MOVING STILLS - Филми за фотография от Триша Зиф / 24.10 - 09.11.2019 / Варна

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 23, 2019
Contemporary Space и ФотоСинтезис Варна представят изложбата 
MOVING STILLS  
Филми за фотография от Триша Зиф

Куратор: Надежда Павлова
24 октомври – 09 ноември 2019 г.
Откриване: 24 октомври (четвъртък), 19:00 ч, в присъствието на куратора на изложбата,
Contemporary Space, Варна, ул. Марко Балабанов 23

Изложбата ще бъде експонирана едновременно в Contemporary Space и ФотоСинтезис Варна

По покана на Contemporary Space, галерия Синтезис ще гостува във Варна с изложбата „Moving Stills – филми за фотография от Триша Зиф“. Тя е фокусирана върху четири от филмите на известната режисьорка: „Чеволюция“ (2008), „Мексиканският куфар“ (2011), „Човекът, който видя твърде много“ (2016) и „Уиткин и Уиткин“ (2017). Те разказват историите на четирима фотографи: Алберто Корда, Робърт Капа, Енрике Метинидес
и Джоел-Питър Уиткин. Изложбата ще бъде показана паралелно в пространствата на Contemporary Space и Фотосинтезис Варна.

Изложбата е продължение на тематичния модул „Кино и фотография“, в който галерия Синтезис показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест.

Moving Stills включва емблематични кадри на световноизвестните фотографи Робърт Капа, Герда Таро, Дейвид „Чим“ Сиймор, Алберто Корда, Енрике Метинидес и Джоел-Питър Уиткин, както и документи, плакати и артефакти, свързани с филмите на Триша Зиф.

Като част от съпътстващата програма на изложбата, в Contemporary Space ще бъдат прожектирани филмите: „Чеволюция“ (2008), „Мексиканският куфар“ (2011) и „Човекът, който видя твърде много“ (2016). 

„Първите ми филми като документалист са посветени на застиналия образ. Филми, които говорят за фотографията, разказват историите на фотографите. Как виждат, мислят и се държат те и как техните образи са видени и разбрани по света. Неподвижното изображение ме отведе до филма. Използвам езика на киното, за да се взра в спокойствието на мига“ – споделя Триша Зиф.

Първият ѝ филм, вдъхновен от фотографията, е „Чеволюция“, поглед към най-известния портрет на Ернесто Че Гевара, който историкът на изкуството Дейвид Кунзъл описва като „Мона Лиза на фотографията“. Той е заснет през 1960 г. от Алберто Диаз Гутиерес, известен кубински фотограф, подписващ се с името Корда. 

„Мексиканският куфар“ проследява пътя на негативите на трима знаменити фотографи – Робърт Капа, Дейвид „Чим“ Сиймор и Герда Таро, от гражданската война в Испания. Смятани за безвъзвратно изгубени повече от седемдесет години, те са открити случайно на дъното на един шкаф в Мексико Сити през 2007 г. 

Филмът „Човекът, който видя твърде много“ ни среща с Енрике Метинидес, мексикански фотограф, обсебен от снимането на инциденти, престъпления и катастрофи, преобърнали съдбите на хората. 

„Уиткин и Уиткин“ изследва световете на двамата еднояйчни близнаци, световноизвестния фотограф Джоел-Питър Уиткин и Джером Уиткин, художник и преподавател. Те не си говорят, но филмът показва първата музейна изложба, в която творбите им са събрани заедно. Въпреки липсата на близост между тях, произведенията им си общуват.

За автора:
Триша Зиф е документалист и куратор на фотография, работи в сферата на визуалните изкуства над трийсет години. Тя е основател на независимата филмова компания 212BERLIN, бивш член на колектива Camerawork в източен Лондон. По-късно основава CameraworkDerry в северната част на Ирландия. След това се мести в Лос Анджелис, а по-късно в Мексико Сити. Триша е работила като куратор на свободна практика, редактор за няколко международни издателства, а през последните години прави документални филми. Тя е стипендиант на фондация „Гугенхайм“ и носител на множество награди в САЩ, Англия и Мексико. Била е гост куратор в The International Center of Photography в Ню Йорк,  Santa Monica Museum of Art, Victoria & Albert Museum в Лондон, както и други световни музеи. Дебютът ѝ като режисьор е през 2008 г. с филма „Чеволюция“ за Netflix и Red Envelope. Тя е продуцент и режисьор на „Мексиканският куфар“ (2011), копродукция между Испания и Мексико. Режисьор е на „Човекът, който видя твърде много“ (2015), филмът ѝ носи две награди „Ариел“ – за документален филм и за музика, както и множество други награди. Наскоро приключва „Уиткин и Уиткин“ (2017), филм за еднояйчните близнаци – фотографа Джоел-Питър и художника Джером. Триша преподава кино и медийни изследвания като гост преподавател в САЩ, Мексико и Европа.

Съпътстваща програма:
25 октомври (петък), 18:30 ч., ФотоСинтезис Варна и Contemporary Space - Кураторски тур с Хадежда Павлова
26 октомври (събота), 18:00 ч., Contemporary Space - Прожекция на филма „Мексиканският куфар“, 2011 г., времетраене: 86 мин.
29 октомври (вторник), 20:00 ч., Contemporary Space - Прожекция на филма „Човекът, който видя твърде много“, 2016 г., времетраене: 89 мин.
30 октомври (сряда), 20:00 ч., Contemporary Space - Прожекция на филма „Чеволюция“, 2008 г., времетраене: 86 мин.

*Всички събития са с вход свободен.

За контакти: 
Надежда Павлова, + 359 888 392389 
nadezhda_pavlova@hotmail.com
www.photosynthesis.bg


// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 23, 2019

Фотогалерия: MOVING STILLS - Филми за фотография от Триша Зиф / 24.10 - 09.11.2019 / Варна

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии