Майсторски клас "Творческа фотография" с Бабак Салари - 16-18 ноември 2012 / София

ОТНОШЕНИЕТО ДУМИ – ПРЕДСТАВЯНЕ. ПРАКТИКИ НА ВИЖДАНЕТО. ФОТОГРАФИЯТА И РАЗКАЗВАНЕТО НА ИСТОРИИ.

Майсторски клас на Бабак Салари
16-18 ноември 2012, София, ФотоСинтезис Арт Център


Фотографията, цифровите технологии и изображенията улесняват комуникацията, обмена на идеи и информация и съставляват съществена част от нашето всекидневие. Животът ни е наситен със снимки, изображения с текст, реклами и пр. Проправяме си път през света посредством визуалната си култура.

В този майсторски клас Бабак Салари ще говори за отношението между нашите думи и визуалното представяне на нашите идеи. Използваме словото, за да разберем, опишем и дефинираме света такъв, какъвто го виждаме. С изображенията постигаме същото. Но между нашите идеи и тяхното представяне има различия.

Майсторският клас ще се проведе на английски език.

Основните теми, върху които ще работим през тези три дни:
- отношението между думи, модели и вещи;
- участието ни в процеса на виждане;
- фотографията като начин да изразим себе си, да съпреживеем света, да общуваме и да се научим, посредством всичко това, да пораждаме чувства у наблюдаващия.   

Майсторският клас е насочен към въпросите и търсения на активните и вдъхновени фотографи, които искат да открият и разкажат историята на снимания чрез своите кадри. Да осъществят непосредствен контакт със средата и хората, да ги почустват и да предадат на публиката своите усещания и мисли, заедно с тези на своите фотографски обекти.


Участниците ще имат възможност да се упражняват в анализ върху работите на другите участници и в задълбочаване на личните си разбирания за артистичните фотографски форми. Напредналите участници ще имат шанса да се съсредоточат върху социалните аспекти на фотографията и да придадат цялостност на личната си работа.


Краен проект: По време на майсторския клас, участниците ще бъдат насърчени да обмислят и представят цялостен проект. Пътят до осъществяване на крайния завършен проект  - от концепция до фотографски изображения ще бъде изминат заедно с Бабак.

ПРОГРАМА:

Петък (16.11.12)

08 ч. – 11 ч. Лекция на тема "Отношението думи - репрезентация. Практики на виждането". Време за въпроси и отговори.
11 ч. - 12 ч.  Самостоятелно време за обмисляне на идеята за проект, върху който ще работи всеки един от участниците.
12 ч. -13 ч.   Почивка за обяд.
13 ч. – 15 ч.  Представяне на проекта, върху който участниците възнамеряват да работят по време на семинара. Всеки разполага с 10 минути за презентация.
15 ч. – 18 ч.   Време за снимки.
18 ч. – 19 ч.  Избор на снимки от заснетия материал. Стремежът е всеки да избере поне три кадъра, които да представи.
19 ч. – 20 ч.  Почивка за вечеря.
20 ч. – 22,30 ч.  Прожектиране на селектираните снимки. От участниците се очаква да коментират видяното и да предлагат идеи пред цялата група. Този процес на обмен позволява да се види какви очаквания е имал участникът и да се получи обратна връзка от зрителите.

Събота (17.11.12)

8 ч. - 9 ч.   Кратка лекция (20 мин) с дискусия (40 мин). 
9 ч. - 12 ч. Време за снимки.
12 ч. – 13 ч. Почивка за обяд.
13 ч. – 14 ч. Избор на нови три-четири снимки, които да бъдат дискутирани с лектора.
14 ч. – 15,30 ч. Индивидуални разговори на всеки от участниците с Бабак Салари.
15, 30 ч. - 18 ч. Време за снимки.
19 ч. – 20 ч. Почивка за вечеря
20 ч. – 22,30 ч. Прожектиране на селектираните снимки. От участниците се очаква да коментират видяното и да предлагат идеи пред цялата група. Този процес на обмен позволява да се види какви очаквания е имал участникът и да се получи обратна връзка от зрителите.

Неделя (18.11.12)

8 ч. – 9 ч. Кратка лекция (20 мин) с дискусия (40 мин). 
9 ч. – 12 ч. Време на Салари с всеки от участниците по изготвен предишния ден график. Всеки участник разполага с 30 минути индивидуално време с лектора, който наблюдава процеса на снимане при всеки.
12 ч. – 13 ч. Почивка за обяд.
13 ч. – 15 ч. Финална подготовка на проекта за преглед. Очаква се проектът да бъде озаглавен и да включва 12-15 снимки, подредени в тяхната последователност. Представянето включва кратка история.  
15 ч. -18 ч. Представяне на готовите проекти на всеки от участниците.

Такса за участие в майсторския клас: 250 лв.


Записване: Можете да се запишете за участие на адрес
photo@photosynthesis.bg до 10 ноември включително. В полето Тема/Subject на съобщението впишете „Workshop Babak Salari”.
Необходими са ни трите имена на желаещите и телефон за обратна връзка. Ще получите отговор на съобщението до два работни дни.

Заплащане: Необходимо е да заплатите цената за участие до два работни дни след получаване на потвърждението от наша страна, но не по-късно от 12 ноември включително. 
Можете да платите на място във ФотоСинтезис Арт Център на бул. „Васил Левски“ 57

За Бабак Салари:

Бабак Салари е фотограф и преподавател, базиран в Монреал, чиито интереси в документалистиката са свързани с малцинствата, обитаващи периферията на обществото. Фотографските му проекти включват поглед върху иранските творци, живеещи като бежанци в Северна Америка и Европа; матриархалните туземни общности в Мексико; хомосексуалните и травеститите в Куба и бежанците и пострадалите във войните в Афганистан, Пакистан, Ирак и Палестина.

Бабак започва да се занимава с фотография като тийнейджър в родния си Иран, където публикува в няколко издания. На 21 години е затворен за шест месеца от режима на Аятоллах Хомейни за политическата си дейност. Прекарва една година като бежанец в Пакистан, след което пристига в Канада, където подновява обучението си и заниманията си с фотография.

Бабак Салари публикува в различни издания, а творбите му са представяни в галерии по целия свят, в това число: Националната художествена галерия в София, България; Македонския музей на съвременното изкуство в Солун, Гърция  и Историческия център в Мерида, Мексико. Неговите четири основни албума:  „Лица, тела, персонажи: истории от Куба”,  „Афганистан: хора и съдби”, „Моята улица, кубински истории” и „Травми и чудеса Портрети от Северозападна България”, са публикувани от издателска къща „Жанет 45” в България съответно през 2008, 2009, 2010 г.
Носител е на многобройни награди, включително
наградата Gold Addy на Асоциацията на американските рекламисти през 2004 за проекта му Locating Afghanistan.

През ноември 2011 година организирахме успешен уъркшоп с Бабак Салари в Северозапада България.

 
Save

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии