Моите свидетелства (1985 – 1991) - Изложба на Антоан Божинов / 10.01 - 11.02.2019 / София

Галерия Synthesis | 10 Януари 2019 - 11 Февруари 2019

Галерия SYNTHESIS
представя:
МОИТЕ СВИДЕТЕЛСТВА (1985 – 1991)
Изложба на Антоан Божинов
Куратор: Надежда Павлова
10 януари – 11 февруари 2019
Откриване: 10 януари 2019 от 19:00 ч.
София, бул. „Васил Левски“ 55Изложбата акцентира върху емблематичните серии на Антоан Божинов, заснети в периода 1985 – 1991 г.: „Социалните домове в България“, „Щастливците“, „Маските на сина ми“, „Москва – неуспешният преврат“. Представянето на автора е част от тематичния модул „Имена в българската фотография“, в който галерия SYNTHESIS показва работата на значими автори от историята на българската фотография, между които арх. Николай Попов, Йордан Йорданов – Юри, Гаро Кешишян и Соня Станкова.

„Моите свидетелства не са довели нито до коренен обрат в общественото мнение за едно или друго, нито до реални действия за промяна на случващото се. Те са лични наблюдения, които направих опит да споделя още тогава. Предизвика ме фактът, че в страна от „развития социализъм“ според актуалния за времето политически диалект има цял един свят от маргинализирани общности, поставен зад тараби, огради от бодлива тел, запратен в периферията на социалното съществуване, държан под ключ. Това бяха етническите малцинства, най-вече от ромски произход, и хората с увреждания от най-различно естество – физически, ментални, психически, разпределени в повече от 100 социални заведения, класифицирани според пола, възрастта и заболяването, обречени да прекарат недългия си живот извън обществото“ – споделя Антоан Божинов.

 Сериите „Щастливците“ и „Социалните домове в България“, заедно с неголяма колекция репортажни фотографии, направени в България, Полша и Русия, са обединени в изложба, която в периода 1987 – 1991 г. е представена в Монтана, Плевен и Лом. Въпреки че колекцията е показана от Съюза на фотохудожниците на Русия в различни градове на СССР, у нас тя така и не е допусната до широката публика и остава в периферията на културния живот.

„През август 1991 г. бях поканен да представя изложбата в град Запорожие, Украйна, и да я върна в Москва на 19 август, което ми даде възможност да направя още едно свидетелство – за неуспешния военен преврат, или, както руснаците го наричат – ПУЧ, на който попаднах случайно, но проследих с усещането за случваща се история.“

 В изложбата „Моите свидетелства“ авторът подрежда пъзела на отминалото време, на последната „петилетка“ на социалистическа България, на цялата тоталитарна система: „Очевидно този пъзел е силно субективен. Но е такъв, защото запълва широките бели полета, оголени от „обективния“ поглед на пропагандната машина. Това, предполагам, в известен смисъл ще затрудни прочита на тази изложба от по-младото поколение, за което официалната версия за периода тъне в мъгла и недомлъвки. А може би на свой ред ще го провокира да потърси повече факти и да си изгради собствен пъзел.“ 
Показаните фотографии са копирани лично от Антоан Божинов по класически сребърно-желатинов процес специално за изложбата в галерия SYNTHESIS. Използвана е хартия ФОХАР, произведена през 70-те и 80-те години. 

Съпътстващата програма на изложбата включва различни събития с участието на Антоан Божинов: тур на изложбата, представяне на Биенале „ФОДАР“, представяне – разговор за списание „Българско фото“ в партньорство с платформата за фотокниги ПУК!.  За автора:

Антоан Божинов е роден през 1958 г. в с. Златия, недалеч от град Лом. Негови фотографии са показвани в над сто международни изложби в България, Русия, Германия, Франция, Испания, Португалия, Гърция и други държави. Носител е на множество награди, между които: статуетка на Българска фотографска академия (2002), награда на Световната здравна организация (2002), награда от конкурса „Канон – Снимка на годината“ (2007). Дългогодишен преподавател по фотография в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. През 1999 г. основава международното фотобиенале „ФОДАР“. През 2017 г. защитава образователна и научна степен „доктор“ с дисертация на тема „Субективен документализъм в българската фотография (1970-1991)“. Негови текстове и фотографии са публикувани в периодични издания като „Българско фото“, „Отечество“, „Жената днес“, „Поглед“, „Работническо дело“, „Демокрация“ (България), „Съветско фото“ (СССР), PHOTO (Франция), Altomphoto (Дания), Réponses Photo(Франция) и други.

Повече за автора: на www.antoanbozhinov.com


// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Януари 10, 2019

Фотогалерия: Моите свидетелства (1985 – 1991) - Изложба на Антоан Божинов / 10.01 - 11.02.2019 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии