Седмата посока – лекция-разговор за духовните традиции и практики на американските индианци / 05.03.13, 19:00 ч.

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Февруари 28, 2013

На 5 март ( вторник) от 19.00 часа в нашата кафе-галерия за почва “Седмата посока” – лекция-разговор за духовните традиции и практики на американските индианци с Любомир Кюмюрджиев, редактор в списание National Geographic България и автор на текста към изложбата на Иво Данчев "Индианско лято".

Любомир Кюмюрджиев изучава северноамериканските индианци повече от четвърт век. Той е създател на Българското общество по индианистика "Орловият Кръг". Два пъти пътува до Северна Америка - първо в САЩ, а после в Канада. Там се среща с авторитетни изследователи на индианските традиции и живее сред коренните народи лакота и чернокраки. Освен с техни старейшини и духовни водачи, общува и с представители на племената шайени, мандан, поуни, оджибуей.

През годините Кюмюрджиев натрупва сериозна библиотека от научна и научно-популярна литература за северноамериканските коренни народи и развива кореспонденция с изследователи, писатели, художници и други специалисти по индианската история и култура, както и с американски индианци. Кюмюрджиев също е реализирал множество публикации по темата. "Седмата посока" е представяне на фундаменталните ценности в индианския светогледен модел, събрало в себе си научно познание и личен опит. Това е разказ за Великата тайна, Свещената лула, Кардиналните посоки и Центъра на света, който би могъл да обогати вашите познания в областта на етнологията, но и да хвърли светлина върху древното разбиране за изначалната същност на човешките същества.


“За североамериканските индианци всеки е чувал, всеки знае нещо – включително и хора, които нямат никакъв интерес към тяхната история и култура. Индианците са често експлоатирана тема в приключенската литература. Всичко това създава фалшивото усещане за “познаване” на коренната американска култура, за съмнителна “яснота” относно природата на индианските традиции, характер, светоглед. Всъщност, духовните учения на първите жители на Америка, техните концепции за света и живота, мъдрите им послания към човечеството са слабо познати или абсолютно неизвестни на голяма част от не-индианците.“

05 март, 19:00 часа, ФотоСинтезис Арт Център, София, бул. "Васил Левски" 57

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Февруари 28, 2013
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии