ГНЯВ - изложба на Ивайло Петров / 09.12.21 - 22.01.21 / София

Галерия SYNTHESIS | 09 Декември 2021 - 22 Януари 2022
ГНЯВ - изложба на Ивайло Петров

9 декември 2021 – 22 януари 2022

Откриване: 17:00 – 20:00 ч.


Галерия Синтезис, бул. Васил Левски 55
Вход: свободен

В крайна сметка сега живея
не в нашия разумен свят,
а в древния, заблуден,
в света на корените от минус-единици.“ 
Евгений Замятин

„Гняв“ е третата самостоятелна изложба на Ивайло Петров. За нея той е избрал да покаже шестнадесет изображения, по които е работил през последната година. Макар да свързваме името на автора с фотографията, неговата практика не се ограничава само в образния език, който фотографското изображение предлага. Напоследък творческите му търсения стават все по-виртуални. Вероятните причини за това биха могли да са - невъзможност да открие в действителността комбинациите от фрагменти, които би искал да заснеме или умението да си създава паралелен, дигитално подреден всемир.

Всяка от представените творби е твърде лична дисекция на преживявания в неживата материя. Образите съществуват и функционират в една добавена реалност, изградена от безброй елементи, извадени от тяхната битова функция и асемблирани в свят, който трудно може да се нарече „несъществуващ“. Виртуалната реалност е част от реалното  ежедневие, а заблудата, че преживяването е в неживата материя е краткотрайна.Този проект е едно самотно пътуване, не без сътресения за автора, от което той излиза с визии, невъзможни за фотографиране, мъчителни за изживяване. За своята работа Ивайло Петров споделя:  „Серията „ГНЯВ“ е един диалог, проведен от мен със самия мен. Това е фрагментиран, метафоричен и напълно откровен портрет на мисли, прекарани в едно гранично състояние … Но от мрака, тишината и пулсиращия фокус на човека, избрал да се изправи пред гнева си, успях да създам този цикъл от творби - амалгама от всичко, достигнато до момента като професионално познание и лични размисли по темата, които споделям с вас.“За автора:

Ивайло Петров  е фотограф и дигитален артист. Учил е в Нов Български Университет. Занимава се професионално с фотография от петнадесет години, като в портфолиото му влизат ангажименти за сп. "Bulgaria On Air", Porsche, Ogilvy, Sofia Ring Mall, Visa и др. Професионалният му фокус е в портретната и рекламната фотография, както и в 3D визуализациите. Той е добре познат на публиката със сериите „Модерният светец“, „Портретите на срама“ и „Mythological First World Problems“, както и с монументалните фотографии „Човешката природа“, „Полета на Икар“ и „Съвременната битка“. Предпочитанието на автора към концептуалния портрет присъства във всичките му проекти, комерсиални или лични. Реализирал е две самостоятелни изложба, водил е тематични курсове, творчески работилници и е печелил редица отличия на българската и международна сцена.  

Първата самостоятелна изложба на Ивайло Петров е представена във Фотосинтезис през 2014 г. и включва фотографии от различни проекти на автора,  част от които  плод на професионалните му ангажименти, но в селекцията присъстват и лични проекти.

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Ноември 26, 2021

Фотогалерия: ГНЯВ - изложба на Ивайло Петров / 09.12.21 - 22.01.21 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии