''Черно море: север - юг'' - изложба на Александър Иванов

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Април 12, 2010

На 14 април от 18.30 ч във Френския културен институт ще бъдат показани уникални кадри на брега от въздуха

Прецизна селекция, направена сред повече от 10 000 фотоса, заснети от въздуха над Черно море, ще пристигнат в София в сградата на Френския културен институт тази сряда. „Черно море: север-юг“ е изложба на добре познатия с изложбата си „България 360°“ фотограф Александър Иванов и е съвместен негов проект с Коалиция „За да остане природа в България“ и  „Зелените дни“ - събития по повод Деня на Земята – 22-ри април.

Малка, но затяваща дъха селекция от всичко заснето – 24 фотоса ще влязат в това първо публично събитие на проекта. Изложба на открито с пълната селекция, софиянци могат да очакват през есента.

След десетки летателни часове над морето и височинни фотосесии в търсене на перфектните кадри, екипът на Александър Иванов и неговия пилот – Виктор Соломаха, направиха възможно за първи път българите да видят бреговете на страната ни от птичи поглед.

От необикновената си гледна точка фотосите смайват с откритията си – редом с впечатляващите фотоси на скални образувания и речни корита, вливащи се в морето, Александър Иванов е документирал и онова, което не винаги е привлекателно за фотографа, търсещ красотата – хиляди кубически метри бетон по плажната ивица на страната, сериозни замърсявания и хаотични архитектурни намеси в природната среда.

Изложбата апелира за 3 нови защитени територии по българския бряг и ще бъде открита във Френския културен институт на 14-ти април от 18.30 ч.

Изложбата поставя началото на нова национална кампания на Коалиция „За да остане природа в България“, чиято цел е обявяването на 3 крайморски територии за „контролирани резервати“ - Камчийски пясъци, Кара дере и Иракли са трите зони, в които гражданските и експертни организации настояват за държавни мерки и незабавна намеса. Това е единственият начин това уникално природно наследство да бъде запазено в съвременните условия.

На официалното откриване във Френския културен институт тази сряда от 18.30, в присъствието на Александър Иванов и представители на институциите, ще бъде даден старт на нацоналната подписка за създаването на „контролирани резервати“ в трите морски територии.

„Черно море: север – юг“ се случва с финансовата подкрепа на EEA GRANTS през ФРМС, Фондация Екообщност, Българска Фондация Биоразнообразие и в партньорство с Френския културен Институт и Фотосинтезис – място за хора, идеи и фотография.

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Април 12, 2010
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии