Сребърна мина - изложба фотокниги на Тома Сован / 03.11.20 - 31.01.21 / София

Галерия SYNTHESIS | 03 Ноември 2020 - 31 Януари 2021
ГАЛЕРИЯ СИНТЕЗИС, ФОТОСИНТЕЗИС И ФРЕНСКИЯТ ИНСТИТУТ В БЪЛГАРИЯ ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБАТА
СРЕБЪРНА МИНА - ФОТОКНИГИ НА ТОМА СОВАН
3 ноември 2020 – 31 януари 2021

Откриване: 3 ноември, 17:00 – 21:00 ч.
в присъствието на автора.
Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България пред­ ставят изложбата „Сребърна мина“ на френския колекционер, артист и издател на фотокниги Тома Сован. Той е едно от най-­значимите имена в областта на „намерената фотография”, негови фотокниги са част от постоянните колекции на „Тейт Модърн“ в Лондон и Центърa „Жорж Помпиду“ в Париж. Събитието е про­дължение на серията от изложби, представящи работата на изявени френски артисти и фотографи, организирани от галерия Синтезис в партньорство с Френския институт в България. Изложбата е фокусирана върху десетте фотокниги на Тома Сован, които той създава използвайки фотографии от архива “Beijing Silvermine”, включващ над 850 000 негатива намерени в Пекин. „Beijing Silvermine“ е проект, реализиран от Тома Сован. Повече от десет години той спасява изхвърлени спомени за ежедневието на Китай, като дигитализи­ ра фотографски филми от пункт за рециклиране, разположен в околностите на Пекин. Снимките датират от 80­те години на XX век, когато филмите на Кодак навлизат в Китай, до замяната им с цифровите технологии в началото на XXI век. Те са своеобразен портрет на страната от периода на отварянето й към външния свят, след Културната революция.


Архивът „Beijing Silvermine“ е резултат от срещата ми с човек на име Сяо Ма, който работи в зоната за рециклиране северно от града, където пристига част от отпадъка на столицата. Там някои от работниците се специализират в отделянето на пластмаса, други – на капачки от бирени бутилки, но той се концентрира основно върху отпадък, съдържащ сребърен нитрат, като рент­ генови снимки и фотографски филми. Преди да потопи всичко в голям басейн с ки­селина, за да извлече ценното сребро, той се съгласи да ми продава лентите на килограм. Тези чували от ориз, натъпкани с хиляди ролки, мръсни, вонящи, прашни, издраскани, смачкани и влажни негативи ми дадоха достъп до една необикнове­ на силно кодифицирана вселена.” ­ споделя Тома Сован.


Заглавието на изложбата “Сребърна мина” има двойна референция. От една страна е препратка към основния елемент на аналоговата фотография ­ сре­бърния нитрат, който реагира под въздействие на светлината. От друга страна ­ мината, като тъмен свят, едновременно опасен и богат на ресурси, достъпен само за тези, които копаят неуморно. Тома Сован експлоатира тази сребърна мина като тършува по битаци и антикварни магазини, открива, съби­ра, изтърсва от праха, картотекира, сканира и редактира, не само негативи на килограм, но и стари снимки, албуми и книги.

Изложбата акцентира върху друг аспект от дейността на Тома Сован – ра­ботата му по печатни издания ­ като автор, редактор и издател на фотокни­ги. Те са пример за книги­ обекти, чиято форма, резултат от сътрудничество с различни графични дизайнери, съответства на конкретна тема от архива “Beijing Silvermine”. Една от най-­успешните книги на Тома Сован, “Докато смърт­ та ни раздели” (2015), се побира в цигарена кутия и описва специфичен ритуал от китайските сватби, при който булката трябва да запали цигара за всеки гост; “Ксиан”(2016) е фотокнига­ оригами с 49 кутийки, в които са поставени различни фотографии от архива, тя е копие на стара кутия за шевни принадлежности; последната му книга “17 18 19” (2019) е извадка от намерен архив с 15 000 черно­ бели негатива, заснети в пекински център за задържане на арестанти в пери­ ода 1993­95 г.


Докато някои колекционери са движени от стремежа да притежават, други от желанието да натрупат по­голяма колекция, Тома Сован остава верен на иде­ята да върне в обръщение изображенията, които е намерил. За него книгата е идеалното средство да разкаже техните тихи история.

За автора:
Тома Сован е роден в Париж през 1983 г. Той е колекционер, артист и издател, който работи с намерена фотография. Живее между Париж и Пекин. През 2009 г. създава архива “Beijing Silvermine”, който наброява над 850 000 анонимни фото­ графии, направени в периода 1985 ­2005 г.
Неговата работа е показвана в множество престижни институции по света като: Музея за съвременна фотография в Чикаго (2014); Централната академия за изящни изкуства в Пекин в (2015); Музея за изкуство в Гуанджоу (2017) и Музея “Нисефор Ниепс” в Шалон сюр Сона (2019). Участвал е с изложби във фестива­ ли като: Формат (2013), Великобритания; Париж Фото (2016), Франция; Фестивал Имаж Веве, Швейцария (2020).
Тома Сован печели наградата „Изложба на годината“ на фото фестивала в Ли­ анджоу през 2013 година. Негови фотокниги са номинирани за най­престижните награди за фотокниги: Фондация Аперчър и Париж Фото (2013,2019); Фестивала Фото Испания (2020); Фестивала за фотокниги в Касел (2013, 2016); Дойче Борсе (2014, 2017) и др.
През изминалите седем години Тома публикува десет фотокниги съвместно с Archive of Modern Con ict, Великобритания; Jiazazhi, Китай; Skinnerboox, Италия; The M Editions, Франция; Void, Гърция, както и самостоятелно издадени авторски книги. Публикациите му са част колекциите на „Тейт Модърн“ в Лондон, Центърa „Жорж Помпиду“ в Париж, Музея “Виктория и Албърт” в Лондон и Националната библиотека на Франция.
Изложбата се реализира с подкрепата на Френското посолство в България, Френски институт в България, Фотосинтезис, Сони България и БНП Париба.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

5 ноември, четвъртък, 18:30,
Тур в изложбата с Тома Сован
14 ноември, събота,
10:00 - 22:00, Европейска нощ на музеите 2020
10 декември, четвъртък,
16:00 - 20:00
Ден на отворените врати на библиотека за фотокниги Фотосинтезис.
Фокус: Намерена фотография

По време на изложбата ще бъде прожектиран документалния филм на Емилен Гилем, който представя работата на Тома Сован; (2012)

* Събитията са с вход свободен и ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 21, 2020

Фотогалерия: Сребърна мина - изложба фотокниги на Тома Сован / 03.11.20 - 31.01.21 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии