Panasonic представи новия LUMIX S5, пълноформатен безогледален фотоапарат

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Септември 03, 2020
Новият LUMIX S5 е пълноформатен безогледален фотоапарат, който комбинира видеозапис с кинематографско качество и усъвършенствани фотографски възможности в компактно и леко тяло и е предназначен за сериозни фотографи и за видеооператори.

LUMIX S5 е оборудван с 24.2-мегапикселовият 35мм пълноформатен CMOS сензор с широк динамичен диапазон и използва технологията Dual Native ISO за подобряване на заснемането при слаба осветеност и високи нива на ISO чувствителност до 51200.Фотоапаратът разполага с професионални видео възможности и включва режими на запис като 4K 60p/50p 4:2:0 10-bit и 4K 30p/25p 4:2:2 10-bit видео с продължителност до 30 минути и 4K 8-битов без ограничение във времето за видеозапис. Той също така може да извежда 4K 60p/50p 4:2:2 10-bit видео сигнал през HDMI изхода. Технологията на Panasonic за отвеждане на топлината осигурява ефективно охлаждане на фотоапарата и възможност за извършване на продължителен и стабилен непрекъснат запис на видео.

LUMIX S5 се отличава с широк динамичен диапазон от 14+ стопа, съизмерим с този на кинокамерите на Panasonic, и V-Log / V-Gamut съвместимост с популярната колориметрия “VariCam Look”. Предвидено е и голямо разнообразие от формати и режими на запис, включително 4:3 Анаморфен режим, Бавен и бърз видеозапис, 4K/60p интервален запис и 4K HDR висок динамичен диапазон.

LUMIX S5 постига бърз и прецизен автофокус при снимки и видео, благодарение на използването на модерна технология с изкуствен интелект, която разпознава в реално време типа на обекта и съществени негови елементи, като око, лице, тяло и глава.Стабилизирането на изображението е от ключово значение за заснемането в движение, затова LUMIX S5 разполага с двойно стабилизиране, комбинирайки стабилизация в тялото Body I.S. (5-осева) и в обективите от серията LUMIX S - O.I.S. (2-осева).  Двойният стабилизатор на образа Dual I.S. 2 дава възможност за намаляване на скоростта на затвора с до 6.5 стопа.

Конструкцията на фотоапарата, устойчива на прах и водни пръски, осигурява на професионалните потребители висока надеждност.За разширяване на фотографските възможности са предвидени 96-мегапикселов режим Висока резолюция (JPEG/RAW), функция за Композитен запис с Live View и режим HLG Photo.

Благодарение на новата батерия с голям капацитет 2200mAh, фотоапаратът S5 може да заснеме до 470 снимки (при използване на визьора)/ 1500 снимки (в енергоспестяващия режим „Power Save LVF“). Предвидени са два слота за SD карти (UHS-II x 1 и UHS-I x1), както и 5GHz/2.4GHz Wi-Fi и Bluetooth 4.2 свързаност.

Серията пълноформатни безогледални фотоапарати LUMIX S използва байонет с монтажна система L-Mount, което осигурява съвместимост с широка гама продукти на Panasonic, Leica и Sigma.

Серията LUMIX S включва 4 модела пълноформатни цифрови безогледални фотоапарати: S1R, S1, S1H и новия S5. LUMIX S1R е идеален за снимки с висока разделителна способност, LUMIX S1 е комбинира висококачествени снимки и видео, а LUMIX S1H е разработен специално за филмова продукция.

Новият LUMIX S5 обединява най-същественото от серията S в компактно и леко тяло.

Първите доставки на новия модел се очакват в края на септември.1. Високо качество на изображението, дори при снимане с висока чувствителност ISO , и двоен стабилизатор на образа

24.2-мегапикселовият 35mm пълноформатен CMOS сензор (35.6 mm x 23.8mm) пресъздава изображенията с изключителна чистота, осигурява широк динамичен обхват и минимум шум дори при снимане с максималното ISO 51200.
Технологията Dual Native ISO technology (Две първоначални ISO чувствителности) е заимствана от професионалните камери VariCam на Panasonic. При традиционните заснемащи сензори, които се характеризират само с една първоначална ISO чувствителност, шумът в образа нараства с увеличаване на светлочувствителността на фотоапарата. При заснемащия сензор на S5 с технология Dual Native ISO генерирането на шум се минимизира чрез избиране на оптималната схема със съответната чувствителност, още преди процеса на усилване. Технологията Dual Native ISO дава на филмовите оператори по-големи творчески възможности, както и способност за снимане при по-слабо осветление, което спестява време на снимачната площадка. Двете първоначални ISO чувствителности при LUMIX S5 са 640 и 4000*

LUMIX S5 предлага режим Висока резолюция за заснемане на природни пейзажи или произведения на изкуството с богати детайли и нюанси. При този режим се заснемат осем последователни кадъра с прецизно изместване на сензора от стабилизатора на образа в тялото на фотоапарата (Body I.S.). Високоскоростният процесор Venus Engine комбинира информацията от заснетите кадри и синтезира изображение с резолюция, еквивалентна на 96 мегапиксела (12000 x 8000 пиксела). Освен за пейзажна фотография, режимът Висока резолюция може да се използва и в ситуации, когато в кадъра присъстват и движещи се обекти, чрез превключване на съответните настройки.

LUMIX S5 е оборудван с Body I.S. (Стабилизатор на образа в тялото), който ефективно компенсира треперенето на ръката. Panasonic разработи алгоритъм за прецизно измерване на вибрациите не само посредством жиросензор, но и чрез използване на информацията от самия заснемащ сензор, както и от сензор за измерване на ускорението. Това позволява по-точно отчитане и компенсиране на заклащането, което прави възможно използването на скорост на затвора, по-ниска с 5 стопа*. Комбинирайки стабилизатора на образа в тялото Body I.S. (5-осев) и Оптичния стабилизатор на образа O.I.S. (2-осев) в обективите от серията LUMIX S, Двойният стабилизатор на образа Dual I.S. 2 е много по-ефективен, което дава възможност за намаляване на скоростта на затвора с 6.5 стопа*.
5-осевият Двоен стабилизатор на образа Dual I.S. 2 работи както при правене на снимки, така и при запис на видео, включително 4K. Стабилизаторът на образа в тялото Body I.S. компенсира движенията на фотоапарата, дори когато е поставен друг L-Mount обектив, който няма оптичен стабилизатор на образа.

При Композитен запис с Live View фотоапаратът освобождава затвора в определени интервали от време на експонация и синтезира частите с висока осветеност, за да се получи една цялостна картина. Докато общата яркост на всяко последователно изображение се натрупва в режим на продължителна експонация (Bulb), само обектът на заснемане, т.е. светлите части на изображението, се открояват и потребителят може да ги синтезира внимателно, докато ги вижда при преглед на живо. Това е полезно за заснемане на фойерверки или звезди в нощното небе, без необходимост от изкуствено увеличаване на чувствителността.

*1 Когато режимът на запис е настроен на V-Log. Чувствителността варира, в зависимост от режима на запис.
*2 Базирано на стандарт CIPA [по вертикална/напречна ос: фокусно разстояние f=60mm, при използване на обектив S-R2060].
*3 Базирано на стандарт CIPA [по вертикална/напречна ос: фокусно разстояние f=200mm, при използване на обектив S-E70200].

2. Изключително качество на видеозаписа за създаване на филми с кинематографично качество

LUMIX S5 записва вътрешно 4K 60p/50p 4:2:0 10-bit и 4K 30p/25p 4:2:2 10-bit видео с продължителност до 30 минути. Той също така може да извежда 4K 60p/50p 4:2:2 10-bit видео сигнал през HDMI изхода. За вътрешен 4K 30p/25p 4:2:0 8-bit запис няма ограничения.
Предвидена е и възможност за извеждане на RAW видео данни към ATOMOS NINJA V през HDMI, както и запис на C4K видео чрез бъдеща актуализация на фърмуера.LUMIX S5 се характеризира с широк динамичен диапазон от 14+ стопа, съизмерим с този на кинокамерите на Panasonic. Така фотоапаратът може да заснеме прецизно всичко – от най-тъмните до най-ярките образи. Способността за улавяне на точни цветове и богати нюанси, особено тези на човешката кожа, е задължителна при всяка филмова продукция. За целта LUMIX S5 заимства доказаната колориметрия от кинокамерите VariCam на Panasonic. LUMIX S5 използва технологиите V-Log/V-Gamut за осигуряване на висок динамичен диапазон и широка цветова гама. V-Log създава много плавно изображение, като същевременно запазва цялата информация за цветовете в него. Това означава, че се осигурява по-високо ниво на възпроизвеждане, когато изображенията се използват в процеса на постпродукцията. CMOS сензорът на LUMIX S5 постига широка цветова гама, известна като V-Gamut – оптималното цветово пространство на S5, много по-широко от BT.2020. Характеристиките на кривата при V-Log напомнят донякъде тези на негативната филмова лента, а V-Gamut осигурява цветово пространство, което е дори по-голямо от това на филмовата лента. 35 LUT таблици на съответствие за кинокамери VariCam могат да бъдат изтеглени безплатно за използване при LUMIX S5. Цветовите тонове лесно се съчетават със записите, направени с функциите V-Log на S1H/S1 и V-Log L на GH5/GH5S. Предвидени са и разнообразни практични инструменти, като осцилоскоп Waveform Monitor и функция V-Log View Assist.

Режимът Slow & Quick (Бавен и бърз видеозапис) позволява запис на впечатляващо видео със забавен или ускорен каданс в 4K формат (1-60fps, от 30x по-бързо до 2.5x по-бавно) или FHD формат (1-180fps, от 60x по-бързо до 7.5x по-бавно)*². В този режим е възможно и използване на автофокус* за заснемане на чисти, добре фокусирани обекти. Режимът може да се активира директно чрез превключвателя на режимите.

Възможен е и запис на 4K видео с висок динамичен диапазон HDR (High Dynamic Range), който пресъздава както ярките, така и тъмните части на изображението, правейки го да изглежда точно така, както се вижда от човешкото око. Фотоапаратът записва видео с определена гама крива, съвместима с ITU-R BT.2100 и потребителят вече може да избере Hybrid Log Gamma (HLG) от Photo Style. Режимът HLG* Photo (HLG фотография) осигурява по-широк динамичен диапазон за пресъздаване на светлините и сенките с по-естествен контраст. HLG фотографиите също така могат да бъдат записани и като HSP файлове*4 с компресирани сигнали за висока яркост в пълната им разделителна способност (5888 x 3312, с екранно съотношение 16:9), в допълнение към записа на JPEG/RAW файлове. Потребителят може да възпроизвежда тези живи изображения на най-новите HLG-съвместими 4K телевизори на Panasonic чрез свързване с HDMI кабел или на други HLG-съвместими устройства.

За по-продължително снимане в серия, режимът 6K PHOTO (6K фотография)*5 ви позволява да уловите и най-краткотрайните моменти при 30 кадъра в секунда, да извлечете най-добрия кадър от записания файл с 6K серия от снимки (с екранен формат 4:3 или 3:2) и да го запаметите като снимка с висока резолюция, еквивалентна на 18 мегапиксела.

*1 За безогледален фотоапарат със сменяема оптика, към 2 септември 2020 г.
*2 Режимът на автофокус (AF) се превключва на ръчен фокус (MF), когато кадровата честота е настроена на 150 кадъра в секунда или повече. Зрителният ъгъл намалява, когато кадровата честота е настроена на 180 кадъра в секунда. Записът спира, когато времето за непрекъснат запис надвиши 30 минути..
*3 “HLG (Hybrid Log Gamma)” е международен стандарт за HDR формат (ITU-R BT.2100).
*4 “HSP” е формат за HDR картина, използващ HLG видео технология.
*5 6K PHOTO’ (6K фотография) е функция за високоскоростно снимане в серия, която извлича статични снимки от 4:3 или 3:2 видеозапис с приблизително 18 мегапиксела резолюция (приблизително 6000 x 3000 ефективни пиксела), която се отнася за 6K изображения.

3. Бърз и прецизен автофокус с технология за разпознаване в реално време

LUMIX S5 постига високоскоростен, високопрецизен автофокус, както при заснемане на снимки, така и при запис на видео. Комбинирайки Контрастен автофокус с DFD технология, фотоапаратът фокусира върху обекта за приблизително 0.08 сек*1. Като фотоапарат с подобрени характеристики за снимане при слабо осветление, LUMIX S5 може да фокусира дори при осветеност -6EV*² в режим Low Light AF (Автофокус при слабо осветление), благодарение на по-голямата светлочувствителност и оптимизираната настройка на сензора. Максималната скорост на комуникация от 480 кадъра в секунда между сензора и обектива позволява на потребителите да се възползват в пълна степен от този високоскоростен и високопрецизен автофокус, когато снимат с обективи от серията LUMIX S.

LUMIX S5 също така използва модерна технология с изкуствен интелект, която открива специфични обекти – хора и бързо движещи се животни, включително кучета, котки и птици. Специално за хората, в допълнение към око, лице и тяло, технологията за разпознаване в реално време отчита вече и главата, за да осигури още по-прецизно фокусиране. Фотоапаратът продължава да следи обекта, дори ако той/тя се движи бързо, обръща се с гръб към фотоапарата, накланя си главата или се отдалечава от фотоапарата. От друга страна, чрез използването на усъвършенствана DFD технология е подобрен режимът на фокусиране AFC (Непрекъснат Автофокус), който позволява на фотоапарата вече да следи и малки или бързо движещи се обекти, за да ги заснема с ясен фокус.

*1 11EV, при крайна широкоъгълна настройка с S-R24105 (CIPA) и LVF120 fps настройка.
*2 При ISO100, F1.4, AFS

4. Висококачествено и надеждно базово изпълнение с разширяемост за творческа свобода

LUMIX S5  може да се похвали с изключителна мобилност, като същевременно се отличава с великолепни базови характеристики и добри възможности за разширяемост. За да издържи на професионална употреба в тежки полеви условия, тялото на LUMIX S5 е отлято от магнезиева сплав и е устойчиво на прах и водни пръски*. С оптимално разположени компоненти за охлаждане, топлината от фотоапарата ефективно се пренася навън, което осигурява възможност за извършване на продължителен, стабилен и непрекъснат запис на видео.

LUMIX S5 има голям LVF (Live View Finder) визьор с висок коефициент на увеличение от приблизително 0.74x. Неговият високопрецизен и високоскоростен OLED (Organic Light-Emitting Diode) дисплей е с висока резолюция 2360K точки. Използването на OLED екранна технология във визьора осигурява високоскоростна реакция с минимално времезакъснение от приблизително само 0.005 сек. С точка на окото, отдалечена на приблизително 20 mm, той предлага добра видимост и комфорт, включително и за потребителите, носещи очила.

3.0-инчовият LCD монитор със свободен ъгъл има екранно съотношение 3:2, висока резолюция 1840K точки и възможност за сензорно управление с докосване. Композицията на кадъра по време на запис с различни екранни съотношения, като 16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 и 9:16, може да се провери с функцията „Frame Marker“. А индикацията „REC Frame“ показва с червена рамка дали фотоапаратът записва или не.

LUMIX S5 е оборудван с два слота за SD карти памет, единият от които отговаря на стандарта UHS-I , а другият - на стандартите за голям капацитет и висока скорост UHS-II и Video Speed Class 90.

Батерията на фотоапарата може да се зарежда чрез захранване от променливотоков контакт или чрез USB.
Съвместимостта с Bluetooth 4.2 (наречен BLE: Bluetooth Low Energy) дава възможност за постоянна връзка със смартфон или таблет при минимална консумация на енергия. Настройките на един фотоапарат LUMIX S5 могат да бъдат и изпратени безжично и копирани в други фотоапарати S5, когато се използват повече от един фотоапарат S5.

*1 Устойчивостта на прах и водни пръски не гарантира, че няма да настъпи повреда, ако този фотоапарат влезе в пряк контакт с прах или вода.


5. Допълнителни принадлежности и приложен софтуер

За LUMIX S5 са предвидени различни допълнителни принадлежности (аксесоари), които разширяват неговата използваемост и удобство. Микрофонният адаптер (DMW-XLR1) е преходник за свързване на XLR микрофон и запис на висококачествен стерео звук. Подходящ е и за запис със синхронизация на устните (Lip-sync). Предвидени са съответните ключове за бърз и директен контрол, с превключване между MIC (Микрофон), LINE (Линеен вход) и CONDENSER MICROPHONES (Кондензаторни микрофони). Допълнителната батерия, вградена в батерийни грип (DMW-BGS5) ви позволява да направите приблизително 940 снимки (при използване на визьора)/ 3000 снимки (при използване на визьора в енергоспестяващ режим). Други принадлежности са Дистанционен спусък (DMW-RS2), DC съединител (DMW-DCC17) и статив (DMW-SHGR1).
Приложният софтуер LUMIX Tether позволява свързано (Tethered) снимане чрез USB. Потребителите могат да управляват фотоапарата, като го свържат с PC посредством USB връзка. Софтуерът им позволява да гледат образа на големия компютърен екран, докато снимат. А за поточно предаване на живо може да се използва новият софтуер LUMIX Tether for Streaming (Beta) с LIVE VIEW режим.

6. Бъдеща актуализация на фърмуера

За по-нататъшно развитие и подобряване на производителността, до края на 2020 г. е планирана актуализация на фърмуера за LUMIX S5. В допълнение към записа на C4K видео, той ще поддържа извеждане на RAW видео данни към ATOMOS NINJA V през HDMI с резолюция 5.9K (5888x3312) 29.97p/25p, 4K(4128x2176) 59.94p/50p и Anamorphic 3.5K (3536x2656)/50p. Предвидени са и различни функции за подпомагане на видеозаснемането, като например Vector Scope Display, Master Pedestal Adjustment и SS/Gain Operation(SEC/ISO, ANGLE/ISO, SEC/dB). Към фотографските стилове Photo Style ще бъдат добавени L.MonochromeS и L.ClassicNeo.
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Септември 03, 2020

Фотогалерия: Panasonic представи новия LUMIX S5, пълноформатен безогледален фотоапарат

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии