HOMO TECHNICUS - изложба на Цветелина Димитрова / 27.01.22 - 26.02.22 / София

Галерия SYNTHESIS | 27 Януари 2022 - 26 Февруари 2022
Галерия Синтезис представя

HOMO TECHNICUS - изложба на Цветелина Димитрова
27 януари – 26 февруари
Галерия Синтезис

Откриване: 27 януари, (четвъртък), 17:00 – 20:00 ч.

Съпътстващи събития:
5 февруари (събота), 11:00 ч.
Хомо техникус – Детска работилница с Цветелина Димитрова за деца от 8 до 12 год. с предварително записване

24 февруари (четвъртък), 16:00 – 20:00 ч.
Библиотека Фотосинтезис
Фокус: Фотография и технологии

Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов
Графично оформление: Никол Дечева

Галерия Синтезис ви кани на първата самостоятелна изложба на Цветелина Димитрова - Homo technicus. Проектът печели Голямата награда от конкурса за фотокниги „DIY Photobook“, организиран от Фотосинтезис и Европапир България през 2021 г. Като част от наградата авторката получава покана да представи работата си в галерия Синтезис.

Хомо техникус е ходещ изправен примат от семейство Човекоподобни (Hominidae), живеещ в симбиоза с машините. Има силно развито желание да е в крак с новите технологии и да притежава дигитални устройства. ДНК анализите показват, че Хомо техникус се появява в началото на XX-ти век, а днес обитава всички континенти. През 2022 г.  популацията му наброява около 7,9 млрд. души.

Изложбата включва фотографии на различни органи и части от тялото на Хомо техникус, които Цветелина Димитрова сглобява от компютърни компоненти.  


Mозък
Мозъкът при  Хомо техникус е вид памет с произволен достъп. Той управлява както жизнените функции, така и поведението. Чрез него индивидът има постоянен достъп до спомени, мисли и чувства.
Part: RAM
Model: DDR400(2.5) 256Mx8


Проектът изследва взаимодействието между хората и технологиите. Електронните устройства са част от ежедневието на съвременния човек, той прекарва голяма част от времето си в онлайн пространства да работи, да се информира, да се забавлява. Границите между реалното и виртуалното се преплитат. Технологиите зад виртуална и добавена реалност, хипер-свързани среди, механично зрение, изкуствен интелект, компютърно генерирани изображения, генеративни сравнителни мрежи са далеч по-навлезли в живота ни, отколкото си представяме.


Бял дроб
Белият дроб е чифтен орган от дихателната система. Основната му функция е циркулацията на въздух в тялото на Хомо техникус. Този постоянен въздушен поток предотвратява прегряването на вътрешните органи.
Part: Fan
Model: AMD FOXCONN 2ZQ99-058

През 1990 г. изпълнителният директор на Гугъл, Ерик Шмит, прогнозира, че ХХI-ви век ще бъде синоним на това, което той нарича „икономика на вниманието“ и че най-успешните глобални компании ще са тези, които достигнат до максимален брой „очни ябълки“, с които да са в непрестанна връзка и държат под постоянен контрол.

По късно, през 2020 г., в лекцията си „Augmented Photography“ швейцарският преподавател Мило Келер споделя: „Забелязали сте, че информацията консумира времето и вниманието на възприемащите я. Изобилието от информация отслабва вниманието и се нуждае от ефективното му локализиране. „Икономиката на вниманието“ е фундаментален критерий, приет от големите мултинационални компании, които управляват чрез онлайн интеракции. Гиганти като Епъл, Гугъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт доминират информационния поток под претекст, че предлагат безплатни услуги. На теория ние може да си мислим, че сме част от споделена икономика, но на практика всички ние, производители и консуматори на съдържание, работим за тези мултинационални компании безплатно.“


Око
Окото на Хомо техникус е чифтен сетивен орган. То възприема електромагнитното излъчване на светлинните вълни и така обезпечава основна сетивна и когнитивна функция – зрението. Има вграден графичен процесор, който извършва допълнителна обработка, намалявайки натоварването на централния процесор.
Part: Graphics Card
Model: 3dfx v2A1-12M


С голяма доза чувство за хумор Цветелина Димитрова ни провокира да си отговорим на въпросите: “Превръщаме ли се постепенно в нов тип човек - Хомо техникус?”; “Доколко сме Хомо и доколко сме Техникус?”; “Какъв тип Хомо техникус сме?”; “За кого „работим“ в онлайн пространството?”; “Колко време отделяме на хората и колко - на технологиите?”.


За авторката:Цветелина Димитрова е родена през 1989 г., живее и работи в София. Завършва бакалавърска и магистърска степен „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет - София. Работи като програмист и преподавател към академия Никола Тесла.  Интересът ѝ към фотографията я отвежда в школата за съвременна фотография Photoconcept. 

https://www.homotechnicus.net/

Изложбата се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис.
Медиен партньор: ВИЖ!

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Януари 18, 2022

Фотогалерия: HOMO TECHNICUS - изложба на Цветелина Димитрова / 27.01.22 - 26.02.22 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии