Библиотека Фотосинтезис | Фокус: Home Sweet Home / 09.01.2023 / 17:00 – 20:00 ч. / Галерия Synthesis

Галерия SYNTHESIS | 09 Януари 2023 от 17:00 до 20:00 ч.
Темата на първото издание за 2023 г. на отворените врати на Библиотека Фотосинтезис е свързана с изложбата на Габор Мате – Вътрешно небе. Подбрали сме близо 20 фотокниги, които работят с темата за дома и семейството по различен начин.

Книгата Home Sweet Home – каталог на едноименната изложба, показана на фестивала Les Rencontrtes d'Arles през 2019 г., събира работи на над 30 британски фотографи, които документират ежедневието във Великобритания от 70-те години до днес. Привързаността на британците към дома е пословична. Неслучайно думи като „комфорт“ и „комфортно“ в българския език етимологично призхождат от английския.

Включили сме и оригиналното издание на книгата The Family of Man, дарено на библиотеката от холандския преподавател и колекционер Хенк Гроендейк. Изданието съпътства изложбата „Семейството на човека“, създадена от Едуард Стайхен, и показана за първи път в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк през 1955 г.

Книгата The Banquet на японския фотограф Нобуйоши Араки, чието първо издание през 1993 г., е интимен дневник на последния месец от живота на съпругата му Йоко, в който фотографът заснема в близък план със светкавица всички ястия, които те споделят в този период.

Главните герой в книгата Ray’s a Laugh на британския фотограф Ричард Билингам са неговият баща Рей, който е алкохолик, и майка му Лиз. През 70-те и 80-те години семейство живее в общинско жилище в покрайнините на Бирмингам, като още в юношеските си години авторът започва да документира проблемните отношения с родителите си и неговия по-малък брат Джейсън. Книгата, която вече се превърнала в класика, наскоро намери продължение в дебютния филм на Билингам Ray & Liz.

Селекцията включва и книги на български автори: в Kitchen Stories from the Balkans Евгения Максимова прави своеобразен портрет на Балканите през фотографии на кухни от десет балкански страни, които отразяват идентичността на обитателите си; „Баба“ на Веселина Николаева проследява живота на прабабата на авторката, родена през 1902 година и починала на 102 години, свидетел на всички важни събития в историята България през миналия век; книгите на Христина Ташева The Queen of the Animals and the Most Beautiful Gardens са посвещение на майка ѝ.

Събитието е част от съпътстващата програма на изложбата на Габор Мате – Вътрешно небе, която продължава до 16 януари в двете пространства на галерия Синтезис и Институт Лист - Унгарски културен институт.

Книги, включени в събитието:

Home: The British home, a political history 1970 — 2018, изд. Textuel, 2019
Edward Steichen, The Family of Man, изд. Museum of Modern Art, NY, 1955
Julian Germain, For Every Minute You Are Angry You Lose Sixty Seconds of Happiness, изд. Steidl/MACK, 2005
Nobuyoshi Araki, The Banquet, Books on books 15, изд. Errata Еditions, 2012
Donigan Cumming, The Stage, , Books on books 19, изд. Еrrata Еditions, 2014
Richard Billingham, Ray’s a Laugh, Books on books 18, изд. Errata Еditions, 2014
Peter Kollanyi, Memento, изд. Robert Capa Contemporary Photography Center, 2015
Romualdas Požerskis, Paskutinieji Namai, изд. Lithuanian Photographers Association Kaunas Department, 2016
Street Life & Home Stories, Photographs from the Goetz Collection, изд. Villa Stvck/Hatje Cantz, 2011
Lee To Sang, Lee To Sang Fotostudio, изд. Basalt, 1995
Vytautas V. Stanionis, Photographs for Documents, изд. Kaunas Photography Gallery, 2015
Веселина Николаева, Baba, издадена от автора, 2004
Kristin Trub, Letzte Generation Ost, Kristin Trub and Editions Bessard, 2015
Евгения Максимова, Kitchen Stories from the Balkans, издадена от автора, 201
Евегения Максимова, Associated Nostalgia, изд. La Fabrica, 2015
Христина Ташева, The Queen of the Animals and the Most Beautiful Gardens, издадена от автора, 2017
Ralph Eugene Meatyard, The Family Album of Lusybelle Crater and Other Figurative Photographs, изд. D.A.P. / Distributed Art Publishers, 2002
Nigel Shafran, Ruth on the Phone, Roma Publications – Amsterdam, 2012
Taysir Batniji, Home Away from Home, Aperture, 2018

За Библиотека Фотосинтезис:

От създаването на галерия Синтезис през 2013 г. в библиотеката са събрани над 600 фотокниги, каталози и списания за фотография. Тя включва авторски издания на български и чуждестранни фотографи, теоретични книги за история на фотографията и фотокнигите, селекция от литовски и немски фотокниги, книги от гръцкото издателство Aperion, фотокниги издадени от платформата за социална фотография FotoEvidence, както и книги на автори, чиито изложби са показвани в галерия Синтезис.
Колекцията включва и подписани книги на световноизвестни фотографи като: Ара Гюлер, Йозеф Куделка, Ян Саудек, Джон Демос, Йонас Бендиксен и др.


// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Януари 04, 2023
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии