Новият фотоапарат Olympus E-M10 Mark IV – лебедовата песен на една легенда?

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Август 04, 2020
Днес беше официално представен нов модел от серията безогледални фотоапарати Olympus OM-D – E-M10 Mark IV. Това се случва едва няколко седмици, след като компанията обяви, че се разделя със своята фотографска дивизия след 84 години в бизнеса, през които Olympus се превърна в истинска легенда с компактните размери, отличния дизайн, безкомпромисното качество и множеството иновации в своите камери и обективи.

Вероятно вече малцина си спомнят, че Olympus бяха едва втората компания – след Panasonic – която представи безогледална камера със сменяема оптика в днешния ѝ вид. Те не само заедно развиха системата Микро 4/3, но и задълго хвърлиха фотографския свят в спора „DSLR или безогледалка“.

Разбира се, какво ще се случи с фотоапаратите и обективите Olympus занапред, как новите собственици ще подходят към развитието на марката и дали E-M10 Mark IV ще се окаже последния ѝ модел, ще се разбере след известно време. Засега на всички, които малко или много се вълнуваме от съдбата на тази фото-легенда, ни остава да стискаме палци и да обърнем внимание на новия модел, който бе обявен току-що. 

фотоапарат Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Olympus E-M10 Mark IV е, както подсказва името му, четвърто поколение на модела E-M10 и е част от серията OM-D – реверанс към оригиналната серия Olympus OM на емблематичния дизайнер на компанията Yoshihisa Maitani (O – Olympus, M – Maitani, D – Digital).

Новият модел е с типичния за Olympus компактен и удобен корпус с привлекателен дизайн и изключително качество на изработката. Камерата е с тегло от едва 480 грама, при това оборудван с обектив (14-42mm f/3.5-5.6 EZ), батерия и карта памет. На практика, това по-малко от пластмасова бутилка вода с вместимост 500ml, което позволява безпроблемната всекидневна употреба – E-M10 IV може да е на разположение абсолютно винаги, когато е необходим.

В това малко и леко тяло обаче не липсват новости. За пръв път в серията OM-D се появява дисплей, който може да се завърти в „селфи режим“ и да даде възможност на човека пред камерата едновременно да наблюдава какво записва и да контролира необходимите параметри с докосване на екрана – а Wi-Fi и Bluetooth връзката на E-M10, в комбинация с приложението OI.Share позволява бързо и лесно прехвърляне в смартфона и незабавно споделяне в мрежата на снимки и видео (както и дистанционно управление на фотоапарата).

Въпросното видео е с превърналата се вече в стандарт разделителна способност 4K и разчита на разработената от Olympus безкомпромисна стабилизация на сензора по 5 оси, която дълго време беше ненадмината. Сензорът е нов, с 20 мегапиксела (в Olympus E-M10 Mark III е с 16 мегапиксела), разбира се във формат микро 4/3.

E-M10 IV предлага подобрен следящ автофокус, който позволява лесно фокусиране и задържане върху движещи се обекти, както и подобрено разпознаване на лица и очи – сега и в профил, и при наведена глава. Подобрена е и скоростта на серийното снимане до 15 к/сек – почти два пъти повече от предшественика му E-M10 Mark III.

С новия модел идват и още полезни екстри, като:
  • ново съдържание в приложението за смартфони –с възможност за разучаване на автентични техники във фотографията
  • зареждане на батерията в камерата чрез USB
  • тих режим на снимане, в който затворът е безшумен - за запис на концерти, в църква или при спящи деца и животни
  • режим Advanced Photo (AP), с който лесно се снимат ефекти като следите на звездите или светлините на автомобилите
  • Art филтри за по-голяма креативност + фина настройка на нивата и др.

Цената на новия Olympus E-M10 Mark IV OM-D е 1399 лв., а първите доставки в магазини ФотоСинтезис се очакват в края на август 2020 г.

Едновременно с новия фотоапарат беше анонсиран и нов супер дългофокусен варио-обектив – Olympus M.Zuiko Digital 100-400mm f/5.0-6.3 IS.

обектив Olympus M.Zuiko Digital 100-400mm f/5.0-6.3 IS

Новият обектив има зрително поле, еквивалентно на 200-800mm във формат 35 mm, до 1120mm с 1.4x телеконвертор Olympus MC-14 и до 1600mm с 2x телеконвертор Olympus MC-20. С максимално увеличение от 0.57х,  Olympus M.Zuiko Digital 100-400mm f/5.0-6.3 IS е подходящ и за заснемане на относително малки обекти, за което помага и функцията Focus Stacking (с фотоапарати Olympus E-M1X, E-M1 III, E-M1 II, E-M5 III) за автоматично наслагване на кадри с различни фокусни позиции.

Оптичната схема на модела е комбинация от четири Extra-lowDispersion (ED), два Super High Refractive Index (Super HR) и два HR (High Refractive Index) елемента за потискане на нежелани изменения на цветовете и подобряване на яркостта и рязкостта на изображенията. Покритието ZERO (Zuiko Extra-Low Reflection Optical) намалява отражения и други нежелани артефакти дори и при снимане в контражур. 

M.Zuiko Digital 100-400mm f/5.0-6.3 IS разполага с ограничител за фокус за по-бързо и по-удобно фокусиране в три  различни  дистанции, а отичната стабилизация дава предимство до три стъпки. Корпусът е устойчив на пръски вода, прах и замръзване, което го прави подходящ избор за работа във всякакви ситуации.

Обективът се предлага в комплект с капачки, калъф и сенник на цена от 2599 лв., а първите доставки в магазини ФотоСинтезис се очакват в края на август 2020 г. При регистрация в платформата MyOlympus получавате и удължена гаранция.
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Август 04, 2020

Фотогалерия: Новият фотоапарат Olympus E-M10 Mark IV – лебедовата песен на една легенда?

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии