Фокус: ГРЪЦКА ФОТОГРАФИЯ / 22.07.2023г. / 10:30 - 19:00 часа / ФотоСинтезис

ФотоСинтезис София | 22 Юли 2023 от 10:30 до 19:00 ч.
ФОКУС: ГРЪЦКА ФОТОГРАФИЯ 
Лекционен панел с Олга Стефату, Ираклис Папайоану, Стратос Калафатис и  представяне на гръцки фотокниги от Лиа Налбантиду / L.Loves Artists’ Books
 
22 юли (събота), 10:30-19:00 ч. / Фотосинтезис 
 
Всички лекции ще се проведат на английски език без превод на български
 
Галерия Синтезис и Фотосинтезис ви канят на Ден на гръцката фотография, част от съпътстващата програма на изложбата Chrysalis на Олга Стефату. В рамките на събитието гръцката фотографка ще говори за силата на фотографията да променя човешки съдби. Ще имаме и редкия шанс да чуем лекцията на един от най-изявените гръцки куратори Ираклис Папайоану, който ще сподели своя опит за ролята на куратора във фотографската изложба. Стратос Калафатис, който гостува на галерия Синтезис с изложбата “Атон: Цветове на вярата” през 2022 г., ще разкаже за любимите си фотографи, които са оформили неговия поглед. Във втората част на събитието, в неформална среща с публиката, Лиа Налбантиду ще представи селекция от фотокниги на съвременни гръцки автори. 
 
11:15 ч.                                                                                                                                                                 Фотографията и правата на човека  
Лекция на Олга Стефату, фотограф
 
Олга Стефату ще говори за силата на фотографията да свързва и променя съдби. Тя ще вдъхнови вярата ви в медията с истории и снимки от дългосрочните си проекти. Няма точна рецепта, но съществуват основни съставки, които да включите в практиката си и да преживеете малки или големи чудеса.
 
12:00 ч.
Куриране на фотографски изложби                                                                                                                                 Лекция на Ираклис Папайоану, куратор
 
Лекцията ще разгледа различните аспекти на курирането на фотографска изложба. Как да подходим към курирането на фотографски проекти? Дали кураторската работа е средство да разкрием смисъла на една творба или да я интерпретираме по нов начин? Каква е ролята на куратора? С какви въпроси и проблеми може да се сблъска кураторът? Възможно ли е изобщо да избегнем поставянето на въпроси в процеса на куриране?
 
14:30 ч.                                                                                                                                                                              
Герои и призраци                                                                                                                                                      
Лекция на Стратос Калафатис, фотограф

Стратос Калафатис ще разкаже за еволюцията на своето творчество през последните четиридесет години – от първите черно-бели филми до цветната фотография, през средния формат, цифровите технологии и работата с изкуствен интелект. Той ще представи героите, които са му дали насока и са повлияли на собствения му поглед. Накрая с удоволствие ще сподели с публиката част от проекта, върху който работи в момента – Via Egnatia.
 
16:30 - 19:30 ч.
1X10 Фотокниги: въведение в самиздат: книга с фотографии, фотокнига или нещо друго? Представяне на гръцки фотокниги от Лия Налбантиду, фотограф

Гръцката фотографка и основателка на платформата L.Loves Artists’ Books, Лия Налбантиду ще представи в неформален разговор с публиката селекция от 10 фотокниги, които са представителни за съвременната гръцка фотография.
 
За лекторите: 
Олга Стефату е визуална артистка със специален интерес към правата на жените. Завършва фотография в Технологичния образователен институт в Атина, а през 2012 г. получава магистърска степен по мултимедийна журналистика от Университета в Болтън, Великобритания. Atelier délos е нейната творческа база в Атина, но работи по проекти из целия свят. Работата ѝ е показвана в институции като Музея Ага Хан, Канада; Пространство за изкуство Doha Fire Station, Катар; MOMus - Музей за съвременно изкуство, Гърция; Музея Бенаки, Гърция; както и в рамките на Месеца на фотографията в Лос Анджелис, фестивала Head On, Австралия и Les Boutographies, Франция. Стефату е била сътрудник на международни медии като Der Spiegel, Die Zeit, The Economist, NBC News и Vanity Fair. През 2021 г. е избрана да снима колекцията Dior Cruise 2022 заедно с още девет жени артистки от Гърция. 
 
Ираклис Папайоану е роден през 1962 г. в Солун. Завършва физика в Аристотеловия университет в Солун, 1984 г., магистратура по фотография в Нюйоркския университет, 1992 г. и получава докторска степен по фотография от Школата по журналистика и масмедии към Аристотеловия университет в Солун, 2005 г. Работи като куратор в MOMus - Музея на фотографията в Солун от 1999 г. и е негов директор от 2016 -2018 г. В продължение на четиринадесет години е съорганизатор на ежегодния Международен фестивал на фотографията Photosynkyria, като през 2003 г. и 2006 г. е и негов художествен директор. Преподава фотография повече от 20 години. Публикувал е множество текстове и есета на тема фотография. Куратор е на редица исторически и съвременни изложби. Превежда на гръцки теоретични трудове на Вилем Флусер, Сюзън Зонтаг, Иън Джефри и Джулиан Сталабрас.
 
Стратос Калафатис е фотограф, куратор и преподавател, роден в Кавала през 1966 г. Живее и работи в Солун. Той е бивш състезател на гръцкия национален отбор по лека атлетика. След като завършва Аристотеловия университет в Солун през 1987 г., учи фотография в Академия за изящни изкуства във Филаделфия между 1991 и 1993 г. След завръщането си в Гърция организира множество изложби, семинари и уъркшопи. Участва в създаването на MOMus – Музей на фотографията в Солун и става директор на Фотографския център на остров Скопелос в Гърция. Негови фотографии са включени в множество самостоятелни и групови изложби, включително 10-то Венецианско международно биенале на архитектурата, гръцко участие; 10-то издание на PhotoEspana; Les Rencontres d'Arle; Музея за модерно изкуство (МоМА), Фукушима и Сага, Япония. 
 
Лиа Налбантиду е родена в Солун. Завършила е фотография (BFA) в Columbus College of Art & Design, САЩ. Нейни фотографии и фотокниги са показвани както в Гърция, така и в чужбина. Работата ѝ е представена в частни колекции и институции като: EMST (Национален музей за съвременно изкуство) – Атина, MOMus – Музей на фотографията в Солун, Architekturbild EV – Щутгарт, Weserburg Research Centre for Artists’ Publications – Бремен, Gulbenkian Art Library – Лисабон. Занимава се с фотография от над 30 години и преподава на фотографи от всички възрасти.
 
Lia Loves Art Books (L.LAB) е основана от Лиа Налбантиду в партньорство със Стратос Калафатис, Studiotessera, Юстини Дракулаку и Никос Кахриманис. В основата на L.LAB са фотокнигите, издадени от авторите. Вдъхновени от фотографията, визуалните изкуства и разказването на истории, членовете на L.LAB подпомагат издаването на фотокниги чрез различни дейности и участия в изложения за арт и фотокниги.
 
Събитието се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис.
 
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии