Сенки на мълчанието - фотографска изложба на Джон Демос / 12.11.2014, 19:00 ч. / София (видео)

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 30, 201412 ноември (сряда), 19.00 ч.
Галерия за фотография SYNTHESIS
София, бул.”Васил Левски”55
12 ноември -  10 декември 2014 г.


Джон Демос е един от водещите фотографи в Гърция, основател на Photographic Center of Athens и фотографската агенция Apeiron Photos, която е представител на агенции от ранга на Magnum, Sygma, Ralpho.
Фотографиите на Джон Демос са част от колекциите на най-големите музеи и фотографски галерии – сред които центъра “Жорж Помпиду” в Париж, Института по изкуствa в Чикаго, The Photographer’s Gallery в Лондон,  Център за модерно изкуство Gulbenkian в Лисабон, Metropolitan Museum of Photography в Токио, както и в многобройни частни колекции. Работата му е показвана на най-престижните фотографски фестивали в цял свят. 
“Сенки на мълчанието” e най-известният му проект, заснет през 80-те години на миналия век. Демос документира религиозни сцени в малки провинциални градчета из цяла Гърция в едно изследване на човешката духновност и вяра.
 “Сенки на мълчанието" са едновременно конкретни и метафизични. Образите са разпознаваемо и несъмнено гръцки, но и символични за цялостното състояние на човека.

Образността в творбите на Демос се простира до тази трудно достижима граница между конкретното и метафоричното.

Драматичните и контрастни кадри на Демос преминават отвъд простата илюстрация в търсене на вътрешната духовност.

Tой създава духовни притчи, които ни карат да размишляваме над нашите собствени убеждения за живота и смъртта.


Откриването на изложбата ще бъде на 12 ноември (сряда) в галерия за фотография SYNTHESIS  от 19.00 часа в присъствието на автора.

Изложбата може да видите до 10 декември в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски”55, до ФотоСинтезис Арт Център."През 80-те години на XX в. започнах да се интересувам от документирането на идеята за вярата и, разбира се, религията играеше важна роля в това. В колежанските си години бях силно повлиян от филмите на Ингмар Бергман, черно-белите кадри, които бяха феноменални и от безкрайните въпроси, които той поставяше в областта на религията и вярата.

Започнах да пътувам из цяла Гърция и да издирвам определени религиозни събития, независимо дали ставаше въпрос за малки параклиси някъде в планината, на някой остров или където и да е другаде като в Тинос, например.

Остров Тинос е разположен в близост до географския център на островната група Циклади, а заради евангелистката църква в Панагия с предполагаемо чудотворната икона на Дева Мария, се е превърнал и в център на ежегодно поклонение, което се провежда на 15 август - Успение на Света Богородица. Това е може би най-забележителното събитие от този вид, което все още се провежда в региона на Източното Средиземноморие. Много от поклонниците изминават осемстотинте метра от ферибота до църквата на лакти и колене като символ на вярата си.

"Тук можете ясно да видите контраста между поколенията - жената вляво носи тенекия зехтин като дар за църквата с надежда за изцеление на болните й близки - и малкото момиче, което просто преминава оттам напълно безразлично и замислено за нещо съвсем друго." 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

За автора:
Джон Демос (John Demos) е роден в Солун през 1944 г. Учи история на изкуството в университета в Чикаго и получава магистърска степен по живопис през 1968 г. През 1969 г. се завръща в Гърция и започва да преподава изобразително изкуство, фотография и философия.

През 1976 г. той публикува първата си монография  “The Greece that is passing.” В началото на 1980 г. той започва да работи по книга за сериите си “Празници”, представени като изложба на различни европейски фестивали и фотографски центрове като Rencontres International в Арл, Primavera Fotografica в Барселона, Photographers Gallery в Лондон и Gulbenkian Modern Art Center в Лисабон.

През 1979г. Джон Демос основава, заедно с още четирима фотографи, Photographic Center of Athens. През 1988г. основава фотографската агенция Apeiron Photos, която е представител в Гърция на фотографски агенции от ранга на Magnum, Sygma, Ralpho.
През 1995 г. Джон Демос създава Photographic Center of Scopelos, където работи като художествен директор до 1999 г.  Той е куратор на някои от най-значимите изложби в Гърция.

Фотографиите на Джон Демос са част от колекциите на най-големите музеи и фотографски галерии – сред които центъра “Жорж Помпиду” в Париж, Института по изкуствa в Чикаго, The Photographer’s Gallery в Лондон,  Център за модерно изкуство Gulbenkian в Лисабон, Metropolitan Museum of Photography в Токио, както и в многобройни частни колекции. Работата му е показвана на най-престижните фотографски фестивали в света - като Rencontres Internationales de la Photographie в Арл,  Primavera Fotografica в Барселона, Fotofo в Братислава, Fotofest в Хюстън, Photobiennale в Москва, Photo festival of Pingyao в Китай, Encuentros Abiertos в Буено Айрес. 
 

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 30, 2014

Фотогалерия: Сенки на мълчанието - фотографска изложба на Джон Демос / 12.11.2014, 19:00 ч. / София (видео)

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии