Образи на прага на промяната - разговор с Джон Демос / 12.10.2018, 19:00 ч. / София

Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия | 12 Октомври 2018 от 19:00 до 21:00 ч.

Среща-разговор с Джон Демос 
Начало: 12 октомври 2018г. (петък) от 19:00ч. 
във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия,
София, бул. "Васил Левски"57,
Вход: свободен


"Като фотограф аз търся човешката страна на историята, а не репортажното документиране на събития."

С Джон Демос ще си говорим за това как фотографията излиза извън конкретиката на времето и мястото и за способността й да разкаже история, която говори на всички езици.

Джон Демос е един от водещите фотографи в Гърция, основател на Photographic Center of Athens и фотографската агенция Apeiron Photos, която е представител на агенции от ранга на Magnum, Sygma, Ralpho.

Фотографиите на Джон Демос са част от колекциите на най-големите музеи и фотографски галерии – сред които центъра “Жорж Помпиду” в Париж, Института по изкуствa в Чикаго, The Photographer’s Gallery в Лондон, Център за модерно изкуство Gulbenkian в Лисабон, Metropolitan Museum of Photography в Токио, както и в многобройни частни колекции. Работата му е показвана на най-престижните фотографски фестивали в цял свят. 

Изложбата "АЛБАНИЯ на прага на промяната (1990-1991)" на Джон Демос ще бъде открита на 11 октомври от 19.00 часа в галерия за фотография SYNTHESIS

Изложбата и едноименният албум се фокусират върху критичната точка, отбелязала колапса на политическия режим и съпътстващата го социална промяна в периода 1990 – 1991г. 

Фотографиите предават драмата на прехода във всичките й многопосочни лица. Кадри, отбелязващи най-значимите събития в превратния политически климат, се редуват с улични сцени и художествени образи на чисто човешките моменти от ежедневието в цялата им полярност - от преживяването на новооткритата свобода до дълбочината на личната трагедия. 

Силата на този репортаж е в увереността, която дава на зрителите, че те са свидетели на реалните събития, в разбирането на чувствата и мислите на хората, които преживяват този процес, в усещането за едва доловимите нюанси, събрани в една истинска палитра от моменти – миниатюри, изграждащи картината на едно социално и лично прераждане. 

Подобно на "Сенки на мълчанието", най-известният му проект, заснет през 80-те години на миналия век, Джон Демос използва визуалните възможности на фотографията за прекрачване на границата на конкретиката на изображението в създаването на универсална митологема - образи на прага на промяната. 
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии