Последният (вечен) мим - Фотоизложба и представяне на документална фото книга / 04.06 - 18.06.2019 / София

Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия | 04 Юни 2019 - 18 Юни 2019

Последният (вечен) мим
Фотоизложба и представяне на документална фото книга
Автор: Христо Русев

Откриване: 04.06.2019, 19:00 ч.
София, бул. "Васил Левски"57


В продължение на 4 години един от най-често отличаваните млади фотожурналисти в България търси истината за професията и призванието да бъдеш мим.

Русев е пленен от този древен похват за изразяване, който можем да открием във всички перформативни изкуства, но който все по-рядко можем да наблюдаваме в неговата чиста форма. Дори в културната столица на света – Париж, посветилите се на пантомимата актьори срещат безброй трудности, особено след смъртта на легендарния Марсел Марсо.

На своите 100 страници фото книгата на Христо Русев проследява в 77 снимки живота на и извън сцената на свиленградчанина Герасим Дишлиев – един от най-близките хора и педагогически асистент на Марсо. Това обаче не е автобиографична история за Герасим Дишлиев, заявява авторът:

„В документалната история Дишлиев е олицетворение на много актьори, избрали пантомимата за свой път. Въпреки че съм запечатал във фотографиите си Геро, от книгата ни гледа не човекът Герасим Дишлиев, а събирателният образ на Мима, който в тъжни моменти смята, че е последният от вида си, но в щастливите знае, че пантомимата е вечно изкуство“.

Финалист в Siena International Photography Awards, “Почетно споменаване” в Paris Photo Prize Px3 2018 и  приз за „Хуманистична фотография“ от BG PRESS PHOTO 2018. 


// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 04, 2019

Фотогалерия: Последният (вечен) мим - Фотоизложба и представяне на документална фото книга / 04.06 - 18.06.2019 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии