Библиотека Фотосинтезис: Ден на отворените врати: Урбекс фотография / София / 04 ноември 2021г.

Галерия SYNTHESIS | 04 Ноември 2021 от 16:00 до 20:00 ч.
На 4 ноември, четвъртък, между 16:00 и 20:00 ч., галерия Синтезис ви кани да разгледате фотокнигите на френския фотограф Тома Жорион: Silencio, Vestiges d’Empire и Veduta, които са отправна точка на неговата изложба в галерията.
В Silencio (изд. La Martinière 2013) Тома изследва индустриалното минало на Европа, руините на Американската мечта и следите от разпадането на Съветския блок, а на корицата на книгата е Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа. 

Книгата Vestiges d’Empire (изд. La Martinière 2016) разглежда темата за Френската колониална империя през призмата на архитектурата. Тя включва фотографии от дванадесет страни между които Виетнам, Гваделупа, Сенегал, Индия, Камбоджа, Мадагаскар.                                                                                                                                                                                          За последната си фотокнига Veduta (изд. La Martinière 2020), над която работи повече от десет години, Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели, построени между XVII и XX век.Освен книгите на Тома Жорион, във фокуса на събитието ще бъдат още четири книги на други автори, работещи в областта на урбекс* фотографията.


Книгата Growth and Decay на британския фотограф David McMillan (изд. Steidl, 2019) е резултат от над 20 пътувания до забранената зона на Чернобил от 1994 г. насам, когато той става един от първите артисти, допуснати да работят там. 
                 
В книгата Gunkanjima (изд. Steidl, 2013) френските фотографи Ив Маршан и Ромен Мефр разказват за малкия японски остров Гунканджима. През 50-те години на XX век той става важен център за добив на въглища, обитаван от над 5000 души, но след затварянето на мините през 1974 г. е напълно изоставен.                      

Detroit Disassembled на американският фотограф Андрю Мур изследва руините от славното индустриално минало на Детройт. В книгата Confrontier на немския фотограф Kai Wiedenhöfer са събрани фотографии на десетки разделителни и гранични стени в САЩ, Европа и Близкия изток, заснети в периода 1989 - 2012 г.

Събитието е част от съпътстващата програма на изложбата СЛЕДИ ОТ ИМПЕРИИ НА ТОМА ЖОРИОН (12 октомври – 4 декември 2021 г.), която се осъществява с подкрепата на Френското посолство в България, Френски институт в България и Фотосинтезис. 
За библиотека Фотосинтезис:
От създаването на галерия Синтезис през 2013 г. в библиотеката са събрани над 600 фотокниги, каталози и списания за фотография. Тя включва книги на автори, показвали изложби в галерия Синтезис, фотокниги на български фотографи, теоретични издания за история на фотографията и фотокнигите, селекция от литовски фотокниги, книги от гръцкото издателство “Апейрон”, фотокниги издадени от платформата за социална фотография “Фотоевиденс”, както и издания от различни жанрове - фотожурналистика, документална, концептуална, модна фотография и книги с намерена фотография. Колекцията включва и подписани книги на световноизвестни фотографи като: Ара Гюлер, Йозеф Куделка, Ян Саудек, Мартин Пар, Джон Демос, и Йонас Бендиксен.

*Урбекс e термин, произхождащ от urban exploration - изследване на градската среда, обикновено изоставени структури, изградени от човека.


// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Ноември 02, 2021

Фотогалерия: Библиотека Фотосинтезис: Ден на отворените врати: Урбекс фотография / София / 04 ноември 2021г.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии