IN TRANSIT - ПОРТРЕТИ ОТ НЮЙОРКСКОТО МЕТРО - изложба на Делян Вълчев / 21.07.22 - 10.09.22 / София

Галерия SYNTHESIS | 21 Юли 2022 - 10 Септември 2022
IN TRANSIT - ПОРТРЕТИ ОТ НЮЙОРКСКОТО МЕТРО
Изложба на Делян Вълчев

21 юли - 10 септември 2022
Галерия Синтезис

21 юли, 17:00 – 20:00 ч.
Откриване в присъствието на автора

25 юли, 17:00 - 21:00 ч.
Отворени врати на библиотека Фотосинтезис
Фокус: Ню Йорк In Transit

Галерия Синтезис ви кани на изложбата на Делян Вълчев „In Transit- Портрети от Нюйоркското метро“. В серията заснета в периода от 2014 г. до началото на пандемията, авторът изследва отчуждението, което все по-трайно се настанява в ежедневието на жителите на големите градове и мегаполиси. Забързани, уморени, изнервени - ежедневно милиони хора се придвижват от точка А до точка Б. Отрязък от безвремие, в който някои просто се отпускат и задремват, други четат или се вторачват в телефоните си, преди отново да се втурнат в състезание с времето.


Едно от клишетата-нарицания на Ню Йорк е "градът, който никога не спи": енергията на мегаполиса е като адреналин в няколко агрегатни състояния. На метри под уличните задръствания и воя на линейките е системата на градското метро, по брой на станции ‒ най-голямото в света. То то превозва около пет и половина милиона пътници на ден. За двадесет и четири часа ‒ това е цялото население на Дания, а пътниците за една година са повече от населението на Китай. Тази метросистема работи денонощно 365 дни в годината. Тя не е сред най-красивите или уханни в света, но е една от най-ефективните.


Метрото в Ню Йорк е големият градски изравнител ‒ то е по-бързо от лимузина и затова на съседни седалки могат да бъдат видени брокер от Уол Стрийт и нелегален имигрант от Мексико. Първият печели за няколко месеца колкото втория за цял живот. Но за половин час те са равни ‒ еднакво облагодетелствани и притеснени от нюйоркското метро.

В цикълa си IN TRANSIT Делян Вълчев насочва фотоапарата си към откъслеците лично време, които всеки пътник носи. Скука, полусън, умора, музика, време за себе си, недочетена книга ‒ минутите, прекарани в лабиринта на обществения превоз, са едновременно лични и всеобщи. Транзитното време е ничие време, демократично като смъртта.


Понятия като "ничие" и "всеобщо" обаче са възможни само на умозрително ниво. Човекът е затворник в килията на личното си тяло, което по неизбежност е център на вселената за всеки един oт нас. Безбройните разновидности от "транзитно време", които всеки пътник носи със себе си, оформят смисловия периметър, в който Делян Вълчев разполага своята фотографска визия.


Интериорът на един метро-вагон изобилства от повърхности, които се колебаят между отразяване и пропускане на светлина и звук: прозорци, плексигласови покрития на реклами, слушалки, очила. Всеки прозорец е екран на различен несъстоял се филм. В какофонията от звуци времето става осезаемо, почти материално. Часовникът на мобилния телефон прожектира в мозъка всяка минута закъснение като драскотина раздразнение. Хореографията е абстрактна, но също ‒ конкретна като бързане към дома, където детето е с висока температура...


Погледът на Делян Вълчев е спокоен и непредубеден, но същевременно ‒ настойчив и твърд. В подхода му отсъстват лесна символика и метафори втора ръка. Работата на документалния артист-фотограф (не, трите думи не се изключват) е невидим танц с невидим партньор ‒ случайността. Движенията на този танц са сложни, но дуетът е неизбежен. [...] Цикълът е завършен. Отделните му снимки са кадри от незаснет филм с авторски сценарий, режисура и монтаж. Светлината, полусенките и безтегловността на човешките изражения от метрото търсят своя екран. Безсънието на града става на моменти материално, двуизмерно. С една дума ‒ фотографско.“ - пише Рафаело Казаков за серията In Transit.За автора:
Делян Вълчев е роден в Русе през 1984 г. От 2000 г. Живее в Ню Йорк. Работи като графичен дизайнер на свободна практика, след като напуска кариерата си в сферата на финансите. Следва курсове по фотография в ICP (International Center of Photography) в Ню Йорк, където по-късно става и асистент-преподавател. Фокус на работата му е уличната и социално-документалната фотография. In Transit e първата му самостоятелна изложба, която е показвана в Градската галерия във Варна през 2021 г.
Изложбата е част от програмата на Месец на фотографията и се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис.// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юли 18, 2022

Фотогалерия: IN TRANSIT - ПОРТРЕТИ ОТ НЮЙОРКСКОТО МЕТРО - изложба на Делян Вълчев / 21.07.22 - 10.09.22 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии