ВЪТРЕШНО НЕБЕ* - изложба на Габор Мате / 03.11.2022 – 10.01.2023 / София

Галерия SYNTHESIS | 03 Ноември 2022 - 10 Януари 2023
ВЪТРЕШНО НЕБЕ* - изложба на Габор Мате
Галерия Синтезис и Институт Лист - Унгарски културен институт
3.11.2022 – 10.01.2023

Откриване: 3.11.2022, 18:30 ч. в присъствието на автора, галерия Синтезис

Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов

Изложбата „Вътрешно небе“ на унгарския фотограф Габор Мате е представена в двете пространства на галерия Синтезис и Институт Лист - Унгарски културен институт. Тя проследява комплексната връзка между личностите на родителите и характера на техните деца. Успехът, щастието и желанията на децата висят на тънка, изплетена от родителите нишка. Aко приемем, че бъдещето принадлежи на децата, тогава залогът за него е в ръцете на родителите им. Има ли значение дали детето е израснало в семейство на разведени родители или на родители, които са останали заедно въпреки всички трудности? Каква следа оставят семейните взаимоотношения в душата на детето? Чрез езика на фотографията Габор Мате търси отговори на тези въпроси, като дава думата на децата.


Тази изложба разглежда проблемите на брачната институция в три свързани с темата серии. В първата снимам семейни двойки, във втората – разведени родители, а в третата – техните деца. Целта ми е чрез фотографиите да разкрия има ли все още смисъл да се сключва брак в наши дни, възможно ли е да се поддържа брак така, че той да е източник на радост за живеещите в него, кога е необходим разводът, как да се преживее той и най-вече какво е влиянието на всичко това върху подрастващите поколения. [...] Тези внимателно подредени, но съдържащи и спонтанни елементи фотографии заснемам въз основа на интервюта с персонажите си. Те ме насочват към символичните сцени, предмети и теми, които включвам в композициите. За мен е важно участието във всяка фаза на фотографския процес, от заснемането с голямоформатна камера, през проявяването на 4x5 и 8x10 инчовите негативи, до експонирането на изложбените копия в лабораторията.’’- споделя авторът.Изложбата представя за първи път заедно тези три серии, като поставя акцент върху всяко отделно семейство.
Габор Мате доразвива до границите на абсурда формални и композиционни елементи. […] Използването на смесенa светлинa, наслагването на сини и тюркоазени нюанси разграничават фотографиите му от действителните събития и лица и ни позволяват да се абстрахираме от тях. Освен  това авторът аранжира тези доста деликатни психологически състояния, без да обижда или наранява нито една от страните. […] Така фотографиите се превръщат в странна смесица от подреденост и лирична документалност, от конкретно и общо, от действителни сцени, реални ситуации и фотографска визия.”- пише кураторът Карой Кинчеш за работата на Габор Мате.
За автора:
Габор Мате (р. 1968, Дьор) е унгарски фотограф, преподавател и куратор. Още от юношеските си години се занимава с фотография. Дипломната му работа „Кожух“, защитена през 1991 г. в Университета по унгарско приложно изкуство, дълго време е определяща за кариерата му. Работил е за международни рекламни агенции като McCann Erickson, GGK, Young and Rubicam и други. Негов проект, със заглавие Open Air 8x10, е изложен в  School of International Center of Photography. През 2007 г. е поканен в преподавателския екип на Университета по изкуствата „Мохоли Над“ (МОМЕ), скоро след което е приет в докторантската школа на МОМЕ, където се фокусира върху темата за човешката привързаност. В дисертацията си „Сънят на Филемон – идеалът за вечния брак“ разработва проблема за съжителството, представен чрез снимки на брачни двойки. Във втората фаза на проекта представя изложба, озаглавена „Развод. Трудно взетото решение“, снимките от която разкриват чувствата, преживявани от родителите по време на развода. В следващите години развива темата като снима и интервюира младежите, чиито родители е включил в поредиците си, посветени на брака и развода.
През 2015 г. е избран за ръководител на Катедрата по фотография на МОМЕ.

Изложбата се организира с подкрепата на Институт Лист – Унгарски културен институт, Фотосинтезис, Национален фонд "Култура" на Унгария (NKA) и Банка ДСК.

Медиен партньор: Списание ВИЖ

Каталогът на изложбата е издаден от галерия Синтезис и списание ВИЖ с подкрепата на Център за съвременна фотография Робърт Капа, Будапеща.

*Заглавието на изложбата е вдъхновено от стихотворение на Марин Бодаков

Съпътстваща програма:
4.11.2022, 18:00 ч. Тур в изложбата с Габор Мате в галерия Синтезис
5.11.2022, 16:00 ч. Среща-разговор с Габор Мате в Институт Лист - Унгарски културен институт
28.11.2022, 17:00 – 21:00 ч. Библиотека Фотосинтезис Отворени врати с фокус: Унгарска фотография
09.01.2023, 17:00 – 21:00 ч. Библиотека Фотосинтезис Отворени врати с фокус: Home Sweet Home

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 21, 2022

Фотогалерия: ВЪТРЕШНО НЕБЕ* - изложба на Габор Мате / 03.11.2022 – 10.01.2023 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии