Прожекция на филма „Мексиканският куфар" (2011) / 26.10.2019, 18:00 ч. / Варна

Начало: 26 октомври, събота, 18:00 ч., 
в Contemporary Space Варна
времетраене: 86 мин.


По време на майсторския клас Триша Зиф ще разкаже за своята работа като  документалист и куратор на фотография и сподели детайли за работния процес при създаването на нейните документални филми вдъхновени от фотографията. 

"Прекарах съзнателния си живот потопена в уловения миг на фотографията. Работех с фотографии, за да разказвам истории, които смятах за важни. Не съм фотограф. Творчеството ми се основава на сътрудничество с фотографите и техните идеи, с образите, които те създават. Първите ми филми като документалист са посветени на застиналия образ. Филми, които говорят за фотографията, разказват историите на фотографите. Как виждат, мислят и се държат, какво са видели и как техните образи са видени и разбрани по света. Неподвижното изображение ме отведе до филма. Използвам езика на киното, за да се взра в спокойствието на мига." - Триша Зиф

Прожекцията е част от съпътстващата програма на изложбата Moving Stills - филми за фотография от Триша Зиф във Варна.

„Мексиканският куфар" разказва историята на три изгубени кутии, открити в дъното на един шкаф в Мексико Сити през 2007 г. Те съдържат 4500 негатива, заснети от трима приятели по време на гражданската война в Испания (1936-1939), които ще се превърнат в едни от най-добрите фотожурналисти на своето време. Изгнаници от собствените си страни – Германия, Полша и Унгария. Радикали, усетили опасностите на фашизма, те пътуват заедно до Испания, за да се борят срещу него чрез камерите си. Те са Робърт Капа (23), Дейвид „Чим" Сиймор (28) и Герда Таро. През техните фотографии виждаме историята на Испанската гражданска война и изгнанието на над 200 000 испанци във Франция. Много от тези хора ще намерят нов дом в Мексико. Мексико е единствената страна, която предоставя убежище на бежанците от Испанската република, когато останалият свят им обръща гръб.

*Прожекцията е безплатна със субтитри на български и английски език
Фотогалерия: Прожекция на филма „Мексиканският куфар" (2011) / 26.10.2019, 18:00 ч. / Варна

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии