Прожекция на филма “Градината на Пресвета Богородица” / 02.05.22 от 20:00 часа / София

Photosynthesis | 02 Юни 2022 от 20:00 до 21:30 ч.
Каним ви на прожекция на документалния филм “Градината на Пресвета Богородица” (2018 г.), която е част от съпътстващата програма на изложбата "Атон: Цветове на вярата" на Стратос Калафатис в галерия Синтезис. Прожекцията ще се проведе на 02 юни от 20:00 часа във ФотоСинтезис София, ет.2. Филмът е заснет от PavloFFilms и ще бъде представен от продуцента Силвия Павлова.

Филмът свидетелства за монашеския живот в Зографски манастир „Св. Вмчк. Георги Победоносец“, разположен на полуостров Атон – автономна област в северна Гърция, където се намират 20 православни манастира и се допускат само мъже. Място, на което молитвата не е спирала повече от 1000 години, а земята е обещана на Божията майка – света Богородица. Монасите вършат ежедневните си задължения – готвят, цепят дърва, чистят, рисуват икони и разсъждават върху чудесата, случващи се всеки ден. Те разказват историята на иконата "Успение Богородично" дошла в манастира по загадъчен начин преди 30 години. Необяснимото събитие променило живота на генерал-лейтенант от Кипър, подарил иконата на манастира през 1985 г.

С този филм за първи път камера е допусната да снима от толкова близо това изключително консервативно и изолирано общество. Никога преди монаси от Атон не са споделяли живота си в подобни лични и искрени интервюта.Режисьорът Борислав Павлов получава специално разрешение да снима в Зографския манастир благодарение на личните му взаимоотношения с монасите, градени в продължение на повече от 10 години.

Филмът „Градината на Пресвета Богородица“ е осъществен с подкрепата на Зографски манастир „Св. Вмчк. Георги Победоносец“, Атон, Гърция. Довършително финансиране е осигурено чрез краудфъндинг кампания в Indiegogo.

Режисьр: Борислав Павлов / Продуцент: PavloFFilms.
Времетраене: 65 мин.
Вход свободенФотогалерия: Прожекция на филма “Градината на Пресвета Богородица” / 02.05.22 от 20:00 часа / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии