АТОН: ЦВЕТОВЕ НА ВЯРАТА - изложба на Стратос Калафатис / 12.05.22 - 16.07.22 / София

Галерия SYNTHESIS | 12 Май 2022 - 16 Юли 2022
АТОН: ЦВЕТОВЕ НА ВЯРАТА
ИЗЛОЖБА НА СТРАТОС КАЛАФАТИС


Галерия Синтезис | 12 май – 16 юли 2022

Куратор: Надежда Павлова


Откриване: 12 май 2022 г., 18:30 ч.
в присъствието на автора, издателя Ставрос Пецопулус и доц. Никола Лаутлиев.

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Пловдивско фотографско средище представят изложбата “Атон: Цветове на вярата” на гръцкия фотограф Стратос Калафатис. Той посвещава години от живота си на изследването и опознаването на Атон*: неговите пейзажи, манастири, но най-вече на хората, които го обитават. В периода 2008 - 2013 г. авторът пътува до Света гора над 30 пъти и прекарва 200 дни и нощи във фотографско поклонничество, за да достигне до дълбоко разбиране на този свят на уединение и духовност.


Планината Атон трудно се поддава на заснемане, не само защото монашеската общност отхвърля фотографията като оскверняващ акт, а и поради нуждата от продължително наблюдение за разкриване на същността й. Тя е забулена зад живописна семиотика, причудлив фолклор и непоклатими притчи за чудеса. В общата атмосфера на безмълвие и загадъчност се преплитат минало и настояще, традиция и свобода, мощ и слабост, мрак и светлина.[...] На Атон няма булеварди, а само прашни пътища, чиито криволици непременно отвеждат до изумителни места. От там започват тайнствените пътеки към манастирите, аязмите и пещерите, до малките убежища и килии на отшелниците, добрали се по собствен път до същността на живота.“- споделя Стратос Калафатис.През поглед, който е колкото духовен, толкова и естетически, фотографиите на Калафатис успяват да предадат същността на това уникално място, неговата история и хилядолетна традиция, да опишат природата, която е останала почти недокосната и дивата красота на пейзажа. Фотографът се спира на лицата, на детайлите от ежедневието, на бавното време, на контраста между вътрешното богатство и аскетичната бедност. Тези елементи съчетани с езика на съвременната фотография, създават необичаен разказ за Атон в един изключително личен стил, верен на фотографските принципи на автора.Оригинален разказ за фотографско приключение, довело до разработване на уникална продукция - едновременно документална и поетична - прекрачваща далеч отвъд обичайното споделяне на преживявания [...] По следите на фотографа се срещаме с духовници на различна възраст, от престарели брадати монаси с набръчкани лица, до голобради юноши, недокоснати от въздействието на времето. Образите им са запечатани с нежност, приятелство, уважение, понякога с искрена обич, както в портрета на млад мъж, държащ в ръката си златистокафява пеперуда […] Централно място в работата на Калафатис е отредено на избора на цвета, чрез въздействие върху негатива, със стремеж да се изостри ефектът на обилна светлина върху тоналностите.” -  пише френският критик Кристиан Кажол.По време на гостуването си в галерия Синтезис, Стратос Калафатис ще направи тур в изложбата, ще се включи в представяне на атинското издателството Агра Принт и ще води тридневна Работилница за документална фотография във Фотосинтезис.

Изложбата „Атон – Цветовете на вярата” е показвана в десетки музеи и галерии по света, между които Музея Бозар в Брюксел и Централна изложбена зала Манеж в Санкт-Петербург, а през 2021 г.  е част от програмата на Международните фотографски срещи в Пловдив.
За автора:
Стратос Калафатис е фотограф, куратор и преподавател. Роден в Кавала през 1966 г. Живее и работи в Солун. Той е бивш състезател по лека-атлетика от Националния отбор на Гърция. След като завършва Солунския университет “Аристотел” през 1987 г., учи фотография в Арт института във Филаделфия между 1991 и 1993 г. След завръщането си в Гърция, организира множество изложби, семинари и уъркшопи. Участва в създаването на Музея на фотографията в Солу е избран за  директор на Фотографския център на остров Скопелос в Гърция.

Негови фотографии са представени в множество самостоятелни изложби и фестивали като: Международно биенале във Венеция, Международно триенале в Тампере, Финландия, PhotoEspana в Мардид и фестивала Les Rencontres d'Arles в Арл, Франция. Автор е на четири фотокниги издадени от гръцкото издателство Agra Publications, като най-известните са Athos: The colours of faith (2014) и Archipelago (2017). Стратос Калафатис е представляван от престижната галерия Bernier Eliades в Атина.

Личен сайт: www.stratoskalafatis.com


*Полуостров Атон, наричан „Автономна монашеска държава Света Гора“ е труднодостъпен планински масив в северна Гърция. В него са разположени двадесет манастира, приютяващи две до три хиляди православни монаси - гърци, българи, румънци, руснаци, сърби и хора от други националности, живеещи в усамотение. Този район, смятан за духовно средище на православието от 1054 насам, разполага с особен статут на автономия. Цивилен управител, назначен от гръцката държава, урежда административните и съдебните въпроси. Всички монаси - гърци и чужденци - разполагат с еднакви права. Републиката е освободена от данъци и монасите не подлежат на преброяване. Посещения се допускат само срещу пропуск, издаван в Солун. Допускат се само мъже, а присъствието на „всяко същество от женски пол“ е строго забранено. Ежегодно около 35 000 души от цял свят  посещават полуострова, който е в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно и природно наследство от 1988 г.

Съпътстваща програма:

13 май (петък), 18:30 ч.
Тур в изложбата със Стратос Калафатис
(на английски език)

14 май (събота), 16:00 - 18:00 ч.
Нощ на музеите и галериите 2022
Представяне на фотокниги от издателството Агра Принт в присъствието на издателя Ставрос Пецопулус и фотографа Стратос Калафатис.

17-19 юни (петък-неделя)
Работилница за документална фотография със Стратос Калафатис

23 юни (четвъртък)
Библиотека Фотосинтезис
Ден на отворените врати
Фокус: Тяло и душа
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Април 19, 2022

Фотогалерия: АТОН: ЦВЕТОВЕ НА ВЯРАТА - изложба на Стратос Калафатис / 12.05.22 - 16.07.22 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии