Този малък свят - изложба на Мартин Пар / 08.02. - 11.03.20 / София

Галерия Synthesis | 08 Февруари 2020 от 19:00 до 21:00 ч.
Галерия Синтезис
представя
ТОЗИ МАЛЪК СВЯТ
изложба на Мартин Пар
08 февруари – 11 март 2020

Откриване в присъствието на автора - 08 февруари, 19:00 ч., галерия Синтезис, София, бул. "Васил Левски" 55.

Съпътстваща програма:

20 февруари, 18:30 ч. - кураторски тур и прожекция на късометражния филм на Мартин Пар Teddy Gray‘s Sweet Factory, 2011, Multistory, 20 min.
 

29 февруари, 14:00 – 20:00 ч. - ПУК!#11 Фотокниги на Мартин Пар

* Събитията са с вход свободенГалерия Синтезис представя изложбата „Този малък свят“ (Small World) на британския фотограф Мартин Пар (Martin Parr). Той е ключова фигура за съвременната фотография, един от най-известните документални фотографи в света и член на агенция „Магнум“.

„Този малък свят“ (Small World) е един от емблематичните му проекти, хаплива сатира, изследваща световния туризъм. В него Мартин Пар осветява „глобалната култура“, която в процеса на търсене на други култури разрушава същите тези култури. Серията е показана за първи път през 1995 година, а изложбата в галерия Синтезис включва четиресет фотографии, заснети в периода 1989 – 2019 година.

В един свят, белязан от проблема на „въглеродния отпечатък“ и безпокойството, предизвикано от глобалното затопляне, въпросите, повдигнати от Пар преди повече от двадесет години, стават все по-актуални.

„Туризмът е най-голямата индустрия в света, така че за мен беше неизбежно да погледна към тази тема. Важното за туризма е, че очакването как ще изглежда едно място и каква е реалността, когато вече си там, са много различни. Така че основната идея на проекта е да изследвам разминаването между очакванията и реалността“ – споделя Мартин Пар.

По повод изложбата галерия Синтезис ще публикува специално издание, което представя серията „Този малък свят“. Графичното му оформление е вдъхновено от туристически брошури, публикувани от „Балкантурист“ през 60-те и 70-те години.

Това е второто гостуване на Мартин Пар в България след 1995, когато показва изложбата Home and Abroad в София и в рамките на Международните фотографски срещи в Пловдив. Мартин Пар идва в България, за да представи изложбата в галерия Синтезис и по покана на Inspiration Photo Conference. Той ще бъде един от 8-те лектори на
конференция в София на 8 и 9 февруари.

За повече информация:
www.martinparr.com
www.martinparrfoundation.org
www.inspiration.photoworld.bg

За контакти:
Надежда Павлова
+ 359 888 392389
nadezhda_pavlova@hotmail.com
www.photosynthesis.bg
Галерия Synthesis
бул. Васил Левски 55, София
Работно време:
понеделник-събота
10:00 – 20:00За автора:
Мартин Пар (р. 1952) е британски документален фотограф, колекционер на фотокниги, куратор и редактор. Той учи фотография в Политехническия университет на Манчестър в периода 1970 – 1973. Получава международно признание с проекти като „Последният курорт“ (The Last Resort, 1983 – 1985), „Този малък свят“ (Small World, 1987 – 1994) и „Здрав разум“ (Common Sense, 1995 – 1999). В тях той отправя интимен, саркастичен и същевременно антропологичен поглед към различни аспекти на съвременния живот, като документира ежедневието на различните социални класи в Англия и нарастващото консуматорство на Западния свят.

Фотографии на Мартин Пар са част от колекциите на множество големи музеи като „Тейт Модърн“ в Лондон, „Център Жорж Помпиду“ в Париж, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. От 1994 той е пълноправен член на агенция „Магнум“, а между 2013 и 2017 е неин президент.

Пар публикува над сто книги със свои фотографии и е съставител на повече от
трийсет други. Неговата колекцията от фотокниги, една от най-значимите в света, наброява над 12 000 издания, събирани в продължение на 25 години. Тя е откупена от „Тейт Модърн“ през 2017.

Работата на Мартин Пар е показвана в над триста самостоятелни изложби по цял свят, включително ретроспективната изложба „Фотографии на Мартин Пар“ (Martin Parr Photoworks) в „Барбикан Сентър“ – Лондон, която пътува из Европа пет години. През 2008 в Haus der Kunst – Мюнхен, е открита изложбата
„Светът на Пар“ (Parrworld), която включва личната му колекция от разнообразни предмети, пощенски картички, фотографии на британски и чуждестранни автори, фотокниги и негови фотографии. Изложбата е показвана в различни музеи и галерии през следващите две години.

В периода 2004 – 2014 издателство „Фейдън“ (Phaidon Press) публикува трите тома на поредицата „История на фотокнигата“ (The Photobook: A History), чиито съставители са Мартин Пар и Джери Баджър. Пар работи и над книгата „История на китайската фотокнига“, публикувана от американското издателство „Аперчър“ (Aperture) през 2016. 

Мартин Пар е куратор на два от най-значимите фотографски фестивала: Фотографските срещи в Арл (Recontres D’Arles) през 2004 и Фотобиеналето в Брайтън (Brighton Photo Biennial) през 2010. През 2016 той курира изложбата „Близко и далечно“ (Strange and Familiar) в центъра „Барбикан“, която показва Великобритания през погледа на чуждестранни фотографи.

През 2006 Мартин Пар получава наградата „Ерих Саломон“, последвана от изложбата „Коктейл Асорти“ (Assorted Cocktail), показана на „Фотокина“. На фестивала „Фото Испания’2008“ (Photo Espana) той печели наградата Baume et Mercier за принос към съвременната фотография. През 2017 е удостоен с наградата на „Сони“ (Sony World Photography Award) за изключителен принос към фотографията.

През 2017 фондацията „Мартин Пар“ открива Център за британска фотография в Бристол. Той има за цел да подкрепя и популяризира автори, работещи върху различни теми, свързани с Великобритания. През 2019 изложбата Only Human, която включва негови проекти от последните години, e показана в Националната портретна галерия в Лондон.

Изложбата се организира в партньорство с Inspiration Photo Conference и Фондация „Мартин Пар", с подкрепата на Фотосинтезис.
Галерия Синтезис благодари на: Мартин Пар, Фондация „Мартин Пар“, Шарлот Кинг, Луис Литъл, Емануил Трейман, Вили Гутова, Андреа Попйорданова, Георги Караманев, Михаела Михайлова, Принт център Фотосинтезис.
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Януари 17, 2020

Фотогалерия: Този малък свят - изложба на Мартин Пар / 08.02. - 11.03.20 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии