Как да направим абстрактна снимка на пушек

// Фото школа / Фото-съвети | | Юни 21, 2008

текст и фотография от Данаил Маринов

 

Абстрактната фотография на пушек не е нещо ново и непознато. С тази статия ще се опитаме да ви дадем само един пример как да направите вашата димна абстракция.

Основните етапи са доста лесни за изпълнение:

1. Създаване на снимка на пушек на черен фон

2. Дигитална обработка и оцветяване на пушека

 

Нека да започнем.

Първата част от задачата е най-дълга. За да постигнем максимално добър резултат ще използваме ароматна пръчица, която може да купите от всеки китайски магазин /за нашето задание ароматът няма значение, но ви съветваме да изберете аромат, подходящ за вашата аура ;-)/.

След като се сдобиете със скъпоценния инвентар трябва да направим постановка, за да замразим движението на пушека. Важното тук е да имаме достатъчно силна светлина, за да може да "замразим" пушека - т.е. да снимаме на висока скорост на затвора от порядъка на 1/200 от секундата или повече. Запомнете, че трябва да имаме черен фон и светлината да не идва директно към апарата, за да не се получат нежелани и неприятни отблясъци в снимката.

Може да използвате силна дневна светлина и да снимате на вашия балкон, да използвате силна халогенна лампа /лампи/ или студийно осветление. Можете да експериментирате с всякакъв вид осветление, стига то да ви позволи да снимате на подходящата скорост. За фон може да използвате черен картон или парче плат.
 

Стъпка 1 - Постановка
Важните неща при постановката са:

Черен фон

Силно осветление /не фронтално срещу апарата/

Апаратът да е на статив /ако работим с отворена бленда, която ще ни даде по-малка дълбочина на рязкост в изображението и по-плитък фокус/

Скоростта на затвора да е 1/200 или повече

Минимална стойност на ISO, позволяваща определената скорост

Тук може да експериментирате с блендата, за да постигнете желаната правилна експозиция. Това е много важно, защото ако снимката се преекспонира, ще загубите детайли от пушека, а ако недоекспонираме снимката, ще загубим контраста.

Затова направете няколко опита с различна бленда. Ако осветлението, което използваме не е достатъчно, може да вдигнем стойността на ISO-то, но в този случай ще получим снимка с по-голям "шум". За да получите по-добри резултати в абстракциите може да поставите различни предмети на пътя на пушека, за да се образуват различни форми. Дайте свобода на вашите фантазии и експериментирайте смело.


Стъпка 2 - Дигитална обработка

След като заснемем снимката, идва ред на обработката и в компютъра. Първо отрежете снимката в избраната от вас композиция и след това използвайте Levels или Curves функция, за да дадете максимален контраст на изображението. Трябва да сте сигурни, че фонът ви е напълно черен. Тук може да направите инвертен образ на изображението и след това да направите фона абсолютно бял.

1. Направете копие на снимката в нов слой
2. Направете инвертен образ на слоя /Ctrl+I/

 


3. Изберете функция Image -
Adjustments – Levels /Ctrl+L/. Изберете пипета за настройване на бяла точка и посочете най-тъмната точка от фона, за да стане тя бяла.

4. Да оцветим абстракцията. Тук може да използвате много начини като Color Balance, Hue/Saturation, нов слой, който е в режим Color, където може да рисувате направо с определена четка или да приложите различни преливки и запълвания. Изберете функция Image - Adjustments – Color Balance /Ctrl+B/ и намерете желания от вас цвят.

 

 

 

5. Преди да завършите вашата абстракция може да направите отново инвертен образ на изображението, за да прецените дали на черен или бял фон ви харесва повече.

 

 Снимането на абстрактни пушеци е доста забавен процес. Може да контролирате посоката на пушека със запалена свещ/и/ поставена в близост до него. Не снимайте повече от 10-15 минути, а проветрете и започнете отново. Експериментирайте поставяйки различни предмети на пътя на пушека, дайте воля на вашите фантазии и се забавлявайте.

 

 

// Фото школа / Фото-съвети | | Юни 21, 2008
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии