Индия отвътре - среща с антрополога Мая Жалова-Канвар - 21 март / 19:00 часа - ВИДЕО

индия отвъртре - разговор с антрополога Мая Жалова-Канвар; дни на Индия във ФотоСинтезис Арт Център

21 март ( сряда) от  19.00 часа
ИНДИЯ ОТВЪТРЕ
Среща с антрополога  Мая Жалова-Канвар


Индия отвътре, видяна през погледа на културния антрополог Мая Жалова-Канвар. Тя е носител на званието „калашри” – майстор на изкуствата – по индийския класически танц Бхаратанатям. Мая от няколко години живее в Индия и ще разкаже за любопитни факти от живота там и за страни от индийската култура, които остават скрити за чужденците – ритуали, семейните взаимоотношения, културните различия и социални противоречия.

Видеото е заснето с любезното съдействие на http://bulgaro.asia/

Още клипове от събития, състояли се в рамките на Дните на Индия във ФотоСинтезис Арт Център, можете да намерите в нашия канал в youtube ►

Ние наричаме тази привлекателна страна Индия, а на езика хинди тя е Бхаратаварша – страната на Бхаратовите синове, герои от епоса „Махабхарата”.


- Засега тя е втората по население държава в света.
- Шеста е по територия.
- Нарежда се сред водещите световни икономики.
- Родина е на голяма част от практикуваните днес по света религии.
- Страна, в чиято статистика има много „най”.
- Земя, в която и бедните са вечно усмихнати.
- Никъде на толкова малко място не могат да се видят толкова чудeса.
Няма друга такава страна, за която каквото и да се каже, обратното също е вярно. 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Мая Жалова – Канвар е родена през 1979 г. в София. През 2003 г. завършва СУ “Св. Климент Охридски”, магистратура “Културна антропология”. Автор е на два поетични сборника  – “Аморенто” (1999) и “Книга на безумията” (2003).


Тя ще разкаже за магията, която привлича чужденците в Индия, как се живее там, как се изучават и какво значение имат за индийците танците. Мая ще сподели много любопитни преживявания, ще отговаря на вашите въпроси.

През 1995 г. Мая Жалова – Канвар се присъединява към независимото артистично сдружение “Изкуство в действие”, където работи в областта на пърформанса и танцовия театър. Има многобройни авторски изяви и участия в международни младежки проекти в България, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния и Белгия.


През 2006 г. заминава за Делхи, за да изучава Бхаратанатям, класически танц от щата Тамил Наду, Южна Индия. Възпитаник е на падмашри гуру доктор Сароджа Вайдянатан (Школа за класическа музика и танц “Ганеша Натялая”) и стипендиант на Индийския съвет за културно сътрудничество (ICCR). През ноември 2011 г. се дипломира и придобива титлата „калашри” (майстор по изкуствата).

Със съпруга си Вишал – ди джей, фотограф, художник и музикант  работят съвместно върху своя нов проект „Танцувайки Индия”, докато Мая чака второто си дете.

Прожекцията е част от Дните на Индия във ФотоСинтезис Арт Център от 14 март до 04 април.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии