Фотография на ръба на традицията - разговор с Джон Демос


 

На 14 ноември, от 19 ч. в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център ще се състои разговор с Джон Демос за фотографията като мета документалистика и преминаване отвъд формата на изображението и на действителността. Той ще разкаже още как конкретното се превръща във врата към абстрактното, как изчезващото навежда на мисли за предстоящото и каква роля има за него фотографията в този процес.

"Като фотограф аз не съм регистратор-документалист на религиозни ритуали, обекти или традиции. В част от моята работа аз използвам формалността на религията и традицията, за да изследвам по-абстрактни теми като вярата, живота, смъртта".


Така обяснява накратко Джон Демос същността на един от дългогодишните си проекти "Shadows of Silence” ("Сенки на мълчанието"). И добавя, че през годините сам наблюдава промяната в начина, по който използва визуалните възможности на фотографията за прекрачване на границата между конкретиката на изображението и това, което съществува отвъд нея.

Джон Демос е един от водещите фотографи в Гърция, основател на Photographic Center of Athens и фотографската агенция Apeiron Photos, която е представител на агенции от ранга на Magnum, Sygma, Ralpho.

Фотографиите на Джон Демос са част от колекциите на най-големите музеи и фотографски галерии – сред които центъра “Жорж Помпиду” в Париж, Института по изкуствa в Чикаго, The Photographer’s Gallery в Лондон,  Център за модерно изкуство Gulbenkian в Лисабон, Metropolitan Museum of Photography в Токио, както и в многобройни частни колекции. Работата му е показвана на най-престижните фотографски фестивали в цял свят.

“Сенки на мълчанието” e най-известният му проект, заснет през 80-те години на миналия век. Демос документира религиозни сцени в малки провинциални градчета из цяла Гърция в едно изследване на човешката духновност и вяра.
 “Сенки на мълчанието" са едновременно конкретни и метафизични. Образите са разпознаваемо и несъмнено гръцки, но и символични за цялостното състояние на човека.

Образността в творбите на Демос се простира до тази трудно достижима граница между конкретното и метафоричното.

Драматичните и контрастни кадри на Демос преминават отвъд простата илюстрация в търсене на вътрешната духовност.

Tой създава духовни притчи, които ни карат да размишляваме над нашите собствени убеждения за живота и смъртта.
Save
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии