ПУК! #07 Направи си сам списание "Българско фото" / 09.02.2019, 14:00 ч. / София

Галерия Synthesis | 09 Февруари 2019 от 14:00 до 20:00 ч.
9 февруари (събота), 14:00 - 20:00 ч.
в Галерия SYNTHESIS

17:00 - Разговор за списание "Българско фото"
с участието на Антоан Божинов и Георги Лозанов,
във  Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия
София, бул. "Васил Левски"57

Платформа за фотокниги ПУК! и галерия SYNTHESIS ви канят да си направите собствен брой на списание "Българско фото", което излиза в периода 1966-1991г. Между 14:00 ч. и 20:00 ч. ще може да разгледате повече от 50 броя от архива на списанието, да изберете страници за своя брой, да ги копирате на специално донесения ксерокс, да изберете корица и да го сглобите сами. Като част от събитието ви каним на разговора за списание “Българско фото” между Антоан Божинов и Георги Лозанов, който ще започне в 17:00 ч. в съседната кафе-галерия Фотосинтезис. 

Избрали сме броеве, които отразяват различните посоки в развитието на списание “Българско фото” - от дейността на регионалните аматьорски фотоклубове, през сладникави пейзажи и лирични творби на изявени фотографхудожници, задължителните пропагандни материали, възхваляващи партията, до сериозни авторски и преводни статии за актуални имена от двете страни на Желязната завеса. Списанието публикува статии за фотографи като Робърт Франк, Едуард Уестън, Диан Арбъс, Юджийн Смит, Анри Картие-Бресон, Йозеф Куделка и Андре Кертеш, чийто еквивалент и днес е трудно да намерим в български издания. Освен тях списанието показва и работата на български фотографи с изявено авторско присъствие като Йордан Йорданов - Юри, Гаро Кешишян, Иво Хаджимишев, Георги Нейков и Антоан Божинов. Въпреки идеологическите назначения в редакцията, като главния редактор Иван Славков, 80-те години са най-силният период на списанието - когато в него пишат: Кръстан Дянков, Божан Тодоров, Георги Лозанов, Игор Чипев, Антони Георгиев и Рафаело Казаков.  
Обръщаме внимание на списание “Българско фото”, защото въпреки многото ценни материали, то е изхвърлено от хранилищата на много библиотеки и към днешна дата няма негов еквивалент както в печат, така и онлайн, който да отразява български автори, поставяйки ги в контекста на съвременната международна фотографска сцена. 

Събитието е част от съпътстващата програма на изложбата на Антоан Божинов "Моите свидетелства (1985 - 1991)”

ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори, основана от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. Целта на платформата е да създава среда за популяризирането и издаването на фотокниги в България. 
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии