Panasonic Lumix S1R : пълнокадровият безогледален фотоапарат с изключителна резолюция

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 01, 2019

Panasonic с гордост разкрива пълните подробности за новия си пълнокадров (Full-frame) безогледален фотоапарат LUMIX S1R. Със своя CMOS сензор с 47.3 милиона пиксела, той е пълнокадровият безогледален фотоапарат с най-висока резолюция в света и осигурява заснемане на образи с безпрецедентно качество, изключителна детайлност, богати нюанси и превъзходно пресъздаване на цветовете. 
Оборудван с новия процесор Venus Engine, LUMIX S1R притежава високоскоростна и прецизна система за автофокус, която гарантира, че фотоапаратът ще отговори и на най-високите изисквания на професионалните фотографи във всички ситуации на снимане. За да уловят точния момент, фотографите могат да композират кадъра с помощта на електронния визьор, който се характеризира с най-високата резолюция в света и ненадмината яснота на образа, благодарение на OLED дисплея с 5.76 милиона точки.
Конструиран по системата L-Mount, LUMIX S1R е предназначен да осигури безкомпромисно качество на изображението чрез комбиниране на най-високата в класа разделителна способност и фотографски контрол с високоефективна стабилизация на образа и усъвършенствани функции за видео запис.

Изключителна детайлност
Възможностите за улавяне на детайлите от пълнокадровия (36x24 mm) CMOS сензор с резолюция 47.3 милиона пиксела са допълнително подобрени от отсъствието на нискочестотен филтър, което гарантира точното заснемане и на най-фините детайли и нюанси във всяка сцена.
    • Нова конструкция с микро лещи за най-висока ефективност;
    • Ниско ниво на шум, дори при висока ISO чувствителност;
    • Режим “Висока резолюция” за 187-мегапикселови образи;
Новите асферични микро лещи, разположени над всеки пиксел, подобряват способностите на сензора за улавяне на светлината, благодарение на което се поддържат ниски нива на шума, дори при настройки с висока ISO чувствителност. LUMIX S1R предлага възможност за настройване на ISO чувствителността в диапазона до 25600, което го прави идеален за снимане в условията на слабо осветление. 
Когато е необходима разделителна способност, по-висока от 47.3 милиона пиксела, може да се използва режимът “Висока резолюция”, с помощта на който се заснемат изображения със зашеметяващите 187 милиона пиксела. Този режим комбинира информацията от осем кадъра, заснети последователно чрез прецизно изместване на сензора от системата за стабилизация на образа в тялото на фотоапарата (Body I.S.). Резултатът е RAW файл, съдържащ информацията за 16736 x 11168 пиксела. Предвидена е и специална допълнителна функция за потискане на размазването от движението.

Високоефективна стабилизация
5-осевият стабилизатор на образа в тялото (Body I.S.) ефективно компенсира заклащането на фотоапарата и прави възможно снимането със скорост на затвора, по-бавна с до 5.5 степени (стопа) от нормално използваната. В комбинация с 2-осевия оптичен стабилизатор на образа (O.I.S.), вграден в обективите от серията LUMIX S, се образува двойна система за стабилизация, наречена „Dual I.S. 2“, която има увеличена ефективност до 6 степени (стопа), и елиминира ефектите от различни видове движения на фотоапарата както при статични снимки, така и при запис на видео. Използвайки усъвършенствана технология, измерванията на вибрациите се правят не само посредством жиросензор, но и с използване на информацията от самия заснемащ сензор, както и от сензор за измерване на ускорението. 
За улеснение на фотографите е предвидено изобразяване на осцилограма за работата на стабилизатора на образа, наречена "I.S. Status Scope", която представлява графична интерпретация на вибрациите и спомага за елиминирането на източниците на заклащане на фотоапарата. 

Високоскоростно фокусиране
Чрез комбинирането на ефективна система за отчитане на контраста с уникалната технология DFD на Panasonic и ултра-бързата обработка на изображенията е създадена система за фокусиране, която се характеризира едновременно с голямо бързодействие и висока прецизност. За постигане на това изключително бързо и прецизно фокусиране, процесорът Venus Engine, CMOS сензорът и новите обективи LUMIX S комуникират със скорост до 480 fps, което позволява на системата да реагира в рамките на 0.08 секунди. Автофокусът работи и при слабо осветление – до невероятните -6 EV. 
    • Изкуствен интелект (AI) допринася за автофокуса
    • “Разпознаване на око” и “Разпознаване на животно” са добавени към традиционния режим на автофокус “Разпознаване на лице”
    • Снимане в серия със скорост девет кадъра в секунда при пълна резолюция
Ефективността на фокусирането и следенето е подобрена с  технологията Изкуствен интелект (AI), която открива хора, котки, кучета и птици в кадъра. Идентифицирането на обекта помага на системата да предвиди движенията му и позволява на автофокуса ефективно да следи обекта, дори когато той е обърнат в гръб. А технологията за разпознаване на лице, око и тяло гарантира, че портретите винаги ще бъдат правилно фокусирани. 
В ситуации с бързи движения LUMIX S1R е способен да снима със скорост до 9 кадъра в секунда с AFS автофокус или 6 кадъра в секунда с непрекъснат автофокус. Режимът 6K Photo (6K Фотография) позволява заснемане на серия от JPEG изображения с резолюция 18 милиона пиксела и скорост 30 кадъра в секунда, докато режимът 4K Photo (4K Фотография) позволява снимане със скорост 30 или 60 кадъра в секунда при резолюция 8 мегапиксела.

Висококачествен дисплей и визьор с висока резолюция
Електронният визьор е с най-високата резолюция в света и осигурява на фотографите безпрецедентна яснота на образа чрез OLED дисплея си с 5.76 милиона точки. Real View визьорът се характеризира с честота на опресняване до 120 fps и нищожно закъснение от само 0.005 секунди, което дава възможност за плавно и реалистично проследяване на движещите се обекти. Високата разделителната способност на дисплея, съчетана с високия контраст 10.000:1, осигурява изключително ясен и детайлен образ. Увеличението на визьора може да се регулира от 0.78x до 0.74x или 0.7x за максимален комфорт на фотографа. 
Задният монитор има 3.2-инчов сензорен екран с резолюция 2.1 милиона точки. Той е монтиран на три оси, което му позволява лесно да бъде завъртян за удобно гледане от нисък или висок ъгъл, както в портретна, така и в пейзажна ориентация. Нощният режим, функцията Live View Boost и осветените бутони улесняват работата в тъмни условия, а в горната част на фотоапарата е разположен най-големият в този клас задно осветен LCD дисплей за състоянието, който позволява на фотографа с един поглед да се информира за най-важните настройки за снимане. 

Първокласен видео запис
Въпреки че е конструиран основно за професионална фотография, LUMIX S1R може да записва и висококачествено видео с 4K резолюция при 60/50p. Високоскоростният видео запис позволява възпроизвеждане на забавен каданс до 2x при 60fps в 4K формат, или забавен каданс до 6x във Full HD формат с кадрова честота до 180fps. 
Записът може да се осъществява във фотоапарата – на SD или XQD*2 карта-памет, или на външен носител посредством HDMI изхода (Тип A). Предвиден е линеен аудио вход през 3.5 mm микрофонното гнездо, а звукът може да се прослушва посредством 3.5 mm изход за слушалки. Качеството на звука може допълнително да се повиши с помощта на микрофонния адаптер DMW-XLR1 в Hot Shoe, с професионални микрофони и XLR входове.

Проектиран да отговори на очакванията на професионалните фотографи
Тъй като е предназначен за професионална фотография, LUMIX S1R е конструиран за работа в тежки условия. Предният и задният му панел са изработени от магнезиеви сплави, а всички съединения, дискове и бутони са внимателно уплътнени. Фотоапаратът е устойчив на прах и водни пръски, и може да работи при ниски температури до -10°C.
Затворът е проектиран да издържи 400 000 задействания. Той позволява реализирането на механично управлявана експонация със скорост от 1/8000 сек, за да могат се заснемат бързо движещи се обекти, дори с отворената бленда на бързодействащите обективи при ярко слънце. Външната светкавица може да бъде синхронизирана с най-бързата в индустрията скорост на синхронизация на затвора от 1/320 от секундата. 
Контролните бутони, регулатори и другите органи за управление са оптимално разположени въз основа на ергономично проучване, което позволява на потребителя да се концентрира върху снимането. Използването на 8-посочен джойстик и усъвършенстван потребителски интерфейс също подпомага бързата работа по време на снимане. Блокиращият лост предотвратява неволни действия, като потребителят може да избира кои функции да се заключват.

Фотографите също така могат да защитят работата си, като настроят фотоапарата автоматично да добавя техните лични данни и информация за авторските права към Exif данните по време на записа на снимките. Предвидени са два слота за карти, съвместими с SD (UHS-II) и XQD карти-памет, а в близко бъдеще се очаква и съвместимост със CFexpress. 

Творчески контрол
За индивидуален поглед, фотоапаратът предлага различни настройки, които осигуряват на фотографа голяма гъвкавост по отношение на начина на заснемане на JPEG изображения. Всеки стил на снимане (Photo Style) може да се регулира, а също така могат да се създават и запаметяват нови стилове. При настройка Flat (плоска характеристика) се създават JPEG файлове с неутрален контраст и наситеност на цветовете, които могат да послужат като гъвкав изходен материал за последваща обработка. 
Новите стилове на снимане включват HLG (Hybrid Log Gamma) режими за завладяващи снимки с висок динамичен диапазон и изключителна детайлност, подходящи за изобразяване на най-новите HLG-съвместими 4K телевизори на Panasonic посредством връзка с HDMI кабел, или на други HLG-съвместими устройства. Снимките, направени при HLG режимите, могат да се съхраняват като HSP файлове с невероятната 8K резолюция, както и в JPEG или RAW формат. 
При заснемане на портрети с новата настройка за баланс на бялото AWBw умерените нюанси на червеното стават изключително привлекателни, а новият режим на мерене „Highlight Weighted“ дава приоритет на запазването на детайлите в най-ярките области на кадъра. 
Новите панорамни екранни формати осигуряват допълнителни творчески възможности. Форматът Филмова панорама 65:24 и Широкоекранният формат 2:1 придават вълнуващи измерения на снимките.  
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 01, 2019

Фотогалерия: Panasonic Lumix S1R : пълнокадровият безогледален фотоапарат с изключителна резолюция

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии