Два нови обектива Panasonic с L байонет - 16-35mm f/4 и 70-200mm f/2.8

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Декември 18, 2019
В стремежа си да разшири гамата обективи от серията Lumix S, Panasonic обяви два нови модела - Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4 и Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS.

И двата обектива са с новия L-байонет и са предназначени за full-frame фотоапаратите от серията Panasonic Lumix S. S Pro 16-35mm f/4 е многофункционален широкоъгълен варио-обектив с постоянна светлосила, компактен размер и ниско тегло (85 x 99.6 мм и 500 гр.), а S Pro 70-200mm f/2.8 е светлосилен варио-телеобектив с константно високо качество на изображението в целия диапазон на вариото.

Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4

Оптичната схема на обектива се състои 12 елемента в 9 групи, като съдържа 3 асферични лещи, ED (Extra-low Dispersion) леща и UHR (Ultra-High Refractive Index) леща, с които постига много добра MTF (честотно-контрастна) характеристика, въпреки компактните си размери и ниско тегло.

S Pro 16-35mm f/4 се отличава с изключително висока разделителна способност в целия размер на кадъра, дори при максимално отворена бленда и приятен дефокус.

Системата за автоматично фокусиране се задвижва от мощен и същевременно компактен линеен мотор с двоен магнит, който осигурява високоскоростен и прецизен автофокус. Използването на специален съединителен механизъм позволява незабавно превключване между автоматичен и ръчен фокус.

Обективът е оптимизиран и за видеозапис, тъй като е оборудван с механизъм за потискане на т.нар. "фокусно дишане".

Корпусът на обектива е защите н от атмосферни влияния и е подходящ за работа в неблагоприятни условия. Диаметърът на резбата за филтри е 77mm, а диафрагмата е с 9 заоблени ламела, които оформят кръгъл отвор.

Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS

Този нов обектив е проектиран и предназначен за професионална употреба на открито. Здравата конструкция, устойчива на прах/водни пръски, осигурява висока мобилност и възможност за употреба на обектива в тежки условия и при ниски температури – дори при минус 10 градуса.

Оптичната схема на S Pro 70-200mm f/2.8 OIS, sъстояща се от 22 елемента в 17 групи, съдържа 2 UED (Ultra Extra-low Dispersion) лещи и 3 ED (Extra-low Dispersion) лещи, които ефективно потискат хроматичните аберации, а астигматизмът се коригира с асферични лещи.

Използването на двойна система за фокусиране (използваща едновременно 1 линеен и 1 стъпков мотор) спомага за потискане на колебанията на аберацията, дори при снимане от близки разстояния, резултатът от което е високо качество на образа от центъра до периферията в целия диапазон на вариото, въпреки широката бленда. Използването на специален съединителен механизъм позволява незабавно превключване между автофокус и ръчен фокус за прецизно ръчно фокусиране.

Фокусното разстояние на обектива може да се увеличи чрез телеконвертор до максимум 280mm (1.4x, с DMW-STC14) или 400mm (2x, с DMW-STC20).

Оптичната стабилизация (O.I.S.) в обектива работи съвместно със стабилизацията на образа в тялото на фотоапарата, като 5-осевият двоен стабилизатор на образа (5-Axis Dual I.S. 2) прави възможно снимането със скорост на затвора, по-ниска с 7.0 стъпки.

Широката постоянна бленда дава възможност за плавна градация на разфокусирането, за да се постигне красив дефокус ефект и впечатляваща перспектива.

S Pro 70-200mm F2.8 O.I.S. също е оборудван с механизъм за потискане на т.нар. "фокусно дишане", което го прави особено подходящ за заснемане на видео.

Диаметърът на резбата за филтри е 82 mm, а диафрагмата е с 11 заоблени ламела, формиращи кръгъл отвор.

Очаква се двата обектива да бъдат в наличност в магазини ФотоСинтезис през януари 2020 г.

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Декември 18, 2019
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии