Nikon Z 9 e „Фотоапарат на годината“ на наградите EISA за 2022-2023г.

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Август 16, 2022
Флагманският безогледален фотоапарат на Nikon Z 9 спечели приза „ФОТОАПАРАТ НА ГОДИНАТА“. Z 9 е възприеман като нещо съвсем ново в бранша, като за него се казва, че е „най-модерният и мощен фотоапарат, който можете да закупите в момента“, и получава похвали за изключителното качество на изображението, високоскоростното автоматично фокусиране и възможностите за създаване на 8K видео.


Ето и коментарите на EISA за Z 9, носител на наградата „Camera of the Year“ за 2022-2023 г.
Nikon Z 9 е най-модерният и мощен фотоапарат, който можете да закупите в момента. Новият многослоен пълнокадров CMOS сензор с 45,7 милиона пиксела и бързият процесор EXPEED 7 осигуряват изключително качество на изображението и високи скорости на снимане до 30 кадъра/сек за JPEG и 20 кадъра/сек за RAW, при пълна разделителна способност. Системата за бързо автоматично фокусиране с усъвършенстваното 3D проследяване на Nikon се фиксира без усилие върху движещи се обекти. За тези, които заснемат видео клипове, Z 9 предлага широка гама от разделителни способности и кадрови честоти, до 12-битово вътрешно 8K/60 RAW видео. Със своя двоен грип и стабилно качество на изработката, Z 9 е новаторски и мощен инструмент.

В категорията EISA ПЪЛНОФОРМАТЕН ФОТОАПАРАТ 2022-2023 наградата отиде при Sony Alpha 7 IV. Този пълноформатен безогледален фотоапарат въвежда значителни подобрения в сравнение със своя предшественик - Alpha 7 III, в почти всяко отношение. Новият сензор CMOS Exmor R със задна подсветка и 33 милиона пиксела, и най-новият процесор BIONZ XR гарантират изумително качество на картината, а въртящият се сензорен екран прави управлението по-лесно, особено при заснемане на видео и влогове. С режима за серийни снимки получавате много дълги серии при скорост от 10fps, а бързият и надежден автофокус с проследяване в реално време засича очите на хора, животни и птици. По отношение на видео параметрите, с Alpha 7 IV можете да снимате с качество UHD 4K/30p, използвайки цялата ширина на сензора, или с качество 4K/60p в режим Super 35mm. Фотоапаратът предлага също така и голям избор между различни кодеци, Creative Look и други профили с настройки на изображението, включително популярния S-Cinetone за богати изображения с кино качество.


EISA ПРОФЕСИОНАЛЕН ФОТОАПАРАТ 2022-2023: Canon EOS R3

Canon EOS R3 е наистина професионален инструмент както за снимки, така и за видео. Той използва 24 MP пълноформатен сензор със система за автофокус Dual Pixel CMOS AF на Canon и може да снима с до 30 кадъра в секунда. Потребителят може да избира между три различни метода, за да определи къде да фокусира: джойстик, сензорен бутон или Eye Control AF, иновативна функция, която проследява движенията на окото на фотографа. Камерата също записва видео в 6K / 60p и 4K / 120p. Създаден е специално за професионална употреба за репортажи и спортни събития.


EISA APS-C ФОТОАПАРАТ 2022-2023: Canon EOS R7
Canon EOS R7 е мощна, но достъпна камера s 32,5 MP APS-C CMOS сензор с Dual Pixel CMOS AF система за автоматично фокусиранес с отлични възможности за проследяване на обекти. Камерата може да снима с 15 кадъра в секунда с помощта на механичния си затвор и до 30 кадъра в секунда с електронния затвор. За работа при слаба светлина разполага с 5-осева стабилизация на изображението в тялото, която предлага до 7 стъпки на корекция. Снимките и филмите се записват върху два слота за SD карти с памет UHS-II. Видеото е налично в 4K резолюция без ограничение във времето за запис.

EISA Micro Four Thirds ФОТОАПАРАТ 2022-2023: OM System OM-1

Микро 4/3 фотоапаратите направиха голям скок напред с новия флагман от OM Digital Solutions. Тази мощна камера е със здраво тяло с рейтинг IP53 за защита от прах и пръски, новоразработен 20 МР BSI-CMOS сензор, Quad Pixel AF, с бърза и прецизна AI-асистирана система за автоматично фокусиране, която  проследява диви животни и бързо движещи се обекти с до 50 кадъра в секунда. OM System OM-1 може да се похвали с впечатляваща стабилизация на изображението в тялото и висококачествен 4K DCI видео запис.

EISA КАМЕРА ЗА ВЛОГОВЕ 2022-2023: Sony ZV-E10
Подобно на камерата за влогове ZV-1, която печели наградата на EISA преди две години, камерата за влогове ZV-E10 е специално създадена за тези, които създават видео съдържание, като вече предлага и предимствата на сменяемите обективи. Тази камера е отлична както за снимки, така и за видео, и предлага бърз и точен автофокус, който се допълва от Real-time Eye AF за проследяващ фокус върху очите в реално време. Въртящият се LCD дисплей може да е от огромна помощ както в режим за снимки, така и във видео режим, включително за селфита, а висококачественият микрофон с включен ветробран гарантира кристално чисто аудио в режим за видео запис. Камерата за влогове ZV-E10 също така поддържа най-новите видео технологии, от 4K до стрийминг на живо, както и много други функции, които улесняват създаването и споделянето на вашия влог във всяка ситуация.

EISA BEST BUY CAMERA 2022-2023: Fujifilm’s X-T30 II
За фотографи, които търсят мощен фотоапарат на атрактивно ниска цена, X-T30 II на Fujifilm е изключителен избор. Той осигурява същото страхотно качество на изображението като по-скъпите модели на Fujifilm, с особено атрактивно JPEG цветопредаване директно от камерата. Компактният и лек метален корпус предлага добър набор от външни ръчни контроли.

EISA BEST PHOTO/VIDEO CAMERA 2022-2023: Panasonic Lumix DC-GH6
Неговите най-добри в класа си инструменти за създаване на видео включват 10-битово 5.7K / 60p заснемане с пълната ширина на сензора и 5.8K анаморфен запис в 4:3 формат. Неограничено време за запис, Dual Output Gain, V-Log и вътрешно съхранение ProRes са само някои от функциите, които правят Lumix GH6 най-добрата фото/видео камера.

Ето и отличените сред обективите:

EISA ОБЕКТИВ НА ГОДИНАТА 2022-2023: Sony FE 24-70mm F2.8 GM II
Този бърз стандартен варио обектив за пълноформатни фотоапарати е разработен специално за фотографите и видео операторите. Той предлага много високо качество на изображението с красиво боке и четири бързи XD линейни мотора, с които надеждно да управлявате автофокуса. Второ поколение от серията G Master, стандартният варио обектив впечатлява с по-малкия си размер и тегло, като същевременно предлага допълнителни функционалности в сравнение със своя предшественик. В допълнение към пръстен за управление на блендата, който може да бъде настроен за плавно управление, обективът има и бутон за настройка на гладкостта на приближението, с който фотографите могат да избират между две настройки на силата на съпротивлението при приближение спрямо конкретните нужди в дадената снимачна ситуация. Два регулируеми бутона за задържане на фокуса осигуряват удобство при управление.

EISA ШИРОКОЪГЪЛЕН ВАРИО ОБЕКТИВ ЗА СНИМКИ/ВИДЕО 2022-2023: Sony FE PZ 16-35mm F4 G

Най-новият широкоъгълен варио обектив на Sony използва моторизиран механизъм за приближение, който се задвижва от линейни мотори XD Linear Motors за изключително фино и точно управление. Това е много привлекателна възможност за тези видео оператори, които желаят да постигнат гладко и прецизно приближение по време на запис. Те биха оценили високо и факта, че при фокусиране не се наблюдава почти никакво изменение на зрителния ъгъл, както и никакви колебания във фокуса при приближение. Този обектив, обаче, не е само за заснемане на видео. С компактния си, лек и устойчив на неблагоприятните метеорологични условия дизайн и с висококачествената си оптика, той е отличен избор за пейзажните фотографи, които предпочитат да пътуват с леко оборудване. Както фотографите, така и видео операторите ще намерят за удобни множеството възможности за управление, включително отделен пръстен за управление на блендата.

EISA ТЕЛЕВАРИО ОБЕКТИВ 2022-2023: Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II

Този бърз телефото варио обектив е изцяло нова преработка на дизайна на първия обектив FE 70-200mm F2.8 G Master на Sony. Новият оптичен дизайн осигурява рязкост на изображенията във всяка една точка от кадъра независимо от приближението. Системата на автофокуса е изградена около две двойки линейни XD мотори, които задвижват две фокусиращи групи за по-бързо фокусиране и по-добро проследяване. Тези, които снимат основно видео, ще оценят наличието на пръстен за управление на блендата, който може да се управлява в два различни режима със или без кликване, както и по-малкото колебания и измествания на фокуса. Въпреки всички гореизброени подобрения, обективът е почти с една трета по-лек от оригиналния модел.

EISA ТЕЛЕФОТО ОБЕКТИВ 2022-2023: NIKKOR Z 800 mm f/6.3 VR S
Ултрателефото обективите обикновено се свързват с огромни размери, голямо тегло и солидна цена. Следователно новият 800-милиметров телефото обектив на Nikon е приятна изненада със своите компактни размери, ниско тегло и достъпна цена. Nikon постигна това с помощта на френелова леща, която позволява значително намаляване на дължината на обектива. В допълнение, няколко лещи са позиционирани така, че да изместят центъра на тежестта близо до тялото, което превръща снимането от ръка в реална възможност. Въпреки намалените си размери, този фотоапарат все пак осигурява отлично качество на изображението, което гарантира, че това ново предложение за телефото ще бъде бестселър сред фотографите на дивата природа.

EISA ПРОФЕСИОНАЛЕН ТЕЛЕФОТО ОБЕКТИВ 2022-2023: NIKKOR Z 400 mm f/2.8 TC VR S
Обективът 400 mm f/2.8 е браншовият стандарт за спортна фотография и често се използва с телеконвертор. NIKKOR Z 400 mm f/2.8 TC VR S е първият от своя тип, който разполага с вграден 1,4 x телеконвертор, активиран с помощта на удобно разположен превключвател. Това позволява на фотографите бързо да увеличат фокусното разстояние до 560 mm. Въпреки това обективът е с 20 % по-лек от своя предшественик с байонет F. Както може да се очаква от обектив, създаден за професионална употреба, този универсален телефото обектив предлага високо качество на изработката, бързо автоматично фокусиране и отлични оптични характеристики.

EISA МАКРО ОБЕКТИВ 2022-2023 :NIKKOR Z MC 105 mm f/2.8 VR S
Това е почти перфектен макрообектив. С изцяло нов оптичен дизайн, той е със значително по-голяма острота от своя аналог с байонет F. Производителността вече е отлична при максимална диафрагма, липсва изкривяване, а винетирането е почти незабележимо. Фокусирането е бързо благодарение на двата STM мотора за автоматично фокусиране, които движат две групи лещи, а 4,5 стопа за намаляване на вибрациите улесняват снимането от ръка. Обективът предлага късо минимално фокусно разстояние от 0,29 m и включва ограничителен превключвател за намаляване на работния обхват до максимум 0,5 m. И накрая, обективът е защитен от атмосферни влияния, за да се използва при неблагоприятни условия.


 EISA MANUAL LENS 2022-2023: Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro APO  
 EISA SUPERZOOM LENS 2022-2023: SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS | Sports  
 EISA WIDE ANGLE LENS 2022-2023: SIGMA 20mm F2 DG DN | Contemporary
 EISA TRAVEL ZOOM LENS 2022-2023: Tamron 18-300mm F/3.5-6.3 Di III-A VC VXD
 EISA ZOOM LENS 2022-2023 :Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD
EISA PHOTO/VIDEO ZOOM LENS 2022-2023: Panasonic Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH
 EISA STANDARD LENS 2022-2023: Fujifilm FUJINON XF33mm F1.4 R LM WR

Всяка година наградите EISA Awards се връчват за тези нови продукти, които съчетават успешно модерни технологии и желани функции с водеща в класа си производителност. Наградите EISA Awards обхващат диапазона от най-достъпните стойностни продукти до най-амбициозните реализации на съвременната потребителска електроника. Категориите за награди се променят от година на година, отразявайки развитието на дизайна и свързаността на продуктите, но всеки носител на награда EISA остава най-добрият в своя клас.

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Август 16, 2022

Фотогалерия: Nikon Z 9 e „Фотоапарат на годината“ на наградите EISA за 2022-2023г.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии