Напук на всички невъзможности - фотография Георги Неделчев / поезия Христина Радомирова / 27.02 - 20.03.2018 / Варна

Фотосинтезис Варна | 27 Февруари 2018 - 20 Март 2018
Откриване: 27.02 (вторник) от 18.30 ч.
във ФотоСинтезис Варна, бул. "Княз Борис I" 64
Изложбата може да бъде видяна до 20.03.2018 г.

“Напук на всички невъзможности” е резултат на съвместното вдъхновение на двама автори – фотограф и поет. Фотографиите на Георги Неделчев и стиховете на Христина Радомирова взаимно се допълват в едно цяло на думи и образ.
 
Откриването на изложбата ще бъде на 27.02 (вторник) от 18.30 часа във ФотоСинтезис Варна, бул. "Княз Борис I" 64. 
“В изкуството няма граници, няма бариери, няма правила и условности!...  Творческото начало у човека е онази истинска свобода на духа, която винаги търси и открива нови хоризонти, намира своята идентичност в многопосочните пътища на човешките ни копнежи, стремежи, единност и споделеност!
Общоприетата практика е поезията да се илюстрира от художник. Това безспорно е красиво съчетание. Но колко от нас са се докоснали до вълшебството на фотографията, въплътила в живи образи поезията?!
За мен това само по себе си е уникална дарба на фотографа, защото, за да види и да събере в кадър дадено стихотворение, е нужно нещо много, много повече от един фотоапарат! 
Георги Неделчев има невероятен талант, в който сами ще се уверите, тъй като да видите с очите си е повече, отколкото да прочетете или да чуете! 
Приех с огромно вълнение и благодарност предизвикателството му, което отвори пред мен много нови врати към света, към хората, към себе си и към живота!!!“

Христина Радомирова 
“Запознах се с Христина Радомирова през лятото на 2016 година на ежегодната поетична среща в местността Узана над Габрово. Заведоха ме моите приятели Ани и Милен Чальовски (Пчели). Получих като подарък много стихосбирки, но нейната „Да бъде обич” се отличаваше... Започнах да я чета и не я оставих, докато не затворих и последната страница. Много ме развълнува! До този момент за мен българската поезия приключваше с Петя Дубарова и стиховете на Ани Чальовска... Оказа се, че имам много да наваксвам.
Измина една година и ние пак се срещнахме в Узана. И приятелството ни потръгна някак си естествено. Започнахме да си пишем чрез Фейсбук, да обменяме идеи. И изведнъж ми хрумна: защо да не направим изложба – стихове, илюстрирани със снимки. Хъри (както я наричаме приятелите й), прие идеята възторжено и присърце. Докато се усетя, тя вече беше прегледала снимките ми, качени в интернет, и беше избрала тези, които й харесваха и и смяташе, че са подходящи. Дотук беше лесно, но ми оставаше най-голямото предизвикателство. Да направя снимки по стихотворенията, за които Хъри не откри подходящи снимки в портфолиото ми. А най се затруднявах да измисля как да пресъздам в образ заглавното стихотворение „Напук на всички невъзможности “. Дните си минаваха, а нищо не ми хрумваше... Споделих притесненията си с Хъри и тя ми даде идея, която изискваше да снимам в близкия парк. Веднага си взех фотоапарата и излязох от студиото. За да стигна до парка, трябваше да мина през един жп прелез и когато го пресичах, изведнъж видях кадъра. Имаше всичко, от което имах нужда. Така само за 5 минути направих снимката, която ме мъчеше дълго...
И тъй като доста време – 8-9 месеца – подготвяхме тази изложба и идеята се появи много спонтанно, дори забравих на кой точно му хрумна да се забъркаме в това приключение. Попитах Хъри и останах много изненадан, че това съм бил аз... Така й дадох повод да ме занася дълго време!”

Георги Неделчев“Напук на всички невъзможности” може да видите до 20 март във ФотоСинтезис Варна, бул. "Княз Борис I" 64.  
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Февруари 27, 2018

Фотогалерия: Напук на всички невъзможности - фотография Георги Неделчев / поезия Христина Радомирова / 27.02 - 20.03.2018 / Варна

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии