Портретна фотография – уъркшоп с Георги Неделчев / 10.03.2018, 10:00 ч. / Варна

Фотосинтезис Варна | 10 Март 2018 от 10:00 до 18:00 ч.
Начало: 10 март 2018г. (събота), 10.00 – 18.00 ч.
във ФотоСинтезис Варна,
бул. "Княз Борис I" 64Този уъркшоп е за тези, които имат вече някакъв опит със студийно осветление и желаят да снимат портрети. Основната идея е да се даде солидна основа от познания за главните похвати при снимане на този популярен жанр. Важно е тези похвати да бъдат възприемани като ориентир, отправна точка за творчество и интерпретация, а нека като краен брой осветителни схеми, които трябва да бъдат спазвани. Задачата на този семинар е да рационализира работата на фотографите, да ги освободи максимално от техническите въпроси, съпътстващи всяка една фотосесия. Това дава възможност за съсредоточаване върху творческата страна на фотографската работа, а именно предразполагане на модела, създаване на подходяща атмосфера, гарантираща желаното му състояние и излъчване.


Програма

1. Съчинение по картинка – психологическо и емоционално въздействие на снимката върху зрителя.
2. Измерване на светлината в студио – контраст на сянката, критерии за определяне на експозиция, контраст, контражур.
3. Видове фотографско осветление според функцията му.
4. Философия за построяване на портретно осветление. 
5. Критерии за избор на мека и остра светлина и приложението им.
6. Избор на портретен обектив.
7. Основни портретни схеми.
8. Допълнителни или производни портретни схеми.

Семинарът “Портретна фотография” ще се проведе в студиото на ФотоСинтезис Варна на 10 март, събота, от 10.00 до 18.00.  

Програма по часове:
10.00 – начало на семинара
10.00 – 13.00 – теоретична част и демонстрация 
13.00 – 14.00 – обедна почивка
14.00 – 18.00 – практика и снимане от участниците


Такса за участие: 120 лв.
Брой участници: до 12

Записване:
За да се запишете за участие е нужно да изпратите предварителна заявка на e-mail: photo@photosynthesis.bg със следната информация: двете ви имена, телефон и e-mail за контакти.
В полето „Subject” посочете темата  “Portret”.
 
Срок за записване: 01 март 2018г. 

Заплащане: След като получите от нас потвърждение за участие, е нужно да заплатите таксата за участие във ФотоСинтезис Варна, бул. "Княз Борис I" 64. Ако желаете плащане по банка, отбележете го в заявката си за участие. 
Срок за плащане на таксата: до 5 работни дни след получаване на потвърждение за участие, но не по-късно от 02 март 2018г.


________________________________________

Малко повече за лектора Георги Неделчев:

"Обичам фотографията. Обожавам фотографията! Целият ми съзнателен живот преминава в опити да науча нещо повече за това изкуство...
Отначало си мислех, че фотограф – това е човек, имащ задълбочени специализирани познания и нещо като магьосник... Тогава бях в шести клас.
По-късно си бях внушил, че големите фотографи имат някаква свръхчувствителност, отличаваща ги от обикновените хора. Та как иначе се създават прекрасни творби на изкуството? (Разбирай – как по дяволите го нареждат това студийно осветление?).

Анализирайки дълго въпроса, стигнах до извода, че всеки човек, дръзнал да прави изкуство, представлява сложна сплав от изострена чувствителност, богат житейски (емоционален) опит и задълбочено познаване на фундаментални науки, като философия, психология, математика и т.н. Това ми беше „аналитичния” период... Бях се взел насериозно. За щастие само за около три месеца! После се завърна чувството ми за хумор – основният ми критерий за интелигентност.
Винаги съм усещал, че пътят ми към фотографията едва сега започва. Независимо от изминалите години. До тук, този път за мен беше много сложен и криволичещ, но всъщност това е пътят към моето детство. А това са дните на необременените и чисти чувства за всичко случващо се около мен. Психолозите казват, че децата възприемат света в картини. Истина е! Тогава някои автомобили ми се усмихваха, други ми се мръщеха, трети бяха агресивни хищници... Светът гъмжеше не само от картини, но и от звуци, миризми и всички те оставяха трайни спомени в детското ми съзнание. Всяко лятно утро беше вълшебно и аз скачах трескаво от леглото, за да не изпусна нещо интересно. А всъщност всичко случващо се беше интересно...
За мен фотографията е посредник. Между моите чувства и зрителя. 
Мисля, че за да мога да развълнувам някого със снимките си, трябва да съм болезнено честен пред себе си. И да съм в състояние да се оставя да се рея в света на детските усещания... Същите тези усещания, които си мислех, че съм загубил по пътя си към възрастната сериозност и безумните условности. Бях толкова целеустремен в този път, че изглежда детството ми беше осъдено на забрава, и то без право на помилване. Благодаря на Бога (или каквото е там), че ми изпрати трудности по пътя. Толкова силни, че успях да разбудя детето в себе си. Нещата, които правя, карат много хора да ме мислят за луд, но аз НЕ ИСКАМ да бъда нормален. 
Моите снимки са адресирани към другите – тези, които успяват да се откъснат от ежедневието и да намерят време да „помиришат розите”... И много ще се радвам, ако чрез снимките си накарам някой „сериозен” човек да разбере, че на този свят има и рози!
По отношение на подхода ми в преподаването, смятам налагането на стил на работа от страна на преподавател към ученик за изключително неправилно и разрушително! По-добре е да се обяснят основните закони и логиката на прилагането им. Базирайки се на тях, ученикът сам трябва да избере и извърви своя път."

Повече за работата на Георги Неделчев можете да видите тук: http://nedelcheff.com/
 

Фотогалерия: Портретна фотография – уъркшоп с Георги Неделчев / 10.03.2018, 10:00 ч. / Варна

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии