Индия: пътища на духа - разговор с журналистите Даниела Кънева и Наско Атанасов

27 март ( вторник) от 19.00 часа
ИНДИЯ: ПЪТИЩА НА ДУХА 
Разговор с Даниела Кънева и Наско Атанасов


Известната телевизионна журналистка Даниела Кънева задочно ще ви запознае с членовете на фамилията Ганди, с махараджата Ървинд Сингх и други почитани по цял свят индийски личности. Журналистът Наско Атанасов ще разкаже за дните, прекарани с прочутия индийски мъдрец Свами Дев Мурти, почитан като жив Бог, и за срещите си с други индийски мъдреци и духовни учители.

Очакваме ви на 27 март от 19:00 часа в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център

Събитието е част от Дните на Индия във ФотоСинтезис Арт Център от 14 март до 04 април. 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бодхая, където Сидхарта станал Буда

Мнозина допускат грешка, като мислят, че будизмът е основната религия Индия. Въпреки основателните и претенции да е негова родина обаче, днес едва 0,8 на сто от населението й го изповядва. Това го нарежда на четвърто място в страната след хиндуизма, исляма и християнството. Но тази смесица между философско учение и религиозна система е най-поулярното сред вярванията на индийците проникнали в западния свят. Повечето от т. нар. Будистки места по света днес се намират на индийска територия.


В последните думи към любимия си ученик Ананда, Буда сам определил четирите места, където да му се отдават почит. Те са градината Лумбини, родината му, Бодхгая, където получил просветление, Сарнат, където завъртял дхарма – колелото на Закона и Кушинагар, където завършил земния си път в нирвана. Тези четири поклоннически центъра съставят Дхарма ятра – основния будистки поклоннически маршрут, който изминахме и ние.

В Бодхгая, аскетът Сидхартха получил просветление и станал Буда през 535 г. пр. Хр.
Това малко за мащабите на Индия градче е най-почитаното от четирите най-свети места за будизма. Разположено е в червена на звят, плодородна земя, оградена от силуетите на гористи хълмове. Тук младият аскет дошъл преди две и половина хилядолетия, търсейки спокойно убежище за да медитира върху причините за човешкото страдание.


По стъпките на гуру Шри Ади Шанкара Ачария - поклонения до свещените места Бадринат и Кедарнат в Хималаите.

Да се определи дали главната религия, която днес изповядват над  800 милиона индийци – хиндуизмът, е религиозна система от знания, норми на живот или сложни, екзотични ритуали и практики, е досна трудно. Затова в тази сложна материя нека използваме готовия отговор, който бащата на модерна Индия Махатма Ганди дал на един журналист: “Хиндуизмът е търсене на Истината с ненасилствени средства”.

Ако започнем историята на това вероизповедание от средата, неминуемо трябва да кажем някалка думи за знаменития хиндуистки философ, проповедник и религиозен реформатор Шри Ади Шанкара Ачария – човекът, без когото едва ли хиндуизмът щеше да оцелее до днес. Посетихме неговия гроб близо до свещения храм в Кедарнат по време на едно пътуванията си високо в Хималаите.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии