CHRYSALIS - изложба на Олга Стефату / 20.07. - 16.09.2023г. / София

Галерия Synthesis | 20 Юли 2022 - 17 Септември 2023
CHRYSALIS - изложба на Олга Стефату
Галерия Синтезис, 20 юли – 16 септември 2023 г.
 
Откриване: 20 юли (четвъртък), 19:00 ч. в присъствието на автора и Ираклис Папайоану, куратор в MOMus – Музей на фотографията в Солун.

Съпътстваща програма:  
21 юли (петък), 18:30 ч. - Тур в изложбата с Олга Стефату
 
22 юли (събота), 10:30 – 19:00 ч. - Ден на гръцката фотография: 
Лекционен панел с Олга Стефату, Ираклис Папайоану, Стратос Калафатис и 
представяне на гръцки фотокниги от Лиа Налбантиду / L.Loves Artists’ Books)
 
11 септември (понеделник) , 17:00 – 20:00 ч. - Библиотека Фотосинтезис | Фокус: Миграция 
 
Дизайн на костюмите: Гурам Чачанидзе 
Графично оформление: Никол Дечева и Панос Папанайоту
 
Куратор: Надежда Павлова

Галерия Синтезис представя изложбата Chrysalis на гръцката визуална артистка Олга Стефату. Chrysalis е серия от портрети, която акцентира върху индивидуалността на жени бежанки търсещи убежище в Гърция.
 
Родом от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, Камерун и Конго, жените застават пред камерата в златни костюми, изработени от спасително фолио. Портретите и придружаващите ги текстове представят различния опит на всяка жена и нейния път на миграция, а декорът поставя в центъра на изображението нейното смело поведение. Процесът на работа с Олга Стефату им дава възможност да се покажат пред света такива, каквито искат да бъдат видени: като личности, напуснали родното си място по различни причини, със свои собствени очаквания и надежди за бъдещето.
 

 
"Избягах заради политическото и полово потисничество. Пресякох границата между Иран и Турция през нощта. […] Трафикантите ме удряха, за да тичам по-бързо. Стъпалата ми кървяха. На лодката за Лесбос бяхме повече от 40 души. Два пъти паднах в студеното море. […] Сега имам разрешение за пребиваване. […] Не говоря нито гръцки, нито английски. Готвенето се превърна в моя начин за общуване. В Атина се чувствам свободна. Искам същото за всички жени в моето общество. Като мен в този момент, когато говоря за мечтите си пред камера. Обичам да танцувам.", споделя Махбубе от Иран.
 
 
От 2014 г. насам повече от 1,2 милиона души, бягащи от конфликти, насилие и преследване, са минали през Гърция, предприемайки рисковано пътуване в търсене на безопасност и по-добър живот в Европа. Десетки хиляди все още се намират в страната, като много от тях живеят в лоши условия.
 
„Водена от символиката на златния цвят, промених предназначението на материала, който се превърна в синоним на пътуването на бежанците и в сътрудничество с дизайнера Гурам Чачанидзе го превърнахме в дреха. Всеки костюм е уникален и отразява духа на жената, която го носи“, споделя Олга Стефату.
 
Chrysalis е последният стадий, през който преминава ларвата, преди да се превърне в имаго. Тогава настъпва огромната метаморфоза и бъдещата пеперуда, все още затворена в златния си пашкул, се готви да разгърне крила за първи път.
 
Това е първото представяне на Олга Стефату пред българската публика. Нейният дългосрочен проект Chrysalis е показван на Атинския фотофестивал през 2022 г., в MOMus – Музей за съвременно изкуство като част от Фотобиеналето в Солун през 2021 г., в Mузея Ага Хан в Торонто и в Пространство за съвременно изкуство Doha Fire Station в Катар през 2020 г. Включен е и в изложбата „Диви лебеди: невидими силни жени“ в галерия Фотон в Любляна. 
 
 
За автора:

Олга Стефату е визуална артистка и режисьорка на документални филми със специален интерес към правата на жените. Завършва фотография в Технологичния образователен институт в Атина, а през 2012 г. получава магистърска степен по мултимедийна журналистика от Университета в Болтън, Великобритания, докато живее в Пекин. 

 
Atelier délos е нейната творческа база в Атина, но работи по проекти из целия свят. Работата ѝ е показвана в институции като Музея Ага Хан, Канада; Пространство за изкуство Doha Fire Station, Катар; MOMus - Музей за съвременно изкуство, Гърция; Музея Бенаки, Гърция; Галерия Negpos, Франция; както и в рамките на Месеца на фотографията в Лос Анджелис, Фестивала Head On, Австралия и Les Boutographies, Франция.
 
Има богат опит в мултимедийната журналистика и е била сътрудник на международни медии като Der Spiegel, Die Zeit, The Economist, NBC News и Vanity Fair. През 2021 г. е избрана да снима колекцията Dior Cruise 2022 заедно с още девет жени артистки от Гърция.
 
Олга Стефату си сътрудничи с Организацията на музеите на Катар и е куратор на част от програмата на Фотофестивала Tasweer през 2023 г. Тя е творчески директор на Фестивала на изкуствата Saristra, остров Кефалония, Гърция.
 
Изложбата се⁠ осъществява⁠ с подкрепата на Фотосинтезис.
 
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юли 07, 2023

Фотогалерия: CHRYSALIS - изложба на Олга Стефату / 20.07. - 16.09.2023г. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии