Kitchen Stories from the Balkans - фотографска изложба на Евгения Максимова / 14.07.2011, 18:30 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 30, 2011

Фондация Роберт Бош и World Press Photo

Откриване:  14 юли (четвъртък) от 18.30 ч.
във ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен,
София, бул. "Васил Левски" 57
Изложбата може да бъде видяна от 
14 до 26.06.2011 г.


„Kitchen Stories from the Balkans” е нов фото проект на Евгения Максимова, един от младите фотографи, намерили призванието си в областта на документалната фотография. 

Кухнята е не само душата на Балканския дом, тя е и точен огледален образ на съвременното Балканското общество. По безупречно точен начин, тя обрисува кръстопътното положение в което се намират балканските страни и изразява силно осезаемото усещане за изгубена идентичност в региона - неизбежно наследство от 500-годишното турско робство и още почти 50 години на изолация и плен зад “желязната завеса”.

Не стигат нито времето, нито парите (но също така липсва и дух) за „творческа” декорация в голяма част от Балкански домове. Повечето млади семейства или са принудени да живеят под наем (където вноската често е по-висока от средната месечна заплата) или пакетирани като сардини в жилището на родителите си – обикновено помещаващо се в някоя от безбройните, безнадеждно грозни и нереновирани панелни сгради – едно вездесъщо наследство от комунистическата ера. В много от тези домове времето сякаш е спряло.

След откриване на изложбата от 19.00  до 21.00 часа в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт център ще се проведе и дискусия  на  тема ”Документалната фотография и новите тенденции”.

Евгения има награди от редица интернационални конкурси, сред които първа награда на престижния конкурс Prix de la Photographie Paris 2009, в най-тежката и масова категория "Обща" в конкуренция с над 2000 фотографи от 85 страни, втора награда на световния фотографски конкурс International Photography Awards; две самостоятелни изложби, както и участие в международни мастер класове по документална журналистика, като например в престижните: “See new perspectives” Master class на World Press Photo и фондация “Robert Bosh” през 2010 и NOOR – NIKON Master class in Documentary Photography на агенция NOOR през 2011.Евгения Максимова: „Животът е мозайка, сглобена от безброй уникални по вида си, неправилни и често взаимно противоречащи си парченца от обстоятелства и възможности за избор. Бихме могли да подредим в прекрасна композиция онова, което на пръв поглед изглежда отблъскващо. Или пък да обединим в безвкусен ансамбъл красиви елементи. А също и да създадем напълно нова форма от несъвместими по рода си образци. Крайният продукт зависи от  собствените ни способности, визия и виртуозност.

За мен е изключително важно да пресъздам тази основна житейска характеристика в това, което правя.

Призванието си виждам като разказвач на истории. Идеята ми е да свържа различни социално-политически модели и тенденции, да проуча последствията за обществото и културата от тях, и да споделя опита си с онези, които се интересуват от него.

Въпреки, че творбите ми са далеч от фикцията и винаги се основават на реално съществуващи явления и събития, предпочитам да сe дистаницирам от чисто документалния подход и да дам по- голяма свобода на фантазията си.  Това ми помага да се абстрахирам от необходимостта непрекъснато да събирам факти и  доказателства и да се отдам на далеч по-значимото за мен –да изследвам човешката природа, човешкото самовъзприятие и процеса на самоидентификация на личността.”

 Вижте интервю с Евгения Максимова за изложбата →
 

Save
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 30, 2011

Фотогалерия: Kitchen Stories from the Balkans - фотографска изложба на Евгения Максимова / 14.07.2011, 18:30 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии