawk от 101-ва въздушна дивизия Task Force Destiny по време на акция над провинция Кандахар, 31 август 2010)

(Снимка 2 и 3: Деца от бежански лагер в провинция Кандахар)Снимал е войните в Хърватия, Босна, Чечения, Косово, Израел, Македония, Агфанистан и Ирак. За отразяването на събитията в Ирак, където прекарва тридесет и пет дни с американски морски пехотинци и изминава заедно с тях 570 км. от Басра до Багдад, той е отличен с награден знак “За вярна служба под знамената” – III степен. Военен фотокореспондент в агенция Ройтерс години наред, той e и първият българин, който оглавява фотоотдела на агенцията за Израел и палестинските територии – една от най-отговорните и ключови позиции в новинарството. В момента Олег Попов е част от екипа на в. "Труд".
В изложбата ще бъдат експонирани непубликувани и непоказвани до момента кадри от Афганистан,  където фотографът прекарва 36 дни заедно с екип на Ройтерс.


Изложбата е последната от проекта за военна фотография на ФотоСинтезис Арт Център "Eye of the Beholder", в рамките на който се състояха изложбите на
Васил Донев и Георги Кожухаров "Гореща линия", на Елена Йончева и Николай Николов "Истории без особена причина" и на Олоф Ярлбро "Сирия: войната отвътре и Гражданската война в Непал".

2 МЕСЕЦА, ПОСВЕТЕНИ НА ВОЕННАТА ФОТОГРАФИЯ И ФОТОЖУРНАЛИСТИКА В ГАЛЕРИЯОТОСИНТЕЗИС – “EYE OF THE BEHOLDER”

“Аз съм свидетел и тези фотографии са моите показания” Джеймс Нахтуей


"Еye of the Beholder" един проект на галерия ФотоСинтезис, в рамките на който ще представяме военна фотография и фотожурналистика в няколко изложби. До края на април ще видите в самостоятелни изложби фотографии от Георги Кожухаров и Владимир Донев, Елена Йончева и Николай Николов, Олаф Ярлбро, Олег Попов.


Всички фотографии, които ще бъдат показани в рамките на проекта, са заснети на горещата линия, в зоните на военни действия: в Либия, Сирия или Афганистан... Kъдето и по света да се намират местата, на които са заснети фотографиите, лицето на войната е едно и също навсякъде.


Нарекохме този проект “Eye of the beholder” или окото на очевидеца, защото хората зад обектива са тези, които често работят на граничната линия на живота и смъртта, за да документират и да бъдат свидетели за извършените престъпления срещу хуманността. Само през 2012г. при изпълнение на служебния си дълг са загинали 88 журналисти по данни на организацията “Репортери без граници”. 


Един от най-големите военни фотографи на нашето време, Джеймс Нахтуей в речта си по време на наградите TED говори за силата на фотографията като свиделство: “Фотографите отиват до екстремните краища на човешките преживявания, за да покажат на хората какво се случва. Понякога залагат живота си, защото вярват, че вашите мнения и влияния имат значение. Те насочват снимките си към вашите най-добри инстинкти, щедрост, чувство за добро и зло, способността и желанието да се отъждествите с другите, отказа да приемете неприемливото.”

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Март 26, 2013

Фотогалерия: Отвъд хоризонта - документална фотография на Олег Попов / 02.04.2013, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии