Никой не си тръгва от Индия завинаги - ПРОГРАМА на Дните на Индия във ФотоСинтезис Арт Център 14 март - 04 април

През март ще пренесем Индия в центъра на София. Стартът на Дните на Индия при нас ще бъде на 14 март от 19:00 часа, когато заедно с авторите Николай Генов, Румяна Николова и Биляна Иванова ще открием тяхната различна изложба "Никой не си тръгва от Индия завинаги. Едно пътуване на стоп-кадър".

До 04 април, освен на изложбата, ще имате възможност да се насладите и да вземете участие в многобройни срещи, лекции, демонстрации, прожекции на филми за Индия и нейните духовни учители, за класическата литература, музика и танци, за йога и аюрведа. Известни личности ще разкажат за своите пътуванията и приключения в тази невероятна страна.

Кратък репортаж от откриването на Дните на Индия във ФотоСинтезис Арт Център

Видеоклипове от някои от състоялите се вече събития можете да намерите в нашия канал в youtube ►

Всички събития ще се състоят във ФотоСинтезис Арт Център. Входът е свободен за всички желаещи (с изключение на кулинарно-кукленото шоу на 01 април).


Вижте ПРОГРАМАТА на дните на Индия:

14 март (сряда) от 19:00 часаОткриване на изложбата "Никой не си тръгва от Индия завинаги. Едно пътуване на стоп-кадър"
Среща-разговор с авторите

Едва ли са много хората като авторите на проекта - Биляна Иванова, Румяна Николова, и Николай Генов, които са изминали хиляди километри по пътищата на Индия. Присъствали са на религиозни ритуали в храмове и по бреговете на свещени реки, участвали са в поклонения до свети места. Дивили са се на необикновена природа, древни градове, изумителни дворци. Поемали са хилядолетната й мъдрост и са опознавали вековните й традиции. Сега ни канят на едно вълнуващо пътуване из тази необикновена страна...

Вижте повече за изложбата ►

15 март ( четвъртък)  от 19.00  часаЛЕЧЕБНИТЕ МЕТОДИ В АЮРВЕДА разговор с д-р Антоанета Заркова

Холистичният подход на Аюрведа към всички пластове на човешката природа. Лечение на тялото, ума и съзнанието. Представяне на древната наука за живота, нейния произход и разпространение от д-р Заркова. Тя е  специалист по аюрведа, привърженик е на профилактиката на заболяванията и на природните методи на лечение. Поддържа мнението, че болестта е предупреждение за един живот извън равновесие, сигнал, който ни подсказва да преосмислим ценностите си.

Вижте повече ►
 

16 март ( петък) от 19.00  часа
МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР С КИРТАНИ – акустичен концерт с традиционна индийска музика на Неда Цветкова и приятели


Пеенето на киртан е практика, при която чрез звукова вибрация се хармонизира физическият, умственият, емоционалният и духовният аспект на човешката личност. Пеенето на киртан повишава жизнената енергия, пречиства и балансира емоциите и чувствата.

Вижте повече ►

17 март ( събота)  от 16.00 часаРАЗГОВОР ЗА ЙОГА – същност, философия, посоки

Най- малко тридесет са значенията на думата „йога“. Едно е може би най – популярното:  йога значи  връзка (съюз) или единство.  Да разкажат за своя път в Йога и за практикуването й в Индия са поканени българските практикуващи учители Анна Павлова, д-р Антоанета Заркова, Калина Радичева и др.

 

 Вижте повече ►

 
19 март ( понеделник) от  19.00 часа
ЗАЩО ИНДИЯ? - прожекция на филми от едноименния проект на ТВ+


„Защо Индия?” Този въпрос задава един филм, а отговора търсят авторът му Христина Симеонова и операторите Пламен Петков и Калин Живков. Ще бъде показана първата серия от проекта на ТВ+ , емоционален и неподправен разказ за магнетичната сила на Индия, за духа на Изтока, който е обект на голям интерес, но си остава все още забулен в мистерии. Герои са авторите на изложбата, поетът и бивш посланик в страната Едвин Сугарев, мимът Александър Илиев, Дони и Костадин Георгиев-Калки и IT специалистът Славомир Славов.

 

21 март ( сряда) от  19.00 часаИНДИЯ ОТВЪТРЕ
Среща с антрополога  Мая Жалова-Канвар


Индия отвътре, видяна през погледа на културния антрополог  Мая Жалова-Канвар. Тя е носител на званието „калашри” – майстор на изкуствата – по индийския класически танц Бхаратанатям. Мая от няколко години живее в Индия и ще разкаже за любопитни факти от живота там и за страни от индийската култура, които остават скрити за чужденците – ритуали, семейните взаимоотношения, културните различия и социални противоречия.

Вижте повече ►

22 март ( четвъртък) от 19.00 часаПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМИ НА ГЕРАСИМ ВЕЛИЧКОВ


Спомени за пътешественика  Герасим Величков – Джери ще разкажат негови приятели. Ще бъдат прожектирани филмите му „Какво търси Буда в Хималаите ?”, „Ще се видим в Ладак” и „Чадар – сянка от стъкло”.

  Вижте повече ►

24 март ( събота ) от 17.00КЛАСИЧЕСКИ ИНДИЙСКИ ТАНЦИ
Демонстрация и открит урок на Мина Паталенска
.

 
Тя е изучавала танцовото изкуство при едни от най-реномираните индийски учители. Ще представи едно от най-древните сценични изкуства, което с движение и мимика разказва истории за божествата, като всеки танц е и своеобразна молитва. Мина е преподавател, танцувала е в България и в чужбина, участвала е в жури на фестивали в Индия. Тя е единствената българка, която се е снимала в Боливудски филм.

Вижте повече ►

 

26 март ( понеделник) от 19.00 часаПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМИТЕ  „ЧУДЕСАТА НА ИНДИЯ


Прожекция на филмите „Безсмъртната вяра” и „Традиция на пет хилядолетия” от сериала „Чудесата на Индия” на Румяна Николова и Николай Генов, създадени заедно с режисьора проф. Любомир Халачев. Среща с авторите, които ще разкажат интересни преживявания по време на своите пътувания в Индия, залегнали в основата на тези ленти.

Вижте повече ►

 

27 март ( вторник) от 19.00 часаИНДИЯ: ПЪТИЩА НА ДУХА 
Разговор с Даниела Кънева и Наско Атанасов


Известната телевизионна журналистка Даниела Кънева задочно ще ви запознае с членовете на фамилията Ганди, с махараджата Ървинд Сингх и други почитани по цял свят индийски личности.  Журналистът Наско Атанасов ще разкаже за дните, прекарани с прочутия индийски мъдрец Свами Дев Мурти, почитан като жив Бог, и за срещите си с други индийски мъдреци и духовни учители.

Вижте повече ►

 

29 март ( четвъртък) от 19.00 часаИГРАТА НА ЗАРОВЕ В „МАХАБХАРАТА“ - поглед към класическата индийска литература с доц. д-р Милена Братоева


„Махабхарата“ е една от най-дългите епични поеми в света и има огромно значение за културата и религията на Индия.  Главната сюжетна линия в нея е изградена върху модела на играта, която е задължителен компонент на древния ведически ритуал за коронясване на новия владетел и има символичен смисъл като инструмент за подреждане и обновяване на космическия и социален порядък. Лекторката е ръководител на катедра “Класически Изток” във Факултета по Класически и Нови Филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

  

1 април ( неделя)  от 14.00 часаИНДИЙСКАТА КУХНЯ
Кулинарно-куклено шоу с Диана Шингарова и Юрий Ковачев, специалист по ведическа кулинария
.

 

 

 

 

 

 

Фотогалерия: Никой не си тръгва от Индия завинаги - ПРОГРАМА на Дните на Индия във ФотоСинтезис Арт Център 14 март - 04 април

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии