"Живот от друг свят" - разговор с Бабак Салари - 17 октомври, Център ФотоСинтезис

// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Октомври 03, 2011

среща с Бабак Салари - Арт Център ФотоСинтезис"ЖИВОТ ОТ ДРУГ СВЯТ" - разговор с Бабак Салари
17 октомври от 18,30 часа във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия

София, бул. "Васил Левски" 57

Бабак Салари (Babak Salari) – фотограф и преподавател - ще сподели с нас своите непосредствени впечатления от “другия свят” - светът на иранските творци бежанци, на пострадалите от войните в Близкия и Далечния Изток, на хомосексуалистите и травеститите в Куба, на матриархалните туземни общности в Мексико.

Кой е човекът зад фотоапарата и каква е връзката му с обекта от другата страна на обектива?

Вашите въпроси са добре дошли!

За Бабак Салари
Бабак Салари е фотограф и преподавател, базиран в Монреал, чиито интереси в документалистиката са свързани с малцинствата, обитаващи периферията на обществото. Фотографските му проекти включват поглед върху иранските творци, живеещи като бежанци в Северна Америка и Европа; матриархалните туземни общности в Мексико; хомосексуалните и травеститите в Куба и бежанците и пострадалите във войните в Афганистан, Пакистан, Ирак и Палестина.

Бабак започва да се занимава с фотография като тийнейджър в родния си Иран, където публикува в няколко издания. На 21 години е затворен за шест месеца от режима на Аятоллах Хомейни за политическата си дейност. Прекарва една година като бежанец в Пакистан, след което пристига в Канада, където подновява обучението си и заниманията си с фотография.

Бабак Салари публикува в различни издания, а творбите му са представяни в галерии по целия свят, в това число: Националната художествена галерия в София, България; Македонския музей на съвременното изкуство в Солун, Гърция  и Историческия център в Мерида, Мексико. Неговите четири основни албума:  „Лица, тела, персонажи: истории от Куба”,  „Афганистан: хора и съдби”, „Моята улица, кубински истории” и „Травми и чудеса Портрети от Северозападна България”, са публикувани от издателска къща „Жанет 45” в България съответно през 2008, 2009, 2010 г.
Носител е на многобройни награди, включително наградата
Gold Addy на Асоциацията на американските рекламисти през 2004 за проекта му Locating Afhganistan.
 

Интервю на Йовко Ламбрев (http://yovko.net) с Бабак Салари:

 

Вижте още:

Фотографска изложба “Травми и чудеса – портрети от Северозападна България” 13-25 октомври; фотография: Бабак Салари, текст: Диана Иванова

УЪРКШОП ТВОРЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ С БАБАК САЛАРИ - 20-23  октомври, Вършец-Бела Речка

Save
// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Октомври 03, 2011
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии