Класически индийски танци - демонстрация и открит урок с Мина Паталенска


24 март ( събота ) от 17.00
КЛАСИЧЕСКИ ИНДИЙСКИ ТАНЦИ
Демонстрация и открит урок на Мина Паталенска

Тя е изучавала танцовото изкуство при едни от най-реномираните индийски учители. Ще представи едно от най-древните сценични изкуства, което с движение и мимика разказва истории за божествата, като всеки танц е и своеобразна молитва.

Мина е преподавател, танцувала е в България и в чужбина, участвала е в жури на фестивали в Индия. Тя е единствената българка, която се е снимала в Боливудски филм.

Очакваме ви на 24 март от 17:00 часа в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център

Събитието е част от Дните на Индия във ФотоСинтезис Арт Център от 14 март до 04 април. 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Да нарисуваш музика...

Извън съмнение е, че Мина е връх сред българските изпълнители на индийски танци.

На 24 март (събота) от 17:00 часа ще научите повече за това изключително трудно изкуство, ще се наслаждавате на завладяващи танци и сами ще можете да изпробвате силите си.

Част от творческата автобиография на Мина Паталенска публикуваме тук със съкращения:

Според Мина класическите индийски танци се предават най-добре в условията на Парампара (guru-shishya paramparā) – традиция на обучение, при която има непрекъсната връзка от Учител към Ученик. Утвърдените Учители, които носят уважителното название „Гуру“, са високо квалифицирани преподаватели, овладели знанията за това танцово изкуство до пределите на съвършенство. Гуруто трябва да знае няколко танцови стила и основните им подстилове, древни езици като санскрит, тамил и други, да познава в тънкости класическата индийска литература, да притежава задълбочени познания за философията и практиката на езотеричното знание в индийската култура. Според традицията всеки ученик започва да преподава едва след препоръка от гуру и след съответната подготовка за това.

Мина Паталенска изучава културата и традицията на Индия над 20 години, като последните години е изцяло посветена на танца. Тя се е обучавала:
- в класическия стил Катхакали в „Kathakali cente“ в град Кочи, щат Керала в Индия;
- в класическия стил Катхак – от M.A.Jyoti Bhole от град Лонавала, щат Махаращра, Индия – възпитаник на Университета „Indira Kala Viswav Vidhyalay“ – Pandit Ramlal, Jyoti Bakshi, Chetna Vehawar и Университета в Мумбай – Rajashree Shrike;
- в класическия стил Кучипуди при Елена Тарасова от град Санкт Петербург, Русия – ученичка на Гуру Shobha Naidu и Гуру Vempatichinasatyam;
- в класическия стил Бхаратанатям – Smt.Kalamandalam Saraswathi Sasikumar от град Колам, Индия – възпитаник на Университета „Каламандалам“ в Керала и Sri Ujwal M. Bhole от град Лонавала, щат Махаращра, Индия – възпитаник на Университета в Пуна, ученик на Padmashri Kanaka Rele и Padmashri A.K.Laxman;
- на Бхаратанатям Натувангам – M.Selvam от град Танджавур, щат Тамил Наду, Индия – седмо поколение Nattuvannar и танцов Гуру.

От 2007 г. Мина учи при своя Гуру в Индия, един от най-реномираните съвременни учители – Acharya Kala Bharathi Smt. ANITHA GUHA от град Ченай, щат Тамил Наду, Индия.
Преди да поеме по трудния път на индийските танци, Мина е учила йога, пантомима, класически балет и др. Тя изнася концерти в България и извън страната, участва като жури във фестивали в Индия и е единствената българка, която се е снимала в Боливудски филм!
Има юридическото си образование, което й е дало възможност за кариера на адвокат, а сега следва специалност „Индология“ в Софийския Университет „Св. Климент Охридски“.

 

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии