Нека вали!

// Фото школа / Фото-съвети | PhotoSynthesis | Ноември 29, 2006
Автор: Иван Масларов

Няма нищо по-хубаво, би казал героят от романа на Богомил Райнов. Като фотограф не бих казал същото. Аз обичам ясно време, в което слънцето оставя своя рисунък по заснемания от мен обект. Но доста често се сблъскваме със ситуации, които не се спогаждат лесно с фото техниката: дъжд, жега или студ, вятър. Високият клас DSLR камери имат здрави магнезиеви корпуси, които предлагат добра защита от влага и от прах (Canon 20D, 30D, 5D и цялата серия 1D, Nikon D200, D2 и D1 серията, Olympus E1, Pentax K10D) но това няма да помогне, ако се наложи да снимаме под дъжда или под падащ сняг. Да не говорим за камерите от по-нисък клас, които не разполагат с такава.

Дъждът е голям враг на натъпканата с електроника камера. Всяка една капка, проникнала в корпуса, може да доведе до късо съединение, което да ни запознае със сервизния техник по-скоро, отколкото бихме желали. Ако искате да снимате, докато вали, трябва да намерите подходящо решение.

Вариант е да се снабдите с Rain Cover (дъждобран), специално създаден за снимки при дъжд. Той покрива плътно цялата камера, като оставя отвори за челото на обектива и визьора. Натискането на спусъка става с леко напипване върху дъждобрана. Неудобство е отрязаният достъп до дисплея, но в крайна сметка, когато едно време се снимаше на лента, нямаше дисплеи... Този тип защита се използва от професионалните фотографи, които не рядко са изложени на капризите на времето. Предлага се в различни размери, в зависимост oт големината на обектива, а цената варира от 40 до 200 евро.

Виждал съм случаи, при които камерата е увита в полиетиленов плик. Не ви съветвам да го правите, ако имате нисък клас камера, защото така опакованата камера често прави конденз, който прониква в корпуса. За любителски цели, бих препоръчал един от жокерите на „Стани богат“, а именно - помощ от приятел. Снабдете се с голям чадър и го връчете на приятел да го държи над вас и камерата, докато снимате. Защо голям? Е, все пак и този, който държи чадъра трябва да е на сухо, иначе бързо ще останете без помощник. Това е често използван способ, който върши работа и при снеговалеж.

Има компактни камери с аксесоар калъф за снимане в басейн или плексигласова кутия за по-дълбоководни начинания. Може да ги използвате и в проливен дъжд, за да направите уникални снимки, без нужда от помощник или притеснения за техниката. Някои камери от серията µ на Olympus без проблем понесят лек ръмящ дъждец. µ 725 SW от същата серия е водоустойчив до 5м дълбочина и е снабден с  обектив, който не задържа водните капки,  така че е максимално надежден и за дъждовни ситуации. Боксовете за подводно снимане за DSLR камерите са доста скъпи и едва ли някой би си взел такава система за дъжд. Ако разполагате с влагозащитена камера от висок клас, може да рискувате да ви навали леко, но след това старателно трябва да попиете капките, попаднали върху камерата. В случай на обилно намокряне, веднага извадете батерията и оставете камерата на топло място да изсъхне.

Когато решите да снимате в дъжд, имайте предвид, че употребата на светкавица може да се окаже както ефект, така и много голям дефект. Силната остра светлина осветява и прегаря капките близо до обектива и те изглеждат като ярки чертички, а задният план остава тъмен и неразработен. В повечето случаи не бих използвал светкавица като снимам дъжд или сняг освен, когато използвам безкабелно управление и паля светкавица, която се намира встрани от мен, за да получа ефектна фотография.

Силният вятър, който вдига във въздуха големи облаци прах и песъчинки също може да създаде проблем. Тук се усеща добрата роля на УВ филтъра, който успешно предпазва челната леща на обектива от летящата шкурка.

Студът е сериозен проблем на батерията. Феноменално е, но камерата снима по-безшумни кадри на по-хладно, защото CCD сензора работи по-добре, но пък литиево-йонната батерия не се чувства комфортно при температури под нулата. Производителите дават температурен диапазон 0-40 градуса, но не споменават нищо за минусови температури. Няколко пъти съм снимал при - 15 градуса, но само два за по-дълго време. Първият път бе с лентов Nikon F100, но той работи с NiMH акумулатори. Вторият път с Olympus E1, който използва литиево-йонна батерия. Снимах над 2 часа, като преди това доста разнасях камерата в чантата си, но не усетих никакъв проблем при снимането. Продължителното излагане на студено може да разреди по-бързо батерията, но със сигурност и аз самият няма да издържа твърде дълго. За всеки случай, мога да дам следния съвет: дръжте камерата прибрана в чантата, в нея винаги е по-топло, отколкото навън, приберете батерията във вътрешен джоб на дрехата си, така тя ще е с положителна температура,  вадете камерата и поставяйте батерията, непосредствено преди снимането. Не забравяйте, при влизане от студено към топло да оставите камерата да се темперира. Един начин това да стане безпроблемно е като я поставите (може и както е в чантата) в полиетиленов плик, така образувания конденз избива върху плика.

Изобщо,  и в хубаво и в лошо време трябва да обръщате внимание на сигурността и комфорта на камерата ви. Един от начините е хубавата фотографска чанта. Повечето от тях са направени от водонепроницаеми материи и със структура, която поема евентуални шокови сътресения. Някои фирми предлагат екстремни системи чанти, с които дори може да плувате в река или море, но в повечето случаи е достатъчно да имате чанта с качулка против дъжд и гарантирам от личен опит, че и капка вода няма да влезе в нея.
// Фото школа / Фото-съвети | PhotoSynthesis | Ноември 29, 2006
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии