Nikon Z 8 e „Фотоапарат на годината“ на наградите EISA за 2023-2024г.

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Август 16, 2023
Новият флагмански безогледален фотоапарат Nikon Z 8 спечели най-желания приз на EISA Awards 2023-2024. Той бе обявен за Camera of the Year ( Фотоапарат на годината) само три месеца след неговото излизане на пазара и така продължи успешната серия на Nikon с неговия предшественик Z 9, който беше миналогодишният носител на голямото отличие. 
 
Ето и коментари на EISA за наградата Camera of the Year 2023-2024 за Z 8
 
Z 8 е мощен хибриден фотоапарат, който предлага повечето от възможностите на Z 9, но в по-компактно тяло. Този безогледален фотоапарат има пълнокадров сензор с 45,7 мегапиксела, който осигурява изключително качество на изображението и висока скорост на снимане. Той разполага също и с бърза и точна система за автоматично фокусиране, която надеждно проследява обектите при всякакви условия на осветяване, и електронен визьор без закъснение и затъмнение. Неговите възможности за заснемане на видео са също толкова впечатляващи със способността за запис на до 12-битово 8K/60p RAW видео вътрешно и 2-кратно увеличение с висока разделителна способност за 4K видео. Това превръща Z8 в отличен избор както за снимки, така и за видео.


В категорията EISA Advanced Full-Frame Camera 2023-2024  беше отличен Sony Alpha 7R V , който комбинира голямата разделителна способност и висока производителност на 61-мегапикселовия пълноформатен сензор с обновена автофокусна система, която разчита на AI и Deep Learning. Тя осигурява автоматичен фокус от ново поколение с разширено разпознаване на обекти, включително хора, животни, птици, насекоми, коли, влакове и самолети. Alpha 7R V също така може да записва 8K видео при 24 кадъра в секунда или 4K при 60 кадъра в секунда и разполага с 8-стъпкова стабилизация на изображението с усъвършенствани жироскопи и алгоритми. Камерата е оборудвана с голям електронен визьор с висока разделителна способност и въртящ се сензорен дисплей. 

Ето другите отличници:
 
EISA Full-Frame Camera 2023-2024: Canon EOS R6 Mark ||
 
EOS R6 Mark II  е изключително мощен наследник на EOS R6. Разделителната способност е увеличена от 20 на 24,2 мегапиксела, благодарение на нов CMOS сензор, който поддържа Dual Pixel CMOS AF II. Камерата може да се похвали с изключително висока скорост на серийно снимане от 40 кадъра в секунда, заедно с първокласна система за автоматично фокусиране, която надеждно проследява движещи се обекти. Тя записва вътрешно видео в 4K 60 p и 6K през HDMI порт, което я прави добър избор както за фотографи, така и за видеооператори.


EISA Best Buy Camera 2023-2024: Canon EOS R8
 
EOS R8 предлага същото отлично качество на изображението като EOS R6 Mark II, но на много по-достъпна цена. Камерата използва същия пълноформатен сензор с 24,2 мегапиксела и същата усъвършенствана система за автоматично фокусиране, която разпознава и проследява широк кръг от обекти. Също така предлага до 40 кадъра в секунда при серийно снимане с помощта на своя електронен затвор. Разликите с EOS R6 Mark II е липсата на стабилизация в тялото, по-нисък капацитет на батерията и единичния слот за памет карти, което позволява тялото да бъде по-компактно, по-леко и по-лесно за използване. Като цяло EOS R8 е пълноформатен фотоапарат с много възможности и отлично съотношение цена-производителност.

EISA Content Creator Camera 2023-2024: Sony ZV-E1
 
Този пълноформатен фотоапарат със сменяеми обективи е специално предназначен за създатели на съдържание. Със своя сензор от 12,1 мегапиксела и бърз процесор BIONZ XR, ZV-E1 може да записва 4K 10-bit 4:2:2 видео с до 60 кадъра в секунда с пълно отчитане на пикселите без pixel binning, а след безплатен ъпдейт предлага запис от 4К/120 fps. Разполагате и с AI базиран AF с разпознаване и проследяване на обекти в реално време, както и 5-осева стабилизация на изображението с няколко режима на работа. Всичко това в лек и компактен корпус с въртящ се сензорен дисплей, интуитивни контроли и мощна батерия.
 
EISA APS-C Camera 2023-2024: Fujifilm X-H2 
 
Fujifilm X-H2 е хибридна камера с обширни видео възможности, която предлага най-високата разделителна способност в APS-C сензор. Неговият 40.2MP X-Trans CMOS 5 HR сензор запечатва изображения с изключително качество и детайл, а Pixel Shift режимът създава изображения с разделителна способност от 160 мегапиксела. Фотоапаратът осигурява вътрешен запис на 4:2:2 10-bit видео в 8K 30p и външен запис през HDMI на 12-bit RAW видео в ProRes RAW и Blackmagic RAW. Хибридната автофокусна система с Deep Learning AI осигурява проследяване на широк спектър от обекти, а стабилизацията на Fuji X-H2 коригира движенията по пет оси за компенсация до 7 стъпки. 

Video camera 2023-2024: Lumix S5 IIX
 
Тази пълноформатна камера предоставя най-изчерпателния набор от видео функции в своя ценови сегмент като опция за 6K „open gate“, използваща пълната зона на сензора, и поддръжка за LUT профили. Камерата разполага още с хибриден автофокус с фазова детекция (PDAF). Lumix S5IIX предлага по-усъвършенствани функции за видеооператори, като извеждането на RAW видео през HDMI, възможност за заснемане на видео с малка компресия, директен видео стрийминг и възможност за запис директно на SSD през USB-C. Потребителският интерфейс също е специално пригоден за видео, което го прави чудесен избор за видеооператорите.
Сред отличените при обективите наградата "Обектив на годината" отиде при Sony FE 20-70mm F4 G, а Nikon взе още две награди с наградата за най-добър обектив за NIKKOR Z 85mm f/1.2 S в категорията Portrait Lens („Портретен обектив“) и в категорията Super-Tele Photo Lens („Супертелефото обектив“) за NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S 
 
Ето и коментарите на журито:
 
EISA Lens of the Year 2023-2024: Sony FE 20-70mm F4 G 
 
Новият вариообектив на Sony предлага отлично решение на снимащите видео. Заснемането на видео изисква по-широк ъгъл на изображението, за да покрие същата височина на изображението, поради съотношението 16:9. FE 20-70mm F4 G осигурява по-широко фокусно разстояние от повечето други стандартни вариообективи на пазара. Всичко това безкомпромис с оптичното представяне - FE 20-70mm F4 G осигурява отлична острота по целия кадър. Ниското тегло, устойчивостта на атмосферни влияния и фиксираната максимална бленда са другите големи практически предимства на този изключителен обектив.
EISA Portrait Lens 2023-2024: NIKKOR Z 85mm f/1.2 S
 
Този ултрасветлосилен обектив е проектиран за портретни фотографи, които търсят най-доброто. Той осигурява изключителна яснота дори при максимална диафрагма от f/1.2, а неговите 11 заоблени ламели на диафрагмата предлагат забележителен боке ефект. Висококачествената изработка и управление на серията S-Line осигуряват надеждност дори и в сурови условия, а бързата и тиха система за мултифокус постига изключително ясни изображения и видеа дори при движещи се обекти. Благодарение на противоотразяващото нанокристално покритие на Nikon ясните детайли се постигат дори при снимане срещу светлината. NIKKOR Z 85mm f/1.2 S е един наистина великолепен портретен обектив.

EISA Super-Telephoto Lens 2023-2024: NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S 
 
NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S  е изненадващо компактен супертелефото обектив за безогледалната система на Nikon, който предлага отлично качество на изображението. С тегло само 1245 г, дължина само 234,5 мм и вграден механизъм за намаляване на вибрациите (VR) за компенсиране на до 5,5 стопа се постигат ясни изображения в множество различни ситуации на снимане дори и без статив. Максималната диафрагма с f/4.5 гарантира, че размерът е относително малък, като същевременно позволява добро отделяне на обекта от фона. С телеконверторите Z 1.4x и 2.0x на Nikon обхватът може да бъде удължен съответно до 560 мм и 800 мм.

Всяка година наградите EISA Awards се връчват за тези нови продукти, които съчетават успешно модерни технологии и желани функции с водеща в класа си производителност. Наградите EISA Awards обхващат диапазона от най-достъпните стойностни продукти до най-амбициозните реализации на съвременната потребителска електроника. Категориите за награди се променят от година на година, отразявайки развитието на дизайна и свързаността на продуктите, но всеки носител на награда EISA остава най-добрият в своя клас. 
 
 
 
 
 
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Август 16, 2023

Фотогалерия: Nikon Z 8 e „Фотоапарат на годината“ на наградите EISA за 2023-2024г.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии