Портрет на КОНЯК - фотографска изложба на Петя Чавдарова и Георги Вълчев / 03.02.2015, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Януари 15, 2015


Откриване: 03 февруари (вторник), 19:00 ч.
в
галерия за фотография SYNTHESIS,
София, бул.”Васил Левски”55
Изложбата може да бъде видяна от 03 февруари до  03 март 2015 г.

“Портрет на Коняк” e проект, вдъхновен от изчезващите култури, които се стопяват в заличаващия различиятa съвременен свят.
Коняк е едно от племената в Нагаланд, североизточна Индия. Войните от племето Коняк са известни като последните ловци на глави.
Следите от почти забравените племенни обичаи, като татуиране, пиърсинг и събиране на трофеи от битки, са обречени да изчезнат със смъртта на днешните старейшини. Проектът е вдъхновен, именно от този феномен като обекти на това изследване са възрастните членове на племето Коняк.

“Липсата на информация относно племената в Нагаланд е едно от нещата, които ни привлече към тях. Отдалечеността на земите, в които те живеят и затруднения транспорт допълнително засилиха авантюристичния ни дух и желанието ни да се срещнем с тях. Досега писана история на Нага племената няма. Съществуват само легенди, предавани и изменяни през поколенията.
Избрахме именно Коняк като най-емблематично от всички племена и носещо най-много белези от миналото.
Това е художествена и едновремено документална творба, посветена на настоящите възрастни представители на племето, която описва тяхната културна идентичност. Изваждайки ги от ежедневната им среда, ние фокусираме вниманието върху тях самите и белезите на културата им, избледняващи по телата им – точно като самата нея.
За нас този проект всъщност представлява единен портрет на Коняк, който разказва за миналото в сегашно време.
Представяме този “Портрет на Коняк” в класически композиции, но запазвайки съвременна визия. Черният фон и единственият светлоизточник кореспондират с усещането ни за място, влизайки в домовете на тези хора. Бамбуковите къщи, в които те живеят обикновено са без прозорци и единствената светлина идва от огнището. “

Откриването на изложбата ще бъде на 03 февруари (вторник) в галерия за фотография SYNTHESIS  от 19.00 часа в присъствието на авторите.

На 05 февруари (четвъртък) от 19.00 часа ви каним на среща с авторите, Петя Чавдарова и Георги Вълчев, в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център, бул.”Васил Левски” 57.
Te ще представят проекта си и и ще разкажат за времето, прекарано сред племето Коняк.

Изложбата може да видите до 03 март в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски” 55, до ФотоСинтезис Арт Център. 
__________________________________________________________________________
 
Коняк е едно от 16те основни племена в Нагаланд, североизточна Индия. Хората живеещи там, обаче не са индийци. Те са монголоидни племена с неясна история, заселили са се най-вероятно от Китай и Монголия.

Войните от племето Коняк са известни като последните ловци на глави. В битка те са отнемали главите на своите противници и са ги пазили, като трофеи. За постигнатия успех кралицата на селото е татуирала лицата и гърдите на героите.

Убиването на врага и колекционирането на трофеи е обичай с особено значение за племето. Предците на сегашните Коняк са вярвали, че в човешкия череп се съдържа магическа сила. Когато войн се е връщал в селото с такъв трофей, той е бил посрещан от всички като герой. Убиването и отрязването на главата на противник се е считало за ритуал за възмъжаване и успехът е бил награждаван с татуировка на лицето. Тази практика е била забранена през 40те години на 20ти век, но последният регистриран случай в Нагаланд е през 1969г. Днешните старейшини принадлежат към последното поколение от племето, получили татуировки по лицата.

В днешно време само най-възрастните хора в Нагаланд пазят своите характерни обичаи, легенди и носят в себе си знаците на племенните времена. Младите живеят някъде между новият свят, в който вярват и корените, към които принадлежат. Навсякъде могат да се видят високите антени на мобилните оператори, защото почти всеки млад Нага притежава мобилен телефон последно поколение, който използва постоянно. Глобализацията е достигнала поне до младите членове на племето. Те носят модерни дрехи, а момичетата са на високи токчета по прашните черни пътища. Много от тях се местят в градовете в търсене на работа и се връщат в родните си села само за фестивалите. Те водят съвременен начин живот, който е вдъхновен от западната култура и модерния азиатски лайфстайл.
 
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Януари 15, 2015

Фотогалерия: Портрет на КОНЯК - фотографска изложба на Петя Чавдарова и Георги Вълчев / 03.02.2015, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии