Нов компактен и лек професионален фотоапарат от Olympus - OM-D E-M1 Mark III

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 11, 2020
Olympus представи нов професионален модел фотоапарат, създаден с идеята за изключителна мобилност с професионални възможности - OM-D E-M1 Mark III. Най-новият модел OM-D разполага с най-добрата към момента система за стабилизиране на изображението, компенсираща до 7.5 стъпки скоростта на затвора, с нов процесор за изображения (TruePic IX), с високо прецизен и бърз автофокус, както и различни уникални функции за снимане.

Тези възможности превръщат модела в особено подходящ за снимане в движение, като напр. снимки сред природата, диви животни и птици, както и създаването на видеофилми без да се налага на всяка цена използването на външни стабилизиращи системи.
 
Високо качество на изображението, подпомогнато от взаимодействието на най-добрата стабилизация на изображението в света с нов процесор за изображения, събрани в компактно тяло.

Като изключително компактна камера  Е-М1 Mark III с всеки обектив M.Zuiko поддържа превъзходна мобилност , като същевременно предлага високо качество на изображенията и висока производителност, каквито очакват взискателните фотографи. Най-голямото предимство на Olympus е компактната и лека система от камера + обектив. Реално става дума за наполовина по размер и тегло спрямо други камери със сменяема оптика.
 
 
Най-добрата в света система за стабилизация на изображението, която позволява снимане от ръка във всякакви ситуации.

Когато синхронизирате 5-осевата стабилизация в тялото с тази в обектива, с E-M1 Mark III можете да постигнете изключителните 7.5 стъпки компенсация на скоростта на затвора. Такива нива на компенсация позволяват снимане на тъмно или с много дългофокусни обективи без статив, което отваря съвсем нови възможности пред фотографите и видеографите. Ако се разчита само на вградената в тялото стабилизация, с всеки обектив Micro Four Thirds ще имате до 7.0 стъпки (по данни с обектив M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO. f=40mm (35mm екв. f=80mm), според стандарт CIPA с корекция по две оси).
 
Първокласно качество на изображенията, благодарение на новия процесор TruePic IX и функция High Res Shot

Комбинацията на процесора за изображения ТruePic IX с 20.4-мегапикселовия Live MOS сензор и обективите от гамата М. Zuiko гарантира ниски нива на шум при високи стойности на светлочувствителност и изображения с минимални изкривявания по краищата на кадъра. За онези, които държат на високата резолюция, на разположение е функцията за заснемане на 50-мегапикселови изображения от ръка. При употреба на статив можете да достигнете още по-високаразделителна способност от около 80 мегапиксела в RAW и JPEG.
 
Live ND за ефекти, наподобяващи ниски скорости на затвора без ползване на ND филтър

Live ND е функция, която е позната още от флагманския модел Olympus OM-D E-M1X. Нивото на ефекта е избираемо от ND2 (1 стъпка) до ND32 (5 стъпки) и той може да бъде проверен във визьора преди заснемане на кадъра. Тази функция елиминира нуждата от смяна на оптични ND филтри, нужни за различните сцени или обективи.
 
Влагозащита и защита от прах

Здравото магнезиeво-алуминиево тяло на OM-D E-M1 Mark III осигурява добре известната прахо-/влаго и студозащита на Оlympus, благодарение на която фотоапаратът може да бъде използван и в най-неблагоприятните условия. Olympus е известен със своята технология SSWF (Super Sonic Wave Filter), при която вибрациите изхвърлят всички прашинки от сензора. Покрието е същото като това в OM-D E-M1X, което гарантира, че прахта няма шанс да стигне до сензора, а така се намаляват петната до 1/10 от тези при конвенционалните камери.

Висока скорост на зареждане през USB дори и по време на снимане

Литиево-йонната батерия Olympus BLH-1 може да се зареди за по-малко от 2 часа при зареждане вътре в камерата, ако ползвате външно захранване през USB 3. E-M1 Mark III е съвместим със стандарт USB PD (USB Power Delivery) и може да ползва външен източник / power bank, за да си осигурите по-продължително снимане, полезно при астрофотография или работа на много студени места.
 
Високоскоростен и прецизен автофокус с иновации - Starry Sky AF и подобрено разпознаване на лице/око

Системата за автоматично фокусиране на OM-D E-M1 Mark III е със 121 напълно кръстосани точки фазов автофокус, така че да фокусирате по всички зони на екрана. Осигурено е 75% покритие по вертикала и 80% по хоризонтала и така можете да проследявате бързо движещи се обекти с висока прецизност. За разлика от DSLR фотоапаратите, тук няма деградация на точността на автоматичния фокус, ако ползвате бърз обектив. E-M1 Mark III е с прецизно фокусиране дори и с обективи с голяма светлосила, като AF/AE tracking е възможно със скорост 18 кадъра в секунда с пълна резолюция от 20.4 мегапиксела дори с обективи на  f/1.2. Обектът може да се следи и във визьора, което прави проследяването още по-акуратно.
 
Мултиселекторът, който беше анонсиран при E-M1X, ще позволи бързо превключване на AF от едно място към друго, докато гледате през визьора. Можете да го ползвате и при серийно снимане, което значи, че дори и животни с непредвидими движения ще бъдат на фокус – особено полезно за wildlife фотографите.
 
Advanced Face Priority / Eye Priority AF автоматично откриват лицата и очите на хората и фокусът е върху тях. С новия процесор TruePic IX този алгоритъм е подобрен и помага при по-малки лица или при странично положение на главата. Сега вече можете да фокусирате и през дисплея,  докато снимате видео, а детекцията може да се включва или изключва само с един бутон. Тези функции ще направят Е-M1 Mark III любима камера за много влогъри.
 
Новата функция за астрофотография - Starry Sky AF предлага изцяло нови възможности. Доскоро, в астрофотографията се разчиташе само на ръчно фокусиране, докато E-M1 III осигурява нов алгоритъм за прецизен фокус дори и върху най-малките звезди в небето. Единият от двата режима в Starry Sky AF е Speed Priority (default/по подразбиране), с който се приоритизират скоростта на фокусиране и цялостния AF процес за кратко време. Благодарение на мощната стабилизация, тази функция прави възможна астрофотографията с широкоъгълен обектив от ръка без статив. Вторият режим Accuracy Priority използва фино настройване на фокуса и е ефективен при ползване на телеобективи.
 
Множество други функции

Pro Capture режим за неочаквани ситуации - в Pro Capture режим камерата започва да записва изображения още при наполовина натиснат спусък, като в буфера на паметта се записват до 35 RAW изображения в пълна резолюция.
 
Режим B от програмния диск е настроен за бърз достъп до функцията Live Composite, при която множество кадри се наслагват един върху друг при една и съща скорост на затвора и така се композира финален кадър. Тази функция помага да се избегне честия феномен на прегаряне на кадъра при дълги експозиции. Фотографите могат да следят прогреса при запис в реално време - например следите, които оставят фаровете на колите по тъмно.
 
OM-D Movie за 4K/C4K снимане от ръка - Olympus E-M1 Mark III предлага специален IS режим за снимане на видео. Електронната стабилизация работи в комбинация с 5-осевата стабилизация на сензора, което позволява снимане на видео без статив или други стабилизиращи устройства, дори във висока резолщция, където обикновено се усеща ефектът от мърдане на камерата.
 
Фотоапаратът поддържа ОM-Log400, с което се осигурява снимане без загуба на детайл в сенките или много светлите участъци. Заедно с това имате голяма свобода при градиране на цветовете. За да се подобри Live View изображението, е добавена функция View Assist, с която се конвертира color gamut към Full HD standard BT.709, еквивалентен за дисплей.
 
Ако ползвате аудиорекордера Olympus LS-P4 като външен рекордер, ще подобрите значително качеството на аудиозаписа при видео. С новата версия на фърмуера 1.10 за LS-P4, която излиза заедно с OM-D E-M1 Mark III, Slate Tone функцията (особено ценна за редактиране на звука) и Test Tone ще съпортват настройката на нивата на запис. 
 
Olympus апликации и софтуер за по-голямо удобство при снимане и управление на файловете

Olympus Image Share (OI.Share) е приложение за смартфони, с което свързвате камерата и телефона безжично през Wi-Fi и прехвърляте данни или ползвате телефона за дистанционно управления на камерата. OI.Share вече може да се ползва и за ъпдейт на камерата, за бек-ъп и за възстановяване на настройките на OM-D E-M1 Mark III. Можете да свалите приложението за Apple и за Android.
 
С Olympus Workspace Image Editing Software можете професионално да редактирате RAW изображения. Свържете OM-D E-M1 Mark III към компютър с USB, за да си осигурите бързо прехвърняне на RAW, благодарение на новия процесор и Olympus Workspace. Добавени са нови филтри Clarity и Dehaze за астрофотография.
Заедно с новия фотоапарат излиза и нова версия на Olympus Workspace V.1.3, с която лесно замествате аудио файлове от записаното видео с висококачествен звук, записан при ползване на Slate Tone с LS-P4 / LS-100. 
Софтуерът за контрол Olympus Capture е подходящ за студийна фотография. При ползване на софтуера се работи безжично с компютър и се осигурява бързо протичане на процесите (high-speed 5 GHz band communication).
 
От 12 до 29.02. за всички предварителни поръчки на Olympus OM-D E-M1 Mark III в магазини ФотоСинтезис ще получите два полезни подаръка - допълнителна батерия Olympus BLH-1 и оригинална многофункционална раница Olympus Everyday Camera Backpack. Първите доставки на модела се очакват в началото на март.
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 11, 2020

Фотогалерия: Нов компактен и лек професионален фотоапарат от Olympus - OM-D E-M1 Mark III

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии