Индианско лято - фотографска изложба на Иво Данчев / 26.02.2013, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Февруари 10, 2013


Откриване: 26 февруари от 19.00 часа
във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия
София, бул.Васил Левски 57
Изложбата може да бъде видяна от
 
26.02 до 18.03.2013 г.
 

Дали Дивият Запад все още съществува? Как се е променил духът на Запада под натиска на съвременния свят? Иво Данчев прекарва лятото на 2011 г. в резервата на индианското племе Crow (врани) в Монтана, САЩ, документирайки начина на живот и традициите на тези жители на северноамериканските прерии. Резултатът от това пътуване в търсене на отминалите времена е “Индианско лято”.

 
Изложбата от 44 фотографии представя съвременната племенна култура на американските индианци. Описанията към фотографиите са дело на Любомир Кюмюрджиев, журналист и редактор в списание National Geographic България който също е пътувал из американския Запад, живял е с прерийни индианци и е придобил сериозни познания за техните традиции, минало и настояще. 


По време на изложбата ще бъдат показани и фотографии на
Едуард Къртис, заснети преди повече от 100 години, в които е документирана традиционната култура на американските индианци от началото на 20-ти век.


Промените през тези 100 годинии, животът на съвременните индианци извън познатите стереотипи и непознатите духовни традиции ще бъдат тема за разговор в две срещи, съпътстващи изложбата:

- Откриване: 26 февруари от 19.00 часа


- 28 февруари ( четвъртък) от 19.00 часа - “Индианско лято – едно пътуване от идеята до изложбата” – среща-разговор с Иво Данчев за проекта и пътя към неговата реализация, за съвременния живот на индианците, за допускането на фотографа и изследователя в една традиционна култура, която пази своите тайни.

Ще вземат участие и наши приятели от "Орловия кръг", което е първото българско сдружение на хора с интерес към изучаването и практикуването на историческия бит и обичаите на различни северноамерикански племена. Те ще се включат в програмата за вечерта, като ни пренесат в безкрайните гори и прерии на Америка с ритъма на традиционните индиански песни.

- 5 март ( вторник) от 19.00 часа - “Седмата посока” – лекция-разговор за духовните традиции и практики на американските индианци с Любомир Кюмюрджиев, редактор в списание National Geographic България и автор на текста към изложбата.

Любомир Кюмюрджиев изучава северноамериканските индианци повече от четвърт век. Той е създател на Българското общество по индианистика "Орловият Кръг". Два пъти пътува до Северна Америка - първо в САЩ, а после в Канада. Там се среща с авторитетни изследователи на индианските традиции и живее сред коренните народи лакота и чернокраки. Освен с техни старейшини и духовни водачи, общува и с представители на племената шайени, мандан, поуни, оджибуей.

През годините Кюмюрджиев натрупва сериозна библиотека от научна и научно-популярна литература за северноамериканските коренни народи и развива кореспонденция с изследователи, писатели, художници и други специалисти по индианската история и култура, както и с американски индианци. Кюмюрджиев също е реализирал множество публикации по темата. "Седмата посока" е представяне на фундаменталните ценности в индианския светогледен модел, събрало в себе си научно познание и личен опит. Това е разказ за Великата тайна, Свещената лула, Кардиналните посоки и Центъра на света, който би могъл да обогати вашите познания в областта на етнологията, но и да хвърли светлина върху древното разбиране за изначалната същност на човешките същества.


“За североамериканските индианци всеки е чувал, всеки знае нещо – включително и хора, които нямат никакъв интерес към тяхната история и култура. Индианците са често експлоатирана тема в приключенската литература. Всичко това създава фалшивото усещане за “познаване” на коренната американска култура, за съмнителна “яснота” относно природата на индианските традиции, характер, светоглед. Всъщност, духовните учения на първите жители на Америка, техните концепции за света и живота, мъдрите им послания към човечеството са слабо познати или абсолютно неизвестни на голяма част от не-индианците.“

___________________________________________________________________________________________


За автора: От 2009 г. Иво е фотограф-сътрудник на списание National Geographic България, а от април 2012 – арт-директор на изданието. По-време на 6 годишната му кариера на професионален фотограф е отличаван в различни фотоконкурси, а през 2011 г., като част от утвърден вече екип на NG България, Данчев получава заедно с другия член на екипа Любомир Кюмюрджиев престижната награда за журналистика „Черноризец Храбър”.


Фотографът Едуард Къртис (1868-1952) пътува из Северна Америка повече от 30 години, за да документира традиционния начин на живот на коренното население. Енциклопедичния му труд “Животът на индианците в Северна Америка" от 1906 година  е най-значимото изследване  на американските индианци. 


Изложбата се осъществява в сътрудничество с
Посолството на САЩ в България, както и благодарение на фондация „Америка за България“ и с медийната подкрепа на списание National Geographic България.

По време на пътуването ФотоСинтезис предостави на Иво Данчев фотографска техника за реализиране на неговия проект, а магазини „Стената“ - туристическа екипировка.

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Февруари 10, 2013

Фотогалерия: Индианско лято - фотографска изложба на Иво Данчев / 26.02.2013, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии