Серия ръчнофокусни обективи за Sony Zeiss Loxia - Zeiss Loxia 35mm f/2 (част 3)

// Техника / Обективи | PhotoSynthesis | Август 08, 2018
Преди няколко дни предоставихме на Иван Масларов-Джъмбо от нашите приятели от Photo Cafe възможността да изпробва четири чудесни ръчнофокусни обективи от серията Loxia на Zeiss. Серията Loxia е предназначена както за фото, така и за видео с безогледалната система на Sony и покрива матрица 35-милиметров стандарт (жаргонно познат като „фулфрейм”). Това е резултатът от срещата на Джъмбо с Loxia: 

След срещата с Zeiss Loxia 21mm f/2.8 и с Zeiss Loxia 25mm f/2.4 продължавам серията за Zeiss Loxia с любимата дължина обектив на всички стрийт фотографи - Zeiss Loxia 35mm f/2.

За всеки случай мушвам и тук общото видео за цялата серия.Zeiss Loxia 35mm f/2 също както останалите обективи от серията е със здрав метален корпус, влаго- и прахо- защитен и в добавка има красив син твърд гумен пръстен, който освен че е добра защита откъм байонета, прави слагането и свалянето на тези обективи малко предизвикателство.

Обективът освен, че е най-компактен от цялата серия, е и най-светлосилен. Въпреки това гривната за фокуса е достатъчно голяма, за да се фокусира спокойно. Ще добавя една тънкост само за видеографите, които имат сет обективи с ринговете на Zeiss за „фолоу фокус” - да подредят всички обективи на маса с поставени капачки на байонетите и така по Zeiss Loxia 35mm f/2 да подравнят всички останали гривни за „фолоу фокус”.
Тук ходът на фокуса е осезаемо по-дълъг от хода при предходните обективи... Направо е два пъти по-дълъг – 180 градуса.

Говорейки за фокус, при използването на този обектив, а и другите от серията с по-дълго фокусно разстояние, вече е добра идея да се доверявате повече на „peaking-a” отколкото на очите си, особено в случаите, когато снимате на диафрагма 2. Скалата за рязкост, както се вижда, също е по-тясна – при диафрагма 16 всичко е на безкрайност от около 2.5 метра нататък...

Ъгловият обхват на обектива е почти близък до човешкия – 54 градуса... Добре де, с 10 градуса повече, но е близък, може би затова е и предпочитан от стрийтърите. Аз лично никога не съм харесвал тази дължина... Освен, когато обективът е поставен на камера с APS-C матрица. Тук този обектив се превръща в „нормален”, а аз много харесвам тази дължина. Накратко, за разлика от предходните широки обективи, тук спокойно може да го използвате и на двата типа размер на матрицата, без да загубите нищо.


Оптичната схема „biogon” позволява на широкоъгълните обективи да бъдат компактни и същевременно добре коригирани. Именно заради тази оптична схема обективът е по-компактен в сравнение с предходните широки...
Обективът притежава 9 елементи в 6 групи, като има само един специален елемент. Покритие T*, както се подразбира още от видеото по-горе.

Така... Zeiss Loxia 35mm f/2 е с видимо лоши оптични характеристики на фона останалите обективи от серията. Направо може да те заболи глава, ако гледаш чартове.

Можете да видите снимките, правени с чарт ISO 12233 в галерията в края на статията.


Видимо рязкост по целия кадър започва да се забелязва едва при диафрагма 5.6, а оптималните работни диафрагми са 8–11. Освен това има видимо хроматично абериране, което автоматичният плъгин на Adobe чисти трудно и се налага в някои от кадрите това да се прави на ръка с плъзгачи.

Снимайки навън, обаче, дефокусът и бокето на Zeiss Loxia 35mm f/2 са просто невероятни. Оставам без думи и коментар. ОК, бокето може да не се хареса на някои, свикнали със старите руски „мазни“, защото тук си е типично за Zeiss – парички с остри ръбове. На мен, като на човек, снимал немалко с Zeiss, пък ми допада определено.

Ето 2-3 кадъра, че нямах много време за тест и ще се видим в следващата част за Zeiss Loxia 85mm f/2.4.

Очаквайте продължение! 

Предишните статии от серията можете да видите тук: 

Zeiss Loxia 21mm f/2.8

Zeiss Loxia 25mm f/2.4


Zeiss Loxia 85mm f/2.4

// Техника / Обективи | PhotoSynthesis | Август 08, 2018

Фотогалерия: Серия ръчнофокусни обективи за Sony Zeiss Loxia - Zeiss Loxia 35mm f/2 (част 3)

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии